iltasyazilim
FD Üye
kalın bağırsağın sindirimdeki görevi nedir
Kalın Bağırsak:Besinler içerisinde kalan su, kalın bağırsak göre emilir Atık maddeler ise sindirim sisteminin son bölümü olan anüse gönderilir
Kalın Bağırsak İnce bağırsaktan anüse değin takriben 6 cm çapında, 1,5 m uzunluğunda bir borudur İnce bağırsakla kalın bağırsağın birleştiği yerde âmâ bağırsak bulunur Kör bağırsaktan çıkan parmak şeklindeki uzantıya apandis denir Apandisin iltihaplanmasına ise apandisit denir Kalın bağırsağın dışa açılan kısmına anüs denir
Sindirilen Besinlerin Kana Geçmesi
Gıda maddelerinin sindirimi tamamlandıktan sonra dolaşım sistemine aktarılmasına emilim denir İki yolla olur:
1 Kılcal Kan Damarlarıyla: Dekstroz (şeker) , amino asit, mineraller, suda çözünen vitaminler (B ve C ) ve su, villuslar göre emilerek, kılcal kan damarlarına geçer Ve kan damarları yoluyla önce karaciğere taşınır Karaciğerde zehirlerinden arındırılır Protein – şeker oranı ayarlanır Kandaki şeker dengesi sağlanır Buradan kalbin sağ kulakçığına taşınır
2 Lenf Yoluyla: Yağ asidi ve gliserin ve yağda çözünen vitaminler (A,D,E,K ), villuslardaki lenf damarlarıyla emilir Lenf sistemine karışır Bu yolla kalbin sağ kulakçığına taşınır
Yağ asidi ve gliserin, lenf damarlarından geçerken üzerleri ince bir protein kılıfla kaplanarak yağ molekülü oluşturulur Çünkü gliserin içki özelliği taşır Içki, hücreli zarını erittiğinden aracısız olarak kana karışması zararlıdır
Kalın bağırsakta kimyasal ya da mekanik sindirim yapılmaz
Yalnızca ince bağırsakta sindirilemeyen atıklar buraya taşınır Gelen atıklara karışan su ve mineraller gibi yararlı maddeler emilerek kana verilir Arta kalan maddeler, kalınbağırsağın son kısmı olan rektuma gelir ve anüsten dışarı atılır
Sindirim sisteminin her yerinde yer alan çürükçül bakteriler en çok kalın bağırsakta bulunur Dışkının rengi ve kokusu bu bakterilerden kaynaklanır Hem kalın bağırsakta yaşayan yararlı bakteriler B ve K vitamini sentezler *
Kalın Bağırsak:Besinler içerisinde kalan su, kalın bağırsak göre emilir Atık maddeler ise sindirim sisteminin son bölümü olan anüse gönderilir
Kalın Bağırsak İnce bağırsaktan anüse değin takriben 6 cm çapında, 1,5 m uzunluğunda bir borudur İnce bağırsakla kalın bağırsağın birleştiği yerde âmâ bağırsak bulunur Kör bağırsaktan çıkan parmak şeklindeki uzantıya apandis denir Apandisin iltihaplanmasına ise apandisit denir Kalın bağırsağın dışa açılan kısmına anüs denir
Sindirilen Besinlerin Kana Geçmesi
Gıda maddelerinin sindirimi tamamlandıktan sonra dolaşım sistemine aktarılmasına emilim denir İki yolla olur:
1 Kılcal Kan Damarlarıyla: Dekstroz (şeker) , amino asit, mineraller, suda çözünen vitaminler (B ve C ) ve su, villuslar göre emilerek, kılcal kan damarlarına geçer Ve kan damarları yoluyla önce karaciğere taşınır Karaciğerde zehirlerinden arındırılır Protein – şeker oranı ayarlanır Kandaki şeker dengesi sağlanır Buradan kalbin sağ kulakçığına taşınır
2 Lenf Yoluyla: Yağ asidi ve gliserin ve yağda çözünen vitaminler (A,D,E,K ), villuslardaki lenf damarlarıyla emilir Lenf sistemine karışır Bu yolla kalbin sağ kulakçığına taşınır
Yağ asidi ve gliserin, lenf damarlarından geçerken üzerleri ince bir protein kılıfla kaplanarak yağ molekülü oluşturulur Çünkü gliserin içki özelliği taşır Içki, hücreli zarını erittiğinden aracısız olarak kana karışması zararlıdır
Kalın bağırsakta kimyasal ya da mekanik sindirim yapılmaz
Yalnızca ince bağırsakta sindirilemeyen atıklar buraya taşınır Gelen atıklara karışan su ve mineraller gibi yararlı maddeler emilerek kana verilir Arta kalan maddeler, kalınbağırsağın son kısmı olan rektuma gelir ve anüsten dışarı atılır
Sindirim sisteminin her yerinde yer alan çürükçül bakteriler en çok kalın bağırsakta bulunur Dışkının rengi ve kokusu bu bakterilerden kaynaklanır Hem kalın bağırsakta yaşayan yararlı bakteriler B ve K vitamini sentezler *