Kalem Üzere Pratik Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tanımı İçin Gereçler
- Salamura yaprak (Sezonunda ise taze yaprakta olabilir)
- 2.5 su bardağı pirinç
- 2 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz
- Maydanoz
- 1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası
- Yenibahar
- Tuz
- Kaynar su
Kalem Üzere Pratik Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tanımı Yapılışı
- Öncelikle salamura yapraklarımızı bir kaç sefer güzelce yıkayıp yaklaşık 30-45 dk kadar suda bekletelim ki tuzundan güzelce arınmış olsun.
- Daha sonra pirincimizi uygunca yıkayıp ılık suda 15-20 dk kadar bekletelim. Kuru soğanları rondodan geçirelim ve tavaya alalım.
- Üzerine yarım su bardağı zeytinyağını ek edip kavuralım.
- Kavurduktan sonra üzerine salçaları ekleyip karıştıralım.
- 2-3 dk kavurduktan sonra üzerine tuzu, baharatları ekleyip karıştıralım ve ocağın altını kapatalım.
- Pirinçlerin suyunu yeterlice süzelim içerisine hazırladığımız soğanı ve ince ince doğradığımız maydanozu ek ederek karıştıralım.
- Yapraklarımızın suyunu süzerek 1-2 kez daha yıkayıp tekrar suyunu süzelim.
- Tüm materyallerimiz hazır olduğuna nazaran artık kalem üzere sarma sürecine geçelim. Bir adet buzdolabı poşetini üzerine saplarını kopardığımız yapraktan bir tane serelim.
- Üzerine çok fazla olmayacak biçimde az ölçü harcımızdan koyarak yanlarından kapatalım.
- Sonra yalnızca bir kere yaprağımızı katlayalım ve buzdolabı poşetini yaprağın üzerine yanlışsız örterek birelimizle yavaşça bastırıp çekerek saralım. ( görselde biraz daha açıklayıcı olmuştur inşallah????????)
- Bu süreç ile hakikaten ne kadar pratik ve kalem üzere sarmalar yapıldığını göreceksiniz. Bu halde sardığımız sarmaları tenceremize dikey halde dizelim.
- Üzerine yarım su bardağından biraz daha fazla zeytinyağını gezdirelim.
- Daha sonra küçük bir kaseye 1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası yahut domates salçasını tuzumuzu ve isteğe nazaran 1 çay kaşığı yenibaharı ekleyip az ölçü kaynar suyla sos yapalım.
- Öncelikle kaynar suyumuzu yaprakların üzerini az geçecek formda ekleyelim sonra üzerine sosumuzu gezdirelim.
- Üzerine dilimlediğimiz limonu ekleyelim.
- En üstüne de yaprakların kararmaması ve üzerinin kuru kuru olmaması için parçalanmış sarılmayan yapraklarınızdan kesinlikle çıkacaktır bunlarla yapraklarımızın üzerini kaplayalım.
- Ocağımızın altını birinci etapta harlı halde açalım.
- Kaynamaya başlayınca en kısığa alıp yavaş yavaş yumuşayıp pişene kadar pişirelim. Yaprağın cinsine nazaran pişme müddeti değişeceğinden ortada bir denetim etmekte yarar var.
- Benim yapraklarım 1 saatte pişti. İnanılmaz pratik ve olağanüstü bir lezzet oluyor sahiden deneyeceklere şimdiden afiyet bal şeker olsun.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.