
Kalburabastı (Zeytinyağlı, Anne Usulü) Tanımı İçin Malzemeler
- 3 su bardağı un ( tepeleme olmayacak)
- 3 yemek kaşığı irmik (tepeleme)
- 2 yemek kaşığı toz şeker (silme)
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1/2 (yarım) su bardağı süt
- Ceviz dilediğiniz kadar
- 1/2 (yarım) çay kaşığı dolusu karbonat
- 500 gr şeker
- 500 ml su
- Çeyrek limon suyu
- ( şerbet su bardağı olarak 3 bardak su,3 bardak şeker üzere de düşünülebilir)
Kalburabastı (Zeytinyağlı, Anne Usulü) Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Öncelikle şeker ve suyu tencereye alıp şerbet için kaynatıyoruz.
- Şeker eriyip kaynamaya başlayınca çeyrek limon suyunu da ekleyip bir müddet kısık ateşte kaynatmaya devam edelim.
- Şerbeti soğumaya bırakalım. Ne kadar soğuk olursa o kadar düzgün olur.
- Şerbeti bir gün evvel yapıp dolaba koyabilirsiniz.
- Unu eleyip içine karbonat, irmik, şeker, süt ve zeytinyağı ekleyerek bir hamur yoğuralım.
- Yağlı hamur çok fazla oynamaya gelmez.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde yada ne kadar büyük olmasını istiyorsanız o kadar modül alıp bastırıp yuvarlak hale getirelim.
- İçine ister dövülmüş, ister benim yaptığım üzere iri kesimli olarak dilediğiniz kadar ceviz koyalım.
- Poğaça kapatır üzere kapatıp rende üzerinde yuvarlayıp tepsiye dizelim.
- Hepsi bitince 180 de derece fırında altı üstü eşit pişirelim.
- Rengini ben biraz koyu seviyorum. Tercih problemi olağan. ( fırında pişerken tepsiyi salladığınız da kalburabastılar tepsiden ayrılmışsa, serbestçe tepside hareket ediyorsa rengi de istediğiniz üzereyse tamamdır).
- Fırından aldığımız tepsiyi tezgaha çıkarıp, fırını kapatıp birinci sıcağı çıktığında yaklaşık 2-3 dakika da soğuk şerbeti dökebiliriz.
- Tepsinin üzerini örtmeden ve mümkünse birinci gün kapaklı olmayan bir biçimde saklanmalı.Afiyet olsun
).