Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kadının kocası üstündeki hakları

Kadının kocası üstündeki hakları
0
149

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Hanımının güzel huylu olmasını isteyen, önce kendisi hoş huylu olmalıdır! Kur ’lahzaı kerimde, insana gelen musibetlerin, günahları nedeniyle geldiği bildirilmektedir O halde, dinimizin dikte ve yasaklarına riayet eden, hanımı ile iyi geçinir

Fudayl bin Iyad hazretleri buyuruyor ancak:
(Dine uygun olmayan bir iş yaptığımı, hanımımın huysuzluğundan anlardım Hemen o işime tevbe ettiğim zaman, hanımımın huysuzluğu da giderdi Bu Nedenle tevbemin kabul edildiğini de anlardım)

Aliyyül Havas hazretlerine hanımı küsmüştü Hanımı, kocasına muhalefet etmek için ayrı testi, ayrı bardak kullanıyordu Aliyyül Havas hazretleri, bir gün yanlışlıkla hanımının testisinden su içince, hanımı derhal testiyi kırmıştı Hazret, “Testiyi niçin kırdın? bile dememiş, hiçbir şey olmamış gibi davranmıştı

Osman elHattab hazretlerinin komşusu, Nureddin Şuni efendi anlatır: Bir gece dışarı çıktım eski bir hasıra sarılı birinin dışarıda yattığını görüp (Sen kimsin, burada niçin yatıyorsun?) dedim (Komşu ben Osman elHattabım Oğlumun annesi, beni evden kovduğu için sokağa çıktım, onun kızgınlığı gidinceye değin burada yatmaya karar verdim) dedi

Huysuz bayan
İbni Ebil Hamayili Sevri hazretlerinin hanımı huysuzdu Kocasına ağzına geleni söyler, onu bakımlı bırakmazdı O mübarek zat da her zaman sabrederdi Yeniden bir gün hanımının yaptığı huzursuzluktan kurtulmak için uçarak kaçmıştı Hanımı gerisinde bakıp, (Hele şuna bak, uçup kaçmakla elimden kurtulacağını sanıyor) diye söylenmişti Bizim gibilerin uçması muhtemel olmayacağına tarafından, kaçmak suretiyle kavgadan, münakaşadan uzaktan durmaya çalışmalıyız Haklı olduğumuzu ispata kalkışmamalıyız!

Hadisi şeriflerde buyuruldu ancak:

(Bir mümin, hanımına kızmasın! Kötü huyu varsa, iyi huyu da olur) Müslim

(Kadın, kuvvetsiz yaratılışlıdır Zayıflığını susarak yenin! Evdeki kusurlarını görmemeye çalışın!) İbni Lal

(Müslümanların iman yönünden en üstünü, ahlakı en hoş olanı, hanımına, en iyi, en lütufkâr davranandır) Tirmizi

(Müslümanların en iyisi, en faydalısı, hanımına en iyi, en yararlı olandır Sizin aranızda hanımına aleyhinde en iyi, en bahtı açık, en faydalı olan benim) Nesai

(Hanımının ve çocuklarının haklarını ifa etmeyenin namazları, oruçları kabul olmaz) Mürşidünnisa

(Kocası razı oluncaya dek, kadının namazları ve hiçbir iyiliği kabul olmaz) Taberani

(Namazları kabul olmaz) çağrıda bulunmak, namaz borcundan kurtulur, ama namaz kılmakla meydana gelecek büyük sevaba kavuşamaz demektir Namazı boşa gider seslenmek değildir Bir kadından kocası razı olmazsa, kadın, günahının cezasını çektikten daha sonra, Cennete girer Cennete sadece kâfirler girmez
Müslümanın günahı çok olsa da, sonunda mutlaka Cennete girer Kur ’lahzaı kerimde mealen buyuruluyor ancak:
(İyi kadınlar, Allah ’a itaat eder ve kocalarının haklarını gözetir Kocaları yokken, onların namuslarını ve mallarını, Allah ’ın yardımı ile korurlar) Nisa 34

Eve gelince hanımına selamlama verip hatırını sormalı, endişe ve sevincine ortak olmalıdır Çünkü, o başkalarından ümitsiz ve yalnız kendisine alışık bulunan dostu, sırdaş, kendini neşelendiricisi, çocuklarının yetiştiricisi ve çeşitli ihtiyaçlarının gidericisidir Hadisi şeriflerde buyuruluyor ancak:

(Hileli olarak hanımını dövenin, Kıyamette hasmı ben olurum Hanımını döven, Allah ve Resulüne asi olur) RNasıhin

(Kadınlarınıza eziyet etmeyin! Onlar, Allahü teâlânın sizlere emanetidir Onlara yumuşak olun, iyilik edin!) Müslim

(Hanımına güler yüzle bakan erkeğin defterine bir köle azat etmiş sevabı yazılır) RNasıhin

(Hanımı ile iyi geçinip şakalaşanı Allahü teâlâ sever, rızklarını artırır) İLâl

Kadınların çalışması
Seadeti Ebediyye kitabında deniyor oysa:
(Bir kadının; ana, baba ve mahrem akrabası yok ise veya mevcut olup yoksul iseler, kimse buna bakmıyorsa, devlet de destek etmiyorsa, bu kadın, kendinin, çocuklarının ve rahatsızlık, ihtiyarlık sebebi ile çalışamayan fakir esas babasının nafakalarını temin etmek için niyetlenmek zorundadır Erkekle karmakarışık olmayan kadın işlerinde çalışır Erkek bulunmayan meslek yok ise, sıhhatini, dinini, namusunu, Müslümanlık haysiyetini ve şerefini koruyacak değin farz olan nafakayı için, tanıdık olmayan erkeklerin bulunduğu yerde örtülü olarak çalışması caiz olur Bu nafakayı kazanmasında mani olunması, ikrah olur Böyle ihtiyaçtan fazla, orada kalması caiz olmaz

Çalışırken, başını, kollarını açması için zorlarlarsa, açmazsan burada alıştırma derlerse, örtülü olarak çalışacak başka yer bulamayınca, kolları açık çalışması, İmamı Ebu Yusuf kavline göre caiz olur Kadının kulaklarından sarkan saçlarını örtmesi farz değildir diyen âlimler de mevcuttur Harac olduğu vakit, bu çelimsiz kavil ile amel etmek caiz olur Başında yer alan saçları örtmenin farz olduğu sözbirliği ile bildirildi ise de, kulaklardan sarkan saçların açılması, zorlanmak sebebi ile caiz olur

Böyle zorlanan bayan, her zaman, erkekle karışık olmayan veya örtülü çalışacak yer aramalıdır Bulunca, orada çalışması gerekli olur Saçlarını, kollarını sokakta, gidip gelirken örtmelidir Müslüman erkekle evlenince, bunun nafakasını kocası tedarik etmeye mecburdur Zengin olmadığı için, anasına, babasına ve çocuklarına nafaka vermesi gerekli gelmez ise de, kocasının izni ile çalışıp onlara bakması lazımdır)

Dinimizde kadın, geçim derdinden, düşüncesinden muaf tutulmuştur O, çalışarak, didinerek para kazanmaya mecburi değildir Her şeyi onun ayağına getirmek mecburiyeti vardır Dinimiz ona bu kıymeti vermiştir

Müslüman kadın ticaret, fen, sanat ve ziraat ile uğraşmaya mecbur değil ise de, bunlarla meşgul olması, para kazanması günah değildir, kendi ricası ile çalışabilir

Yalnız, bunlarla meşgul olurken, haramlardan sakınması şarttır Haram işleyerek iş yapılamadığı gibi, ibadet de yapılamaz *

858,505Konular
982,778Mesajlar
33,071Kullanıcılar
NefSeCihadSon üye
Üst Alt