iltasyazilim
FD Üye
Kabızlık için ne gerçekleştirmek gerekir
Kabızlık nedir?
Kabızlık dışkılama sıklığının azalması ve dışkılama esnasında güçlük çekilmesidir Dışkılama sayısı dinç kişilerde çeşitlilik gösterir ve belirli bir sayısı yoktur aynı zamanda bazı kişilerin dışkıları normalde de katı olabilir 3 günden uzun vakit ile dışkılama gerçekleşmediğinde dışkı sertleşir ve çıkışı ağrılı olabilir ancak, bu koşul daha sık tuvalete çıkanlarda da gerçekleşebilir
sıkça, kademeli olarak beslenilmelidir (56 öğün gibi)
Lokmalar en ince ayrıntısına kadar çiğnenmeli, yemekler telaş edilmeden yenilmelidir
Bol su ve sulu besinler tüketilmelidir (2 3 ltgün)
Taneleriyle birlikte kayısı, erik, üzüm kompostosu içilmelidir (Zayıflama tedavisinde bu kompostoların suni tatlandırıcı ile hazırlanması gerekmektedir)
Kabızlık yakınmalarında, sabahleyin kahvaltı etmeden erik ya da kayısıdan üretilmiş bir kaşık marmelat veya kuru meyve yenilerek üstüne ılık su veya ıhlamur içilmesi ve fiziksel aktivite yapılması bağırsak hareketlerini arttırır ya da bir kadeh ılık suya limon veya bir tatlı kaşığı zeytinyağı ek edip içilebilir
Fastfood gıda tarzından olası olduğunca uzak durulmalıdır
Fazla şeker ve şeker taşıyan besinlerden olası olduğunca kaçınılmalıdır
Fazla miktarda kahve ve bilhassa koyu nehir içilmemelidir
Her gün, özellikle sabah kahvaltısından daha sonra dışkılama olsa da olmasa da belirli bir vakit tuvalette kalınmalıdır Bu sırada dikkatin dağıtılması için gazete veya dergi okunması önerilir Alaturka tuvaletlerin kullanılması dışkılamayı kolaylaştırabilir
Günlük maddesel aktivite mutlaka arttırılmalıdır Her gün dakika alıştırma yapılması gerekmektedir
Posa (lif) alımınızı arttırınız
Posalı besinler nelerdir?
Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, soya fasulyesi)
Kepekli tahıllar (esmer ekmek, bulgur, kepekli pirinç makarna erişte un)
Sebze ve meyveler (kabukları ile yenilebilen sebze ve meyveleri soyulmadan) *
Kabızlık nedir?
Kabızlık dışkılama sıklığının azalması ve dışkılama esnasında güçlük çekilmesidir Dışkılama sayısı dinç kişilerde çeşitlilik gösterir ve belirli bir sayısı yoktur aynı zamanda bazı kişilerin dışkıları normalde de katı olabilir 3 günden uzun vakit ile dışkılama gerçekleşmediğinde dışkı sertleşir ve çıkışı ağrılı olabilir ancak, bu koşul daha sık tuvalete çıkanlarda da gerçekleşebilir
sıkça, kademeli olarak beslenilmelidir (56 öğün gibi)
Lokmalar en ince ayrıntısına kadar çiğnenmeli, yemekler telaş edilmeden yenilmelidir
Bol su ve sulu besinler tüketilmelidir (2 3 ltgün)
Taneleriyle birlikte kayısı, erik, üzüm kompostosu içilmelidir (Zayıflama tedavisinde bu kompostoların suni tatlandırıcı ile hazırlanması gerekmektedir)
Kabızlık yakınmalarında, sabahleyin kahvaltı etmeden erik ya da kayısıdan üretilmiş bir kaşık marmelat veya kuru meyve yenilerek üstüne ılık su veya ıhlamur içilmesi ve fiziksel aktivite yapılması bağırsak hareketlerini arttırır ya da bir kadeh ılık suya limon veya bir tatlı kaşığı zeytinyağı ek edip içilebilir
Fastfood gıda tarzından olası olduğunca uzak durulmalıdır
Fazla şeker ve şeker taşıyan besinlerden olası olduğunca kaçınılmalıdır
Fazla miktarda kahve ve bilhassa koyu nehir içilmemelidir
Her gün, özellikle sabah kahvaltısından daha sonra dışkılama olsa da olmasa da belirli bir vakit tuvalette kalınmalıdır Bu sırada dikkatin dağıtılması için gazete veya dergi okunması önerilir Alaturka tuvaletlerin kullanılması dışkılamayı kolaylaştırabilir
Günlük maddesel aktivite mutlaka arttırılmalıdır Her gün dakika alıştırma yapılması gerekmektedir
Posa (lif) alımınızı arttırınız
Posalı besinler nelerdir?
Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, soya fasulyesi)
Kepekli tahıllar (esmer ekmek, bulgur, kepekli pirinç makarna erişte un)
Sebze ve meyveler (kabukları ile yenilebilen sebze ve meyveleri soyulmadan) *