Sual: Kabirde ne sorulacak, cevapları nedir?
CEVAP
Kabir sualine cevap olmak uzere şunları oğrenmelidir:
Rabbin kim?
CEVAP
Allahu teala
Dinin nedir?
CEVAP
İslam dini
Hangi Peygamberin ummetindensin?
CEVAP
Muhammed aleyhisselamın
Kitabın nedir?
CEVAP
Kur'anı kerim
Kıblen neresidir?
CEVAP
Kabei muazzama
İtikadda mezhebin nedir?
CEVAP
Ehli sunnet vel cemaat
Amelde mezhebin nedir?
CEVAP
4 mezhepten hangisi ise, mesela Hanefi, Maliki, Şafii ve Hanbeli’den biri soylenir
Ayrıca aşağıdaki esasları da bilmek lazımdır:
Kimin zurriyetindensin?
CEVAP
Adem aleyhisselamın
Kimin milletindensin?
CEVAP
İbrahim aleyhisselamın
İman nedir? Amentu’nun esasları nelerdir?
CEVAP
İman, Muhammed aleyhisselamın Allahu teala tarafından getirdiği emir ve yasaklara inanmak ve inandığını dil ile soylemek demektir
İman, Amentu’de bildirilen altı esasa inanmak ve Allahu teala tarafından bildirilen emir ve yasakların tamamını kabul etmek ve beğenmektir
Amentu şoyledir:
Amentu billahi ve melaiketihi ve kutubihi ve rusulihi vel yevmil ahiri ve bilkaderi hayrihi ve şerrihi minallahi teala vel ba'su ba'del mevti hakkun Eşhedu en la ilahe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu
Yani, Allah’a, meleklerine, gonderdiği kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gunune, kadere, hayrın ve şerrin Allah’tan olduğuna, oldukten sonra dirilmeye inanıyorum Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed aleyhisselamın da Allah’ın kulu ve son Peygamberi olduğuna şehadet ediyorum
İslam’ın şartları nelerdir?
CEVAP
Şunlardır:
1 Kelimei şehadet getirmek
Eşhedu en la ilahe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu demek Manası şudur:
(Ben şehadet ederim ki, Yani gormuş gibi bilirim ve bildiririm ki Allah’tan başka ilah yoktur Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed aleyhisselam Onun kulu ve resuludur)
Resulullaha inanmak demek, Onun bildirdiklerinin tamamını kabul etmek, inanmak ve hepsini beğenmek demektir
2 Namaz kılmak
3 Zekat vermek
4 Oruc tutmak
5 Hac etmek
Allahu tealanın sıfatları nelerdir?
CEVAP
Allahu tealanın Sıfatı zatiyye’si altıdır:
1 VucUd
2 Kıdem
3 Beka
4 Vahdaniyyet
5 Muhalefetunlilhavadis
6 Kıyam binefsihi
Allahu tealanın Sıfatı subUtiyye’si sekizdir:
1 Hayat
2 İlm
3 Sem’
4 Basar
5 İrade
6 Kudret
7 Kelam
8 Tekvin
CEVAP
Kabir sualine cevap olmak uzere şunları oğrenmelidir:
Rabbin kim?
CEVAP
Allahu teala
Dinin nedir?
CEVAP
İslam dini
Hangi Peygamberin ummetindensin?
CEVAP
Muhammed aleyhisselamın
Kitabın nedir?
CEVAP
Kur'anı kerim
Kıblen neresidir?
CEVAP
Kabei muazzama
İtikadda mezhebin nedir?
CEVAP
Ehli sunnet vel cemaat
Amelde mezhebin nedir?
CEVAP
4 mezhepten hangisi ise, mesela Hanefi, Maliki, Şafii ve Hanbeli’den biri soylenir
Ayrıca aşağıdaki esasları da bilmek lazımdır:
Kimin zurriyetindensin?
CEVAP
Adem aleyhisselamın
Kimin milletindensin?
CEVAP
İbrahim aleyhisselamın
İman nedir? Amentu’nun esasları nelerdir?
CEVAP
İman, Muhammed aleyhisselamın Allahu teala tarafından getirdiği emir ve yasaklara inanmak ve inandığını dil ile soylemek demektir
İman, Amentu’de bildirilen altı esasa inanmak ve Allahu teala tarafından bildirilen emir ve yasakların tamamını kabul etmek ve beğenmektir
Amentu şoyledir:
Amentu billahi ve melaiketihi ve kutubihi ve rusulihi vel yevmil ahiri ve bilkaderi hayrihi ve şerrihi minallahi teala vel ba'su ba'del mevti hakkun Eşhedu en la ilahe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu
Yani, Allah’a, meleklerine, gonderdiği kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gunune, kadere, hayrın ve şerrin Allah’tan olduğuna, oldukten sonra dirilmeye inanıyorum Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed aleyhisselamın da Allah’ın kulu ve son Peygamberi olduğuna şehadet ediyorum
İslam’ın şartları nelerdir?
CEVAP
Şunlardır:
1 Kelimei şehadet getirmek
Eşhedu en la ilahe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu demek Manası şudur:
(Ben şehadet ederim ki, Yani gormuş gibi bilirim ve bildiririm ki Allah’tan başka ilah yoktur Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed aleyhisselam Onun kulu ve resuludur)
Resulullaha inanmak demek, Onun bildirdiklerinin tamamını kabul etmek, inanmak ve hepsini beğenmek demektir
2 Namaz kılmak
3 Zekat vermek
4 Oruc tutmak
5 Hac etmek
Allahu tealanın sıfatları nelerdir?
CEVAP
Allahu tealanın Sıfatı zatiyye’si altıdır:
1 VucUd
2 Kıdem
3 Beka
4 Vahdaniyyet
5 Muhalefetunlilhavadis