bilgisayarci
FD Üye

İzmir Köfte Tarifi İçin Malzemeler
Köfte harcı için;
- 500 gram orta yağlı dana kıyma
- 1 orta boy rendelenmiş kuru soğan
- 1 su bardağı kadar bayat ekmek içi
- Tuz, karabiber, pulbiber
- 2 adet orta boy domates ya da 2 kepçe domates sosu
- 4-5 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı sıcak su
- Tuz
- Kekik
- 3-4 adet büyük patates
- Sıvıyağ
- Domates biber (Üzerine)
İzmir Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Köftenin tüm malzemelerini karıştırıp iyice yoğuruyoruz ve uzun uzun şekil verip dinlenmesi için buzdolabına koyuyoruz.
- Patatesleri elma dilim keserek sıvı yağ kızdırdığımız tencerede yarım pişecek şekilde kızartıyoruz ve tepsiye aralarında bir köftelik boşluk kalacak şekilde diziyoruz.
- Ardından dolapta dinlenmiş köfteleri çıkarıp onu da dışı pişecek kadar kızartıp boşluklara diziyoruz.
- Sosu hazırlamak için bu kızartma yağından kullanıyoruz (Köfte kendi yağını oraya saldığı için oldukça lezzetli bir sos oluyor) yağdan bir kepçe alıp küçük bir sos tenceresine koyuyoruz.
- 1 tatlı kaşığı salçayı kavurup 2 rendelenmiş domatesi (Ya da 2 kepçe domates sosunu) ve soyulmuş sarımsakları bütün halinde ilave ediyoruz.
- Fokurdamaya başlayınca 2 su bardağı sıcak su ekliyoruz. 10 dk kadar pişmeye bırakıyoruz ve son 1-2 dk kala tuz ve kekiği de ekleyip biraz fokurdatıp ocağı kapatıyoruz.
- Tepsiye dizilmiş köfte ve patateslerin üzerinde gezdiriyoruz. Biraz sulu isterseniz ekstra 1 su bardağı sıcak su tepsiye kenardan dönebilirsiniz.
- Üzerine domates dilimleri ve biberleri dizip yağlı kağıt ve folyo ile kapatıyoruz ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
- Fırınlar farklılık gösterdiği için kontrollü pişirmenizi tavsiye ederim. Lezzetiyle damak çatlatan izmir köftemiz hazır. Kendi yorumumla yaptığım bu tarifi beğeneceğinize eminim. Afiyet olsun.