Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İyi İletişimin Püf Noktaları

İyi İletişimin Püf Noktaları
0
65

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
İyi İletişimin Püf Noktaları İYİ İLETİŞİMİN PÜF NOKTASI ZAMAN ZAMAN gerek meslek ortamında gerekse aile ortamında olsun, karşımızdaki kişilerle iletişim kurmakta zorlanırız Nedense sözlerimiz kimi vakit neredeyse karşımızdakine batar Ne olduğunu iyice anlayamasak da bir sorun olduğunu düşünürüz Karşımızdaki kişinin bizi rahatsız eden davranışlarını ifade ettiğimizde onu bize aleyhinde hırçınlaştıran ve savunma pozisyonuna geçiren acaba nedir? İsterseniz bu konuyu örneklerle açıklamaya çalışalım Çocuk okul çıkışında, eve, gelmesi gereken saatten geç bir saat de geliyor Anne: Neredesin bu saate kadar? İnsan bir haber verir Zaten sen hep böyle yapıyorsun Çocuk annesinin tam olarak neye kızdığının haberdar değildir Ya sesini yükselterek bundan böyle çocuk olmadığını kendisinin de gezip eğlenmeye hakkının olduğunu söyler veya annesini gürültüsüz bir şekilde dinler ve odasına çekilir Burada annenin iyice kızdığı şey nedir? Çocuğun geç gelmesi mi? Müsade almaması mı? Bu tür davranışların artık alışılmışlık haline gelmiş olması mı? Bunu annenin ifadelerinden çıkartabilmek çok kolay değildir Ortamı geren şeyde zaten bu belirsizliktir Gelin derhal aynı olayı birde bambaşka şekilde ele alalım: Anne: Mektep çıkışında derhal eve geleceğini düşünüyordum Gecikince senin için endişelendim Bir dahaki sefere geç geleceğini bildirirsen sevinirim Sizce bu durumda çocuğun tepkisi nasıl olur Muhakkak fakat yukarıdaki tepkiden daha olumlu olur Çünkü annenin neye kızdığı bellidir Çocuk bir dahaki sefere daha dikkatli olacaktır Gerçekten işin püf noktası karşımızdaki kişinin davranışlarından biz nasıl etkileniyoruz, bu mesajın, doğru bir şekilde ben dili ile net ifadelerle verilmesi gerekir “Senin bu şekildeki davranışın beni bu nedenden dolayı üzdü yada “senin bu şekilde konuşman beni rahatsız etti, üzüldüm gibi ifadeler sorunun ben dili ile ifade edilmiş şeklidir Ancak maalesef günümüzde millet sen dilini kullanıyorlar “Sen şunu yaptın, “sen her zaman bu şekilde davranıyorsun gibi ifadeler, suçlayıcı ve karşıdakini savunma pozisyonuna getirici davranışlardır Sevgili dostlar ne söylendiği değin nasıl söylendiği de önemlidir Sözlerimi bir öykü ile son vermek istiyorum Zamanın birinde ülkenin kralı bir rüya görür Rüyasında, bir kadınsı dışında tüm dişlerinin döküldüğünü görür Ülkesinde oysa rüya yorumcularını toplar ve rüyasını yorumlamalarını ister Yorumcular , “Ulu kralım ailenizin üyeleri birer birer ölecekler,siz yalnız kalacaksınız derler Kral bu yorumu yapan herkesi zindana attırır Baştan ülke geneline haber salınır ve rüyayı yorumlayana ödüller verileceği duyurulur Bir köylü zindana atılmayı göze alarak rüyayı değerlendirmek istediğini söyler Kralın huzuruna çıkartılır Köylü rüyayı yorumlar ve derki: “Ulu kralım ailenizden en uzun ömürlü siz olacaksınız Bu açıklama, kralın hoşuna gider ve köylüyü ödüllendirir Sahiden söylenen şeyler aynı anlamı taşımaktadır Ancak ikinci yapılan yorum kulağa daha güzel gelmektedir Öteki insanlarla olan ilişkilerimizde ifadelerimize daha fazla uyarı eder ve kelimelerimizi özenle seçersek kırıcı olmaktan kurtuluruz Bu da çevremize negatif yok de artı enerji yaymamıza niçin olur Biz mutlu oluruz insanları da mutlu ederiz alıntı  

858,505Konular
982,659Mesajlar
33,046Kullanıcılar
King3838Son üye
Üst Alt