Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İyi Bir Çocuk Kitabı Nasıl Olmalıdır ?

İyi Bir Çocuk Kitabı Nasıl Olmalıdır ?
0
49

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
İyi Bir Çocuk Kitabı Nasıl Olmalıdır ? çocuk kitabı, hakkında, nasıl olmalıdır, hangi konuları içermelidir, nasıldır hakkında cevapları burada bulabilirsiniz​Hanımlar iyi bir çocuk kitabı dil, anlatım, konu bakımından ne özelliklere sahip olmalıdır bu paylaşımımda sizlere bu konudan söz etmek istiyorum​ Ben bekarım, benim çocuğum yok gibi gerekçe kabul etmiyor kardeşiniz, yiğeninizin olduğunu siz melişlere hatırlatıyor ve sözü sizlere bırakıyor he birde Rica Ederim canım ne aramak görevimiz ( mm olarak ) diyorumiyibircocukkitabinasilolmalidir5c502aecc0be2pngalt :D:D :D:D :D:D ​ 1548757736 1548757736 iyibircocukkitabinasilolmalidir5c502aecc4821iyibircocukkitabinasilolmalidir5c502aecc4821 iyibircocukkitabinasilolmalidir5c502aecc4821 Şu cadıya bakın ya ne değin da ukala şeker şey birde keyfe bak yatmış kitabını okuyoriyibircocukkitabinasilolmalidir5c502aecca95ealt :D Big Grin :D​ ** Bir edebiyat eseri, ister yetişkinler ister çocuklar için yazılmış olsun konusu, teması, planı, kahramanları ve anlatım biçimi bakımından birtakım özellikler gösterir Herhangi bir eseri dış görünüşünden fazla içerik bakımından ölçmek gerekir Oysa böylece bir kitap üstünde sağlam bir yargıya varmış olabiliriz Önce konudan başlayalım Çocuk kitaplarında konu fazla önemlidir Çocukların reel ve jurnal yaşantılarına uygun düşmeyen, onların kavrayış ve hayâl güçlerini aşan konularda yazılan eserler, çocukların o kadar az ilgisini çeker; hattâ bazen hiç çekmeyebilir İyi bir çocuk kitabının konu bakımından yerli kültür değerleri yanına evrensel insanlık ve ahlâk değerlerini kazandırıcı nitelikte olması da gerekir sırası gelmişken değişik yaşlarda bulunan çocukların alaka duydukları konuların birbirinden öbür olduğu hususu daima göz önünde bulundurulmalıdır Çocuk kitapları için seçilen konular, ufak okurları düşünmeye yöneltmeli, onların geçerli birtakım beceri ve alışkanlıklar kazanmalarına asistan olmalıdırÇocuk kitaplarında eğlendirici ve güldürücü konulana da yer verilmelidir ' İyi bir çocuk kitabı, yazarın üzerinde durmak istediği ya da vurgulamaya çalıştığı bir temayı, bir ana fikri içermelidir Tema'sı belirsiz bir eser, çocukları birbirinden çok öbür yorumlar yapmaya götürür; yanlış anlamalara yol açar Çocuk kitaplarında genellikle şu temalara yer verilmesi yerinde olur: Kardeş, asılbaba ve arkadaş sevgisi; aile ve değerlerine, inançlarına bağlılık; doğayı hoşuna gitmek, korumak ve ilerletmek; başkalarına aleyhinde nazik, doğru ve saygılı yararlanmak; girişimci, atılımcı ve yaratıcı olmak; ilk önce evcil hayvanlar elde etmek üzere canlı varlıkların korunmasına, beslenmesine ve bakımına ilgi göstermek Çocuk romanı, hikayesi veya piyesi gibi adlar altında yayımlanan kitaplarda serüvenleri anlatılan kahramanlar da çok önemlidir Bu kahramanlar insan, hayvan veya canlı veya cansız herhangi bir nesne olabilir Bunların şart, davranış, akıl ve konuşmalarıyla çarpıcı bir özgünlük yanında sürekli ve inandırıcı olmaları gerekir Sanatçı yazarların, eserlerinde bazen hayâl ürünü olsa bile nasıl unutulmaz kahramanlar yarattıklarım, o kahramanların şahısların, canlı ya da cansız varlıkların bizi uzun yıllar nasıl etkilediklerini biliriz Edebiyat eserlerinde bilhassa roman, hikaye ve piyes gibi eserlerde olayların akışı, kahramanların ortaya çıkışı ve hareketleri, tasvirler, konuşmalar ve ruh çözümlemeleri belirtilen bir plan çerçevesinde gerçekleşir Çocuklar için yazılan eserlerde daha çok harekete, olaylara ve kısa konuşmalara yer verilmesi uygun olur İyi bir çocuk romanı veya hikayesinde başlangıç, düğüm ve netice gibi anlatım sürecinin geleneksel evreleri fazla doğal biçimde birbirini izlemelidir Uzun tasvirlerden ve karışık ruh çözümlemelerinden kaçınılmalıdır Olaylar, durumlar, zihin ve duygular aralarında okuma ve anlamayı kolaylaştırıcı bir denge ve tamlık bulunmalıdır id Her yazarın kendine özgü bir dili, bir anlatım biçimi vardır Ama, çocuk kitapları laf konusu olduğunda dil ve anlatım bakımından özellikle bir iki noktanın göz önünde bulundurulması uygun olur Çocuklar yalın ve duru bir anlatımdan hoşlanırlar Jurnal dilde pek kullanılmayan kelime ve deyimleri anlamakta zorluk çekerlerUzun ve karmaşık paragrafları zor okur ve kavrarlar Boşboğaz benzetme ve tasvirlerden canları sıkılır Fazla defa metinde bu bölümleri atlama eğilimi gösterirler Çocuk kitabı yazarı, bu hususları tekrar tekrar dikkate alarak ve eserlerinde duru, yalın ve akan bir dil kullanarak Türkçe’mizin anlatım gücünü ortaya koyan örnekler vermeye çalışmalıdır Çünkü iyi bir çocuk kitabının içerik bakımından üstünlüğünü sağlayan etmenlerin başında dil ve anlatımda gösterilen itina gelir​  

858,505Konular
982,672Mesajlar
33,048Kullanıcılar
Mega00Son üye
Üst Alt