İstiklal Marşı 10 Kıta Acıklama Kısa
Korkma, sonmez bu şafaklarda yuzen al sancak;
Sonmeden yurdumun ustunde tuten en son ocak
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak
İstiklal Marşımızın birinci kıtasında milletimize cesaret verici sozler kullanılmıştır Vatan savunmasının sonuna kadar sureceğinin anlatıldığı birinci kıtada bayrağın anlamı uzerinde durulmuştur
Catma, kurban olayım cehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gul! Ne bu şiddet, bu celal?
Sana olmaz dokulen kanlarımız sonra helal
Hakkıdır, Hakka tapan milletimin istiklal!
Şair ikinci kıtada bayrağı bir insan gibi tanımlamış ve onu her şeyin ustunde tutmuştur Bu kıtanın ana fikri, Turk milleti olarak tek amacımız bayrağımızın goklerde dalgalanmasını surdurmektir
Ben ezelden beridir hur yaşadım, hur yaşarım
Hangi cılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kukremiş sel gibiyim, bendimi ciğner, aşarım
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım
Bu kıtada turk insanının ozelliklerinden bahsedilmektedir Ozgurluğune duşkun olan Turk milleti bayrağına ve ulkesine bir saldırı hissettiğinde kanının son damlasına kadar onu savunacaktır
Garbın afakını sarmışsa celik zırhlı duvar,
Benim iman dolu goğsum gibi serhaddim var
Ulusun, korkma! Nasıl boyle bir imanı boğar,
Medeniyet! dediğin tek dişi kalmış canavar?
Bu kıtada genel olarak batı dunyasına bir meydan okuma vardır Şair batıdaki medeniyeti bir canavara benzetirken savaşta kazanmak icin turk milleitnin elinde sadece cesareti ve imanı olduğunu soyluyor
Arkadaş! Yurdumu alcakları uğratma, sakın
Siper et govdeni, dursun bu hayasızca akın
Doğacaktır sana vadettiği gunler Hakkın
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın
Burada Mehmet Akif ersoy Kuran'a bir gonderme yaparak zafer gununun guneşin doğuşundan yakın olduğunu mujdeliyor Turk halkının yapması gereken tek şey pes etmemek ve savaş cesaretini kaybetmemektir
Bastığın yerleri toprak! diyerek gecme, tanı:
Duşun altındaki binlerce kefensiz yatanı
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dunyaları alsan da, bu cennet vatanı
Burada şair Turk ordusundaki neferlere gecmişlerini hatırlayarak savaşmalarını oğutluyor Vatan uğruna verilen olum kalım mucadelesini anlatan şair, bu mucadeleler sonucu vatan toprağının kutsal hale geldiğini anlatıyor
Kim bu cennet vatanının uğruna olmaz ki feda?
Şuheda fışkıracak toprağı sıksan, şuheda!
Canı, cananı, butun varımı alsında Huda,
Etmesin tek vatanımdan beni dunyada cuda
Burada da yine aynı şekilde vatan ve onun onemi uzerinde duruluyo Vatanı cennetle bir tutan şair, vatanından ayrı kalmayı da olumle bir tutuyor
Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli:
Değmesin mabedimin goğsune namahrem eli
Bu ezanlarki şahadetleri dinin temeli,
Ebedi yurdumun ustunde benim inlemeli
Şair burada bağımsızlığın kaybedilmesinden duyduğu korkuyu anlatıyor Şairin en buyuk korkusu ulkenin uzerindeki ezan seslerinin susması, ibadet yerlerinin yıkılmasıdır
O zaman vecd ile bin secde eder varsa taşım,
Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,
Fışkırır ruhı mucerred gibi yerden naşım;
O zaman yukselerek arşa değer belki başım
Şaire gore yurdumuzun ustunde ezan sesleri oldukca bayrağımız dalgalandıkca şehitlerimizin ruhu da şad olmaktadır Şair burada bağımsızlıkla ezan sesini bir tutuyor
Dalgalan sen de şafakalar gibi ey şanlı hilal!
Olsun artık dokulen kanlarımın hepsi helal
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:
Hakkıdır, hur yaşamış, bayrağımın hurriyet;
Hakkıdır, Hakka tapan, milletimin istiklal!
Turk milletinin bağımsızlığına kavuşmasının anlatıldığı bu kıtada şair zafer gununu tanımlıyorBayrağımız goklerde dalgalandıkca hic bir guc bizim bağımsızlığımızı engelleyemez Bayrağımız bunca savaştan ve mucadeleden sonra ozgurce dalgalanmayı hak etmiştir
Korkma, sonmez bu şafaklarda yuzen al sancak;
Sonmeden yurdumun ustunde tuten en son ocak
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak
İstiklal Marşımızın birinci kıtasında milletimize cesaret verici sozler kullanılmıştır Vatan savunmasının sonuna kadar sureceğinin anlatıldığı birinci kıtada bayrağın anlamı uzerinde durulmuştur
Catma, kurban olayım cehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gul! Ne bu şiddet, bu celal?
Sana olmaz dokulen kanlarımız sonra helal
Hakkıdır, Hakka tapan milletimin istiklal!
Şair ikinci kıtada bayrağı bir insan gibi tanımlamış ve onu her şeyin ustunde tutmuştur Bu kıtanın ana fikri, Turk milleti olarak tek amacımız bayrağımızın goklerde dalgalanmasını surdurmektir
Ben ezelden beridir hur yaşadım, hur yaşarım
Hangi cılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kukremiş sel gibiyim, bendimi ciğner, aşarım
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım
Bu kıtada turk insanının ozelliklerinden bahsedilmektedir Ozgurluğune duşkun olan Turk milleti bayrağına ve ulkesine bir saldırı hissettiğinde kanının son damlasına kadar onu savunacaktır
Garbın afakını sarmışsa celik zırhlı duvar,
Benim iman dolu goğsum gibi serhaddim var
Ulusun, korkma! Nasıl boyle bir imanı boğar,
Medeniyet! dediğin tek dişi kalmış canavar?
Bu kıtada genel olarak batı dunyasına bir meydan okuma vardır Şair batıdaki medeniyeti bir canavara benzetirken savaşta kazanmak icin turk milleitnin elinde sadece cesareti ve imanı olduğunu soyluyor
Arkadaş! Yurdumu alcakları uğratma, sakın
Siper et govdeni, dursun bu hayasızca akın
Doğacaktır sana vadettiği gunler Hakkın
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın
Burada Mehmet Akif ersoy Kuran'a bir gonderme yaparak zafer gununun guneşin doğuşundan yakın olduğunu mujdeliyor Turk halkının yapması gereken tek şey pes etmemek ve savaş cesaretini kaybetmemektir
Bastığın yerleri toprak! diyerek gecme, tanı:
Duşun altındaki binlerce kefensiz yatanı
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dunyaları alsan da, bu cennet vatanı
Burada şair Turk ordusundaki neferlere gecmişlerini hatırlayarak savaşmalarını oğutluyor Vatan uğruna verilen olum kalım mucadelesini anlatan şair, bu mucadeleler sonucu vatan toprağının kutsal hale geldiğini anlatıyor
Kim bu cennet vatanının uğruna olmaz ki feda?
Şuheda fışkıracak toprağı sıksan, şuheda!
Canı, cananı, butun varımı alsında Huda,
Etmesin tek vatanımdan beni dunyada cuda
Burada da yine aynı şekilde vatan ve onun onemi uzerinde duruluyo Vatanı cennetle bir tutan şair, vatanından ayrı kalmayı da olumle bir tutuyor
Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli:
Değmesin mabedimin goğsune namahrem eli
Bu ezanlarki şahadetleri dinin temeli,
Ebedi yurdumun ustunde benim inlemeli
Şair burada bağımsızlığın kaybedilmesinden duyduğu korkuyu anlatıyor Şairin en buyuk korkusu ulkenin uzerindeki ezan seslerinin susması, ibadet yerlerinin yıkılmasıdır
O zaman vecd ile bin secde eder varsa taşım,
Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,
Fışkırır ruhı mucerred gibi yerden naşım;
O zaman yukselerek arşa değer belki başım
Şaire gore yurdumuzun ustunde ezan sesleri oldukca bayrağımız dalgalandıkca şehitlerimizin ruhu da şad olmaktadır Şair burada bağımsızlıkla ezan sesini bir tutuyor
Dalgalan sen de şafakalar gibi ey şanlı hilal!
Olsun artık dokulen kanlarımın hepsi helal
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:
Hakkıdır, hur yaşamış, bayrağımın hurriyet;
Hakkıdır, Hakka tapan, milletimin istiklal!
Turk milletinin bağımsızlığına kavuşmasının anlatıldığı bu kıtada şair zafer gununu tanımlıyorBayrağımız goklerde dalgalandıkca hic bir guc bizim bağımsızlığımızı engelleyemez Bayrağımız bunca savaştan ve mucadeleden sonra ozgurce dalgalanmayı hak etmiştir