iltasyazilim
FD Üye
İşkembe Ve Bumbar Dolması nasıl yapılır,
İşkembe Ve Bumbar Dolmasının Tarifi
Resimli İşkembe Ve Kasaplık Hayvan Kalın Bağırsağı Dolması yapılışı
BUMBAR İŞKEMBE DOLMASI
MALZEMELER
1 tahvil (ekip) bumbar 1 kilo pirinç Yarım kilo yağsız kıyma ya da satırla kıyılmış et 2 adet soğan yemek kasığı katıyağ 1 yemek yemek kaşığı karabiber Pul biber, tuz
İşkembe Dolması Tarifi
Pirinç yıkanır Kıyma, ince kıyılmış soğan, yağ, karabiber, pul biber ve tuzlu bir araya getirilip harç yapılır Kasaplık Hayvan Kalın Bağırsağı bol suda 56 sefer yıkanır Sonradan üstüne bol tuz dökülerek, 10 dakika civarında oğulur Tekrar 56 sefer yıkanır Bir Kere de sabunlanarak yıkanır Sabun kokusunun gitmesi için, 23 kere tekrar yıkanır Daha Sonra bumbarlar (her yörenin tarzına tarafından) zıt çevrilir Dışa dönen yüzeyindeki yağ pak ise, çok iyi yıkanır Kirli görünüyorsa, üzerindeki yağlar iyice arındırılır 56 sefer daha tekrar yıkanır (Ekip kasaplik hayvan kalin bağirsaği bir yemek için fazla gelirse, geri kalan kısmı buzlukta saklanabilir) Hazırlanan iç, doldurulurken, bumbarlar tekrar içine dürüst çevrilmiş olur Bumbarlar tencereye dizilir Üzerlerini dört parmak aşacak değin su dökülür Bir kaşık değin tuz katılır Pişinceye dek kaynatılır
Anekdot: Bumbarlar 2025 santim uzunluğunda kesilir İşkembe dolması, işkembe çorbasındaki gibi temizlenir Temizlenip kullanılır ülkü geldikten daha sonra yirmi santim uzunluğunda sekiz santim eninde dikdörtgen parçalara kesilir Boyuna ikiye katlanır Bir uzun bir kısa kenarı dikilir Hazırlanan kasaplik hayvan kalin bağirsaği içi (bumbar dolmasında olduğu gibi) içine doldurulur Açık kalan ağız da dikilir Kasaplık Hayvan Kalın Bağırsağı gibi pişirilir Sıcak servis yapılır Çiğ köfte ve ayran ile beraber servisi uygun olur
alın tı *
İşkembe Ve Bumbar Dolmasının Tarifi
Resimli İşkembe Ve Kasaplık Hayvan Kalın Bağırsağı Dolması yapılışı
BUMBAR İŞKEMBE DOLMASI
MALZEMELER
1 tahvil (ekip) bumbar 1 kilo pirinç Yarım kilo yağsız kıyma ya da satırla kıyılmış et 2 adet soğan yemek kasığı katıyağ 1 yemek yemek kaşığı karabiber Pul biber, tuz
İşkembe Dolması Tarifi
Pirinç yıkanır Kıyma, ince kıyılmış soğan, yağ, karabiber, pul biber ve tuzlu bir araya getirilip harç yapılır Kasaplık Hayvan Kalın Bağırsağı bol suda 56 sefer yıkanır Sonradan üstüne bol tuz dökülerek, 10 dakika civarında oğulur Tekrar 56 sefer yıkanır Bir Kere de sabunlanarak yıkanır Sabun kokusunun gitmesi için, 23 kere tekrar yıkanır Daha Sonra bumbarlar (her yörenin tarzına tarafından) zıt çevrilir Dışa dönen yüzeyindeki yağ pak ise, çok iyi yıkanır Kirli görünüyorsa, üzerindeki yağlar iyice arındırılır 56 sefer daha tekrar yıkanır (Ekip kasaplik hayvan kalin bağirsaği bir yemek için fazla gelirse, geri kalan kısmı buzlukta saklanabilir) Hazırlanan iç, doldurulurken, bumbarlar tekrar içine dürüst çevrilmiş olur Bumbarlar tencereye dizilir Üzerlerini dört parmak aşacak değin su dökülür Bir kaşık değin tuz katılır Pişinceye dek kaynatılır
Anekdot: Bumbarlar 2025 santim uzunluğunda kesilir İşkembe dolması, işkembe çorbasındaki gibi temizlenir Temizlenip kullanılır ülkü geldikten daha sonra yirmi santim uzunluğunda sekiz santim eninde dikdörtgen parçalara kesilir Boyuna ikiye katlanır Bir uzun bir kısa kenarı dikilir Hazırlanan kasaplik hayvan kalin bağirsaği içi (bumbar dolmasında olduğu gibi) içine doldurulur Açık kalan ağız da dikilir Kasaplık Hayvan Kalın Bağırsağı gibi pişirilir Sıcak servis yapılır Çiğ köfte ve ayran ile beraber servisi uygun olur
alın tı *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.