İshalin düşmanı temizleme Sağlık Durumu Bakanı Recep Akdağ, ishalden korunmak için içme ve sulandırma sularına, ham yenen sebze, meyvelerin temizliğine ve el yıkamaya çok dikkat edilmesini istedi Akdağ, yaz mevsiminde sıcaklık artışına emrindeki olarak ishal yapıcı etkenlerin artması ve ishalden korunma yöntemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu Yaz mevsiminde sıcaklığın artmasıyla birlikte sularda, sulanan sebzelerde ve ellerde mikropların üreme şansının arttığına dikkati çeken Akdağ, hijyenik kurallar konusunda yaz aylarında daha titiz olunması uyarısında bulundu Bebekler, yaşlılar, kronik hastalığı olan yaşlılar, şeker hastaları ve kalp hastaları gibi tehlike gruplarında ishal vakalarının daha da önem kazandığını anlatan Akdağ, Çocukların günlük su devirleri, vücutlarına giren su oranı erişkinlerden fazla daha yüksektir Dolayısıyla kilolarına kıyasla ishal ve kusma aracılığıyla değişken kaybı artı olur Bunlar yerine konulmazsa o süre su kaybı, sıvı kaybı dediğimiz, bununla beraber elektrolit kayıp dediğimiz kayıplar oluşur ve ölüme dek varabilen sıkıntılar ortaya çıkabilirdiye konuştu İshalden korunma yöntemleri İshalden korunma yöntemlerine değinen Akdağ, içme sularına çok dikkat edilmesini istedi Güvenilir olmayan suyun katiyen içilmemesi gerektiğini kaydeden Akdağ, şöyle devam etti: Ülkemizde yaklaşık olarak baştan temiz su kaynaklarımız var, musluklarımızdan pak su akıyor Oysa belediyelerimizin de bu dönemde klorlamaya çok özen etmesi, özellikle altyapının bozuk olduğu yerlerde bu itinayı artırmaları gerekiyor Su kesilmelerinde, musluklar su birikintisiyle batmış lavaboların içinde kalırsa buradan geriye doğru emiş olabilir Hiçbir zaman musluklar içi lekeli su dolu lavaboların içinde kalmamalıdır Lokantalarda, toplu yemek yemek pişirilen yerlerde, evlerimizde buna fazla özen etmeliyiz Tuvalet temizliğine çok yük vermeliyiz Vatandaşlarımız damacanalarla ya da diğer şekilde alınan suların kaynağından kesin olmalı, en ufak bir bocalama halinde mutlaka bulunduğu yerdeki yetkilileri uyarmalıdır Benekli sularla, ara sıra lağım sularıyla sulanan sebzeler var Yasaklanmış olmasına rağmen yer yer bu yapılıyor Özellikle ham yenen sebzeler ve toprakta yetişen çilek gibi meyveler özenle, bol suyla icabında birkaç kez su değiştirerek yıkanmalıdır Yapraklı salata malzemelerinin yaprakları ayrılarak, pak bir şekilde yıkanmalıdırBulaştırıcı olan eller İshalden korunmada el temizliğinin büyük yük taşıdığını vurgulayan Akdağ, İshalli hastalıklar ilk olarak elde etmek üzere birçok hastalığın kaynağında bulaştırıcı olan ellerimizdedi Bir bebeğin musluktan su içmediği, salata yemediği halde ishale yakalanabildiğini kaydeden Akdağ, Bunu genelde biz bulaştırıyoruz Onlara hazırladığımız kaplardaki yiyeceklerle veya ellerimizle bulaştırıyoruz bu nedenle ellerimizi mutlaka yemek hazırlamadan önce ve yemekten önce özenle, sabunlayarak, bol suyla yıkamalıyız Toplu yemek yapılan yerlerdeki görevliler de buna büyük özen göstermeli Tırnak temizliğine de çok dikkat edilmelidiye konuştu Akdağ, suların, sebze ve meyvelerin temizliğine, el yıkamaya dikkat edildiği takdirde büyük ölçüde ishalden korunulacağını ifade etti Yaz mevsiminde sıcakta bırakılan yiyeceklerde kolayca mikrop ürediğini andıran Akdağ, vatandaşlardan bu konuda da tedbirli olmalarını istedi Her ishal önemlidirdiyen Akdağ, çok akışkan kaybının, bol miktarda akıcı dışkılamanın olduğu ishallerde mutlaka hekime müracaat edilmesi gerektiğini söyledi İshalli kişiye artı su, değişken yiyecek vermeyelim, daha erken düzelsingibi hatalı bir inanış olduğunu hatırlatan Akdağ, Bunun çok kötü sonuçları ortaya çıkabilir Istikrarsız kaybı yerine konulmadığında bilhassa ince bağırsak ishallerinde fazla seri biçimde, özellikle bebekler ve yaşlılar açısından ölüme dek varabilen sonuçlar oluşturabiliruyarısında bulundu Akdağ, ishal olan kişi için yapılması gereken en manâlı işin hiç süre geçirmeden en yakın afiyet kuruluşuna müracaat etmek ve bu işin kontrolünü hekimlerin eline adamakolduğunu sözlerine ekledi 1548333176 1548333176 ishalindusmanitemizlik5c4f8d200fa36ishalindusmanitemizlik5c4f8d200fa36 http:wwwmaksimumcomibgif Kaynak : Milliyet