Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İş GUvenliği

İş GUvenliği
0
129

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
İş guvenliğinin onemi
İş guvenliği mevzuatı
İş guvenliği eğitimi

İŞ GUVENLİĞİ İLE İLGİLİ MEVZUATIN OZETİ

* TC Anayasasının, 505556 maddeleri,
* Hafta tatili Kanunu,Borclar kanunu:İş sahiplerinin tehlikelere karşı gereken tedbirleri alacağını,
* Belediyeler Kanunu:İşyerlerinde sağlık kurallarına uyulacağını,
*1475 sayılı İş Kanunu:5 bolumu işci sağlığı ve iş guvenliğine ait hukumleri 73 maddesi işverenin işyerinde sağlık ve guvenlikle ilgili her turlu tedbiri alacağını,anlatırBu kanuna dayalı olarak cıkarılan bazı tuzukler de vardır
* Umumi Hıfzısıhha Kanunu,
* 506 sayılı SSK Kanunu:
* Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığı:1946 yılından beri iş ve calışma hayatını
*3308 Sayılı Cıraklık Mesleki Eğitim Kanunu geliştirmek,calışma barışını korumak amacıyla faaliyetlerini yurutmektedir

Ozet bir şekilde verdiğimiz iş guvenliğine ait mevzuatta, borclar kanunun konumuzla yakın ilgisi olan bazı bolumleri vardır Ornek; İşci taahhut ettiği şeyi ihtimam ile ifaya mecburdur Diyor kanun, bir başka yerinde, zarar kasten ağır bir ihmal veya tedbirsizlikle yapılmamış olduğu ve tazmini de borcluyu odemeye (muzayakaya) maruz bıraktığı takdirde hakim hakkaniyete tevfikan zarar ve ziyanı tenkis edebilir

İŞ GUVENLİĞİNİN ONEMİ

İş guvenliği kavramında,calışanların can guvenliği,(yani sağlık)makine arac ve gerecin ,işyerinin,cevrenin,uretilen malın guvenliği yer almaktadırBu kapsamdan,iş dunyasında calışan cok sayıda insan,buyuk miktarlar tutan malzeme,makine ,arac ve gerecler,(yani para)cevre,ekoloji, iş dunyası ile ilgisi olmayan milyonlarca insanın hayatı ve mutluluğu anlaşıldığına gore iş guvenliğinin onemi kendiliğinden ortaya cıkmaktadır

Bu nedenle denilebilir ki,bir iş yerinde değil, bir ulkede İş Guvenliği varsa orada sağlık ve mutluluk vardır İş guvenliği yoksa,can kaybı,sakatlık, hastalık, para ve zaman kaybı vardırO halde sozun burasında o sloganı hatırlamada fayda vardır once iş guvenliği

İŞ GUVENLİĞİNİN AMACLARI

İş Guvenliğinin tanımı ve oneminden anlaşıldığı gibi amacları şunlardır:

1 Calışanları korumak,
2 Uretimin guvenliğini korumak,
3 İşletmenin guvenliğini sağlamak,
4 Ekolojik cevreye zarar vermemek

İŞ GUVENLİĞİ EĞİTİMİ

İş Guvenliğinin sağlanması ve iş kazalarının onlenmesi icin,en etkili tedbirlerin başında eğitim gelir Calışmalar sırasında ve her fırsatta İş Guvenliği eğitiminin yapılması mumkundur Usta, Ustabaşı, Teknisyen gibi teknik elemanlar, işcilere gerekli acıklamaları yapar, muhtemel tehlikeler hakkında bilgi verirler, iş guvenliğine ait araclarını kullanmaları hakkında bilgi verirlerse kazaların azaltılması ve onlenmesi mumkun olur Ancak bu şekilde verilecek eğitim yeterli değildir Bunun icin,bir eğitim programının hazırlanması gerekir

858,505Konular
982,660Mesajlar
33,047Kullanıcılar
felix66668Son üye
Üst Alt