millet neden çiklet çiğner? " "Antikçağlardan beri Ege kıyılarında yaşayanlar, bu bölgede fazla bulunan sakız (mastika) ağacının reçinesini çiğniyor, bunun dişlerin temizlenmesine ve nefes kokularının güzelleşmesine yaradığını biliyorlardı Günümüzde çiklet diye aşina bir nesil sakızı ilk çiğneyenler ise Meksika yerlileriydiler Lokal bir ağacın özünü çıkartıyorlar, bir kapta kaynatıyorlar ve güneşte kurumaya bırakıyorlardı Sertleşen bu 'chickle' (çikıl) adını verdikleri beyaz özü ise çiğniyorlardı Kokusu ve lezzeti olmayan bu birincil sakızın günümüz sakızları ile çok bir benzerliği yoktu Sakızın hammaddesi ABD'ye başlangıçta Lopez de Sanna adlı bir Meksikalı general kadar getirildi Thomas Adam isimli bir müteşebbis bu sakız hammaddesini önce kimyasal yolla ucuz sentetik lastik edinmek için kullandı Bunda başarılı olamayınca sakızı sert bonbon ile kapladı Bu şekilde güzel tat ve koku da kazandırdığı ilk ticari sakızları küçük toplar halinde piyasaya sundu sonra da ince akıcı plakalar biçiminde satışa çıkardığı sakızlar için yaptığı yoğun tanıtım kampanyası sonunda işler ummadığı değin iyi gitti Bu,bilimsel bir başarısızlığın bir diğer başarıyı yaratabileceğinin hoş bir örneğiydi Bugün dünyada üretilen tüm sakızlarda az daha benzer maddeler kullanılır: Sakızın asıl maddesine ilaveten ilk önce şeker olmak üzere tatlandırıcılar ile lezzet ve koku veren katkı maddeleri Bunların miktarları ve oranları sakızın tipine tarafından değişir Örneğin kocaman balon yapılabilen sakızlarda başlıca madde daha fazladır Çoğunlukla toplum içinde aralıksız çiklet çiğneyenlerin bu davranışları görgüsüzlük hatta saygısızlık ifadesi olarak kabul edilir Sakız aleyhtarlarından öğretmenler çocukların sınıfta konsantrasyonunu bozduğunu, anne ve babalar sakızı yutarsa sindirim sisteminin bloke olacağını, doktorlar da fazla sakız çiğnemenin tükürük bezlerini kurutabileceğini ileri sürerler Fakat yapılan çalışmalar sonucunda çiklet çiğnemenin diş sağlığı açısından yardımsever olduğu saptama edilmiştir Ağzımızdaki tükürük salgısı dişlere sağlamlık karşılayan kalsiyum maddesini temin etmektedir Çiklet çiğneyen bir insanın ağzı daha pozitif tükürük salgıladığından dişlerin dayanıklılığının artmasına niçin olmaktadır Örneğin ballı bir dilim ekmek yenildiğinde ağızda oluşan asit iki saat süre ile etkisini korur Eğer yedikten sonra çiklet çiğnenmeye başlanırsa, bu asitli etraf 20 dakika gibi kısa bir sürede yok olmaktadır Çiklet çiğnerken ağızdaki kasların hareketleri insanın iştahını ve sigara içme arzusunu da frenler, konsantrasyonunu arttırır, gerilimini azaltır, asap ve kaslarını gevşetir İşte bu nedenlerle ABD Silahlı Kuvvetlerinde Birinci Dünya Savaşı'ndan itibaren tüm savaşlarda yiyecek ve su ile beraber askerlere çiklet de dağıtılmıştır Peki sakızı yuttuğumuzda midemizde yedi yıl kaldığı içten mudur? Sakız bir yiyecek maddesi değildir bu nedenle midemiz bu cins şeyleri sindiremez ama bu onların midemizde aralıksız olarak kalacakları anlamına gelmez Sindirilemeseler bile midenin asit yoğunluklu istikrarsız ortamından diğer sindirilemeyen şeylerle birlikte, bağırsaklar yoluyla vücudu terk ederler
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.