Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İnsan Sevgisini Konu Alan Kompozisyon

İnsan Sevgisini Konu Alan Kompozisyon
0
139

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
İNSAN SEVGİSİ

İnsan sevmekle yucelir

Sevgi, Allah’ın uğruna insanoğlunu yarattığı bir kavramdır Allah, kendisinden bir parca olan sevgiyi insan kalbine koyarak insanı yuceltmiştir

İnsan, kainatın en şerefli, en mukemmel varlığıdır Dolayısı ile sevgiye oncelikle layık olan da insandır

Bedenimize konuk edilen ruhumuz sevgi ile nefes almakta, sevgi ile beslenerek değer kazanmaktadır Sevgi, dosttur Dost ise, icini doldurmaya gucumuzun yetmediği kadar engin bir mefhumdur

İnsanların mutlu olmaları, birbirlerini sevip saymalarına, karşılıklı anlayışa, birbirine yaklaşımlarına bağlıdır İnsanların bu yaklaşımlardan doğan dayanışma ruhu ve birbirlerine destek olmaları refah ve mutluluğu kolaylaştıracaktır

Yunus Emre, sadece insanı değil, butun yaratılmışları yaratandan oturu sevmenin gerekliliğini vurgulamıştır Hatta bir şiirinde kalp kıran insanın namaz kılmasının değer taşımadığını ifade etmiştir

“Bir kez gonul yıktın ise ,
Bu kıldığın namaz değil
Yetmiş iki millet dahi
Elin yuzun yumaz değil

“Sevgi sabırlı ve sevecendir; Sevgi kıskanc kibirli yada gururlu değildir; Sevgi hasta yapılı; Egoist yada rahatsız edici değildir; Sevgi yanlışların hesabını tutmaz; Sevgi şeytanla mutlu değil, gercekle mutludur; Sevgi asla vazgecmez; inancı, umudu ve sabrı asla başarısızlığa duşmez Sevgi başı ve sonu olmayan birşeydir İnanc, umut ve sevgi İşte bu ucu onemlidir Ama en buyukleri sevgidir

Sevgi, cumle icerisinde kullanılan “şey kelimesi gibidir Tek başına bir anlamı bulunmaz ama kelime icerisinde sonsuza kadar uzanan anlamlar manzumesidir

İnsan sevgisi karşımızdakine icten gulebilmektir Tukenme yoluna duşmuş insan sevgisini, yoluna cıkıp geri cevirebilmektir insan sevgisi Tanıdık tanımadık her karşılaştığımıza, “seni gordum, sana değer veriyorum manası yuklenmiş bir selamı esirgememektir insan sevgisi Her insani ihtirası yenip, guzel ornek olmanın en iyi nasihat olduğunu hissettirecek bir olgunlukla davranabilme gucudur insan sevgisi

İnsanın doğasında var olan bu hissiyatın kullandıkca coğaldığını anlatmaktır insan sevgisi Yere duşene el uzatmak, kılıc vurana gul verebilmektir insan sevgisi

İlahi sevgiye mashar olmanın ilk basamağı insan sevgisi olduğunu insanlık tarihi yaşamıştır Mecnuna sorarlar; “sen bu kara kuru leyla’da ne gordun ki sevdin? cevap: “siz onu bir de benim gozumle gorseniz… der Gene bir gun alıp Leyla’yı gotururler, mecnuna sorarlar: “senin Leyla diye yanıp tutuştuğun bu kız mıdır? Mecnun, uzunuzun bakar ve der ki; “hayır, benim sevdiğim Leyla bu değildir der İşte burada sevgi kendini aşmış ilahi aşka burunmuştur

Ey FuzUli! Sevgilinin kasdı, canımızı almakmış
Gel Guzel uğruna can vermeyi kendimize bir borc bilelim

Evren doner, dunya doner, en onemlisi hayatımızın her anını belirleyen Ay doner ve bir dolunay olarak zirve yapar Sevginin de en tepe yaptığı ay, Ramazan ayı, en yuceye ulaştığı gun de bu ayın akabindeki bayramdır Varlığımızın butun nuvelerine yerleştirilmiş olan bu sevgiyi hur bırakma, başı boş koyverme gunu bu bayramlardır

Kırılmış olan kalpleri de, yıkılmış olan gonulleri de, butun umutsuzlukları da onarıp, tamir etmeye bu bayramlarda sevgiye gereken değeri vermek yetecektir Once buruk ve kekermsi bir tadı olsa da sonundaki lezzet doyumsuz olacaktır
Yaradan bizi sevgi adına yaratmadı mı?

Kusluklerden arınmış, kırılganlıklardan sıyrılmış, gonullerde beyaz cicekler acmış bir bayram olması dileğimle butun insanlığın Ramazan bayramını kutluyorum

MEVLANA’DA İNSAN SEVGİSİ
Mevlana, Kur'anı Kerim ve Hz Peygamberden aldığı bilgi, duygu ve aşkı fark gozetmeksizin butun insanlara sunmuş ve insanı Hak nurundan bir parca olarak gormuştur

Mevlana'nın sevgi ve hoşgorusu butun insanlaradır O, kendisine selam veren ve saygı gosteren Hristiyanlara, aynı şekilde karşılık vermiştir Mesnevi'de başkalarının ayıbım yuzune vur¬mamak gerektiğini nasihat ve hikayelerle defalarca anlatılır

Mevlana, ihtiyac sahiplerine yardım elini uzatırken, onları incitmemeye son derece ozen gosterirdi Talebelerinden biri yeni evlenmiş, para sıkıntısı cekiyordu Durumu hisseden Mevlana, bir gun ona Onceden guzel bir adetin vardı Sık sık elimizi sıkardın Uzun zamandır bu adetini terk ettin deyince, talebesi elini opmek ister Mevlana da gizlice eline para sıkıştırır ve Bu adetini daima koru der

Hayatı boyunca, bir gonul eğitimcisi olarak; insanlara sevgiyi, gercek aşkı, Hak ve hakikat yolunda ornek şahsiyet olmayı ve guzel ahlakı bizzat yaşayarak ilahi aşkı tattırmış ve Hakk'm varlığında yucelmeyi oğretmiş Mevlana'nın, butun insanları sevgiyle kucaklayan şu sozleri evrensel niteliktedir:

Gel, gel, ne olursan ol yine gel İster kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel Bizim dergahımız, umitsizlik dergahı değildir Yuz kere tovbeni bozmuş olsan da yine gel

Neticede İslam kultur ve medeniyeti, insan sevgisini bir hayat tarzı olarak takdim eder Yaratanyaratılan ilişkisini once boyle bir bağlamda ele alır

YUNUS EMRE'DE İNSAN SEVGİSİ

İnsan olan herkese karşı; hırıstiyan musluman, fakir zengin ayırımı yapmayan Yunus Emre sevgi unsuruna on planda yer ayırmaktadır
Bu sevgi, Allah sevgisinin bir tezahurudur
Yaratıcıyı seven kimse, onun yarattığı her şeyi sever Cunku yeryuzundeski her şey onu yansıtır

Yaratıklar icerisinde sevilmeye en layık olanı ise tanrının 'eşrefi mahlukat' olarak yarattığı insandır
Bu yuzden, Yunus'un insan sevgisi cok geniş kapsamlı olup butun insanları kucaklamaktadır
Onun en buyuk hedefi bu sevgiyi ve bu aşkı toplum icerisinde hakim kılmaya calışmaktır

'Ben gelmedim davi'yicun, benim işum seviyicun Dostun evi gonullerdir, gonul yapmaya geldim'
diyen Yunus barışı, mutluluğu sevgide aramıştır
O toplumda karşılıklı sevgi ve saygının hakim olmasını ister
İnsanları sevmeyi kendisine şiar edinen kimse başkasının kalbini kırmaz

Her vesileyle onların gonlunu almaya, guldurmeye mutlu etmeye calışır
Yunus Emre'ye gore Tanrı mekanı durumundaki insan kalbini inciten kimse, iki cihanda da bedbahtır , kotudur ve umitsizdir
Ustelik gonul kıran kimsenin ibadeti makbul değildir
Bu beyitler bu duşuncenin ifadeleridir

Onun icin Yunus Emre insanlara daima iyilikle
muamale etmeyi, kendisine kotuluk yapanlara
dahi iyilikle karşılık vermeyi prensip edinmiştir
'Acı dirligum isteyen, tatlı dirilsun dunyede
Kim olumum isterse, bin yıl omur virulsun'
beyiti onun bu duşuncesini ifade etmiştir

Hayatı boyunca, bir gonul eğitimcisi olarak; insanlara sevgiyi, gercek aşkı, Hak ve hakikat yolunda ornek şahsiyet olmayı ve guzel ahlakı bizzat yaşayarak ilahi aşkı tattırmış ve Hakk'm varlığında yucelmeyi oğretmiş Mevlana'nın, butun insanları sevgiyle kucaklayan şu sozleri evrensel niteliktedir:

Gel, gel, ne olursan ol yine gel İster kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel Bizim dergahımız, umitsizlik dergahı değildir Yuz kere tovbeni bozmuş olsan da yine gel

Ayrılık icinde insanın gozunu acıp kapayıncaya kadar gecen zaman yıl gibi gelir

Bir işe beraber girdiğin insanlara, O işi kendi işleri olarak benimsetmezsen,O insanlardan hayır bekleme

İki parmağını gozunun ucuna koy bir şey gorebiliyor musun bu dunyadan sen goremiyorsun diye bu alem yok değildir insan gozden ibarettir aslında, geri kalan cesettir goz ise ancak gercek dostu gorendir insan gozdur, goruştur, gerisi ettir

insanın gozu neyi goruyorsa değeri o kadardır

insan dediğin gozden goruşten ibarettir Nasıl bakarsın oyle gorursun

insan, ici oyulmadıkca otmeyen kamışa benzer

insana aradığı şeye bakarak değer bicilir

insana kimse gozu gibi lalalık edemez

insanları iyi tanıyın, her insanı fena bilip kotulemeyin, her insanı da iyi bilip ovmeyin

858,505Konular
982,659Mesajlar
33,045Kullanıcılar
LetStingSon üye
Üst Alt