İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine nazaran Sosabowski, en kısa müddette sarhoşluğa yol açan ve tüketildikten sonraki gün berbat hissetmeye neden olan alkollü içecekleri sıraladı. Tüketilen içkinin tesirinin içindeki etanol oranına bağlı olduğunu vurgulayan Sosabowski, kelam konusu oranın içkiye nazaran yüzde 5 ile 40 arasında değiştiğini söz etti.
En süratli sarhoş eden içkilerin İspanyol şarabı Şeri ve Porto şarabı olduğunu söyleyen İngiliz profesör, bu iki içkiyi öne çıkaran en değerli özelliğin süratli emilim ve nispeten yüksek alkol oranı (yüzde 20) olduğunu kaydetti.
Neden viski değil?
Viski ve buna emsal öbür sert içkilerin de süratli sarhoş ettiklerine dikkat çeken uzman, lakin bu içeceklerin yüksek alkol oranından ötürü mide hücrelerinin çalışmasını bastırarak kan sistemi tarafından daha yavaş emildiğini vurguladı.
Şampanya üzere gazlı şarapların da insanı süratli bir biçimde sarhoş ettiğini söyleyen Sosabowski, bu içkilerin içindeki gazın emilimi hızlandırdığını ve bu nedenle içerdikleri alkolün tesirinin daha birinci dakikada hissedilmeye başlandığını ifade etti.
Alkol ve su birlikte tüketilmeli mi?
Birçok kişinin ayık kalmak ve sonraki günün akşamdan kalmalığını önlemek fikriyle masada alkol ve suyu birlikte tükettiğini belirten araştırmacı, lakin bunun, 40 derecelik içkilerde etanol oranını yarı yarıya düşürdüğü ve çok süratli sarhoşluğa yol açtığı için yapılmamasını önerdi.
''Daha az makus hissetmek' için voTka tüketin'
Sonraki sabah kendilerini ‘daha az berbat hissetmek’ isteyen kişilere votka tüketmelerini öneren uzman, lakin içkiyi fazla kaçırmamanın tek yolunun hiç alkol tüketmemek olduğunun altını çizdi.