İman ve islam hakkında ışık tutan hadisi şerifler hadis i şerifler hamilelere oruç farzmı hamilelerle ilgili hadisler iman ile ilgili hadisi şerifler hadis üç birey daima namaz kılacağım defalarca oruç tutacağım İman ve islam hakkında bilmemiz gereken ve bizlere ışık tutacak hadisi şerifler arkadaşlar 1548184507 1548184507 imanveislamhakkindaisiktutanhadisiserifler5c543ea057ddcimanveislamhakkindaisiktutanhadisiserifler5c543ea057ddc imanveislamhakkindaisiktutanhadisiserifler5c543ea057ddc İMAN VE İSLAM HAKKINDA Resulullah (iddia) SelmanICODEla EbuICODEdDerda (ra)ICODEyı kardeşlemişti Selman bir defasında EbuICODEdDerdaICODEyı ziyaret etti Evde, EbuICODEdICODEDerdaICODEnın hanımını düşük bir giysi içinde buldu Bu halin ne?diye sordu, bayan: Kardeşiniz, EbuICODEdDerdaICODEnın dünya ile alakası Fasil : İMAN VE İSLAM HAKKINDA Konu : Amelde İtidal Ravi : Enes Hadis : Hz Peygamber (tez)ICODEın zevcei paklerinin hanei saadetlerine bir gurub erkek gelerek Resulullah (tez)ICODEın (evdeki) ibadetinden sordular Kendilerine sordukları husus açıklanınca sanki bunu eksik bularak: Resulullah (tez) kim, biz kimiz? Allah OICODEnun geçmiş ve gelecek tüm günahlarım affetmiştir (bu sebeple OICODEna az ibadet de yeter) dediler, içlerinden biri: Ben bundan böyle hayatım boyunca her gece namaz kılacağımdedi İkincisi: Ben de hayatımca her zaman oruç tutacağım, hiç bir gün terketmeyeceğimdedi Üçüncüsü de: Kadınları ebediyen terkedip, onlara hiç temas etmeyeceğimdedi (Bilahere durumdan haberdar olan) Hz Peygamber (iddia) onları bularak: Sizler böyle böyle söylemişsiniz Halbuki AllahICODEa ant olsun AllahICODEtan en fazla korkanınız ve yasaklarından en ziyade kaçınanınız benim Ama buna rağmen, bazan oruç tutar, bazan yerim; namaz kılarım, uyurum da; kadınlarla beraber de olurum (Benim sünnetim budur), kim sünnetimi beğenmezse benden değildirbuyurdu HadisNo : 70 Fasil : İMAN VE İSLAM HAKKINDA Konu : Amelde İtidal Ravi : Aişe Hadis : Hz Peygamber (sav), ruhsat açıklayan bir amelde bulunmuştu Bazılarının bundan kaçındıklarını işitti Bunun üzerine Resulullah (iddia) bir hutbe okudu: Adeti veçhile Cenabı HakkICODEa hamd ve senada bulunduktan daha sonra şöyle buyurdu: Allah için söyleyin, bazıları benim yaptığım şeyi beğenmeyip kaçınıyorlarmış, dürüst mudur bu? AllahICODEa yeminle söylüyorum, ben AllahICODEı onlardan fazla daha iyi biliyorum AllahICODEtan duyduğum nefret da onların duyduklarından çok daha fazladırHadisNo : 71 Fasil : İMAN VE İSLAM HAKKINDA Konu : Amelde İtidal Ravi : Aişe Hadis : Resulullah (tez) Osman İbnu MazICODEünICODEu çağırtarak Sen sünnetimi beğenmiyor musun?diye sordu Hayır, ey AllahICODEın Resulü dedi, kasem olsun hayır! Aksine, aradığım şey senin sünnetindir!Resulullah (tez) bunun üstüne şöyle buyurdu: Bil oysa, ben, keza uyurum, ayrıca namaz kılarım; oruç da tutarım, kadınlarla evlenirim de, Ey Osman, AllahICODEtan kork, zira ehlinin senin üstünde hakkı var, misafirin senin üstünde hakkı var, nefsinin senin üzerinde hakkı var Böylece ise bazan oruç tut, bazan ye Namaz da kil, uykunu da alHadisNo:72 Fasil : İMAN VE İSLAM HAKKINDA Konu : Amelde İtidal Ravi : Abdullah İbnu Amr İbniICODElBirli Hadis : Hz Peygamber (iddia)ICODEe benim Hayatta kaldığım müddetçe vallahi gündüzleri oruç tutacağım geceleri de namaz kılacağımdediğim haber verilmiş Beni çağırtarak,: Sen böyle böyle söylemişsin dürüst mu?dedi Annem babam sana feda olsun, evet böyle söyledim ey AllahICODEın Resulüdedim İyi lakin, dedi, sen buna güç yetiremezsin, bazan oruç tut, bazan ye; gece kalk, uyu da Ayda üç gün tut (bu yeter), zira uğurlu işleri Allah on misliyle kabul ederek ödenti veriyor Bu üç gün, tıpkı yıl orucu yerine geçerbuyurdu Ben: Söylediğinizden daha fazlasına şiddet yetiririmdedim Öyleyse,dedi, bir gün oruç tut, iki gün yeBen her yerde Bundan başkasına da şiddet yetiririmdedim Öyleyse,dedi, bir gün tut, bir gün ye Bu Hz Davud aleyhisselamICODEın orucudur Bu en kıymetli oruçtur ya da en efdal oruçturBen tekrar: Ben bundan daha fazlasına şiddet yetiririmdedim Resulullah (sav): Bundan efdali yokturbuyurdu HadisNo : 73 Fasil : İMAN VE İSLAM HAKKINDA Konu : Amelde İtidal Ravi : Aişe Hadis : Hz Peygamber (sav)ICODEın bir hasırı vardı, geceleri perde yapıp ardından namaz kılardı, gündüzleri de yayıp üstüne otururdu Ahali da Resulullah (tez)ICODEın yanına dönüp (gelip) tıpkı onun gibi namaz kılmaya başladılar Rakam gittikçe arttı Bunun üstüne Resulullah (sav) onlara yönelerek şunu söyledi: Ey insanlar, takat getireceğiniz işleri yapın Zira siz (dua etmekten) usanmadıkça Allah da sevap yazmaktan usanmaz AllahICODEa en hoş gelen amel, eksik da olsa aralıksız olanıdırRavi der fakat: Muhammed (sav)ICODEın ailesi bir iş yapınca onu sabit kılardı (bundan böyle terketmez aralıksız yapardı) BuhariICODEnin Ebu Hüreyre (ra)ICODEden yaptığı bir rivayette: Orta yolu tutun, güzele yakın olanı arayın, sabah zamanında, akşam vaktinde, bir tedarik da gecenin son kısmında yürüyün (ibadet edin), yavaşça hedefe varabilirsiniz Unutmayın ki sizden hiç kimseye, yaptığı amel, cenneti kazandırmayacaktırbuyurdu Sen de mi (amelinle cennete gidemiyeceksin) ey AllahICODEın Resulü?dediler Evet, ben de, dedi, Allah affı ve rahmeti ile muamele etmezse ben de!Buhari ve NesaiICODEde gelen bir diğer rivayette: Bu din kolaylıktır Kimse (aşırı gayretle) dini geçmeye çalışmasın, (başa çıkamaz, yine de yapamadığı eksiklikleri kalır ve) galibiyet dinde kalırbuyrulmuştur HadisNo : 74 Fasil : İMAN VE İSLAM HAKKINDA Konu : Amelde İtidal Ravi : Enes Hadis : Resulullah (tez) şöyle buyurdu: Kolaylaştırın, zorlaştırmayın ve müjdeleyinBir rivayette de: Isındırın, korku ettirmeyinbuyrulmuştur HadisNo : 75 Fasil: İMAN VE İSLAM HAKKINDA Konu : Amelde İtidal Ravi : Sehl İbnu Ebi Ümame Hadis : Sehl ve babası beraberce Hz Enes (ra)ICODEin yanına girerler EnesICODEi yolcu namazı kılıyormuşcasına çok hafif bir namaz kılıyor bulurlar Selamlama verip namazdan çıkınca: Allah sana mağfiret buyursun bu kıldığın namaz farz mı yoksa nafile miydi? dedik Farz namazdı Bu (eksiksiz) Hz Peygamber (sav)ICODEın namaz tarzıdır Kasten hiç bir değiştirme de yapmadımdedi ve ilave etti: Resulullah (iddia) buyurdu ki: (Sene orucu, her gece teheccüt, kadınları terk gibi kararlarla) kendinize güçlük çıkarmayın, zorluğa uğrarsınız Zira (geçmişte) bir kavim (bir kısım külfetli işlere azmederek) kendisini zora attı Allah da zorluklarını artırdı Manastır ve kiliselerdekiler bunların bekayasıdırOnlar, üzerlerine, bizim farz kılmadığımız, fakat, iddiaya göre AllahICODEın rızasını kazanmak için kendilerinin koydukları ruhbaniyete bile gereği gibi riayet etmediler(Hadid, 27) HadisNo : 76 Fasil : İMAN VE İSLAM HAKKINDA Konu : Amelde İtidal Ravi : Enes Hadis : Hz Peygamber (iddia) mescide girmişti fakat, iki yelken direği arasına gerilmiş bir ip fark etti Bu da ne?diye sordu Bu, Zeyneb (ra)ICODEin ipidir Namaz kılarken uykusu gelince buna takılıyor (ip onun düşmesini önlüyor)dediler Hz Peygamber (tez): Hayır (olmaz pek şey) çözün ipi Şevkiniz varken namaz kılın, uykunuz gelince de yatınemretti HadisNo : 77 Fasil : İMAN VE İSLAM HAKKINDA Konu : Amelde İtidal Ravi : Aişe Hadis: Yanımda Beni Esed kabilesinden bir kadın vardı Bu sırada Hz Peygamber (iddia) içeri girdi ve: Bu kimdir?buyurdu Falancadır, geceleri hiç uyumaz, (ibadet yapar)dedim Resulullah (sav): Sus, yeter! Size, takat getirebileceğiniz amel yaraşır Siz (ibadet yapmaktan) usanmadıkça, Allah da (sevab vermekten) usanmaz AllahICODEa en hoş gelen dini amel, kişinin sürekli olarak yaptığı ameldirbuyurdu HadisNo : 78 Fasil : İMAN VE İSLAM HAKKINDA Konu : Amelde İtidal Ravi : Ebu Hüreyre Hadis : Peygamber (iddia) buyurdu ama: Her şeyin bir şevki vardır Her şevkin de bittiği bir zaman vardır (Yapacağı işe karşısında bu şevki) duyan birey işini yaparken mutedil hareket eder ve bu itidali devam ettirirse, muvaffak olacağını ümid edin, (çünkü bu şekilde takibine devam edebilir) Ola Ki (aşırılığa düşerek uyarı çekmiş ve) parmakla gösterilecek hale gelmişse, ona şeref edip (salihlerden) saymayınHadisNo : 79 Fasil: İMAN VE İSLAM HAKKINDA Konu : Amelde İtidal Ravi : Ebu Cuheyfe Hadis : Resulullah (iddia) SelmanICODEla EbuICODEdDerda (ra)ICODEyı kardeşlemişti Selman bir defasında EbuICODEdDerdaICODEyı ziyaret etti Evde, EbuICODEdICODEDerdaICODEnın hanımını düşük bir kıyafet içinde buldu Bu halin ne?diye sordu, bayan: Kardeşiniz, EbuICODEdDerdaICODEnın dünya ile alakası kalmadıdiye açıkladı EbuICODEdDerda geldi ve Selman (ra)ICODEa yemek getirerek: Buyur, ye!dedi ve ilave etti: Ben orucum!Selman: Hayır sen yemezsen ben de yememdedi Beraber yediler Akşam olunca EbuICODEdDerda (SelmanICODEdan gece namazı için müsaade istediyse de, Selman: Uyudedi Beraber uyudular Bir müddet sonra EbuICODEdDerda namaza kalkmak istedi Selman yeniden: Uyu!dedi Uyudular Gecenin sonuna dürüst Selman Hemen kalk!dedi Kalkıp beraber namaz kıldılar Sonradan Selman şu nasihatta bulundu: Senin üstünde Rabbinin hakkı var, nefsinin hakkı var, ehlinin de hakkı var Her yargı sahibine hakkını verErtesi gün EbuICODEd Derda, durumu Hz Peygamber (sav)ICODEe anlattı Resulullah (sav) Selman doğru söylemişbuyurdu HadisNo : 80 Fasil : İMAN VE İSLAM HAKKINDA Konu : Amelde İtidal Ravi : Hanzala İbnuICODErRebi elEsedi Hadis : Birgün Hz Ebu Bekir (ra)ICODEla karşılaştık Bana: Nasılsın?diye sordu Hanzala münafık oldudedim Sübhanallah, sen neler söylüyorsun?diye şaşırdı Ben açıkladım: Hz Peygamber (iddia)ICODEin huzurunda olduğumuz sırada bize cennet ve cehennemden laf edilir, benzeri gözlerimizle görmüş gibi oluruz Oradan ayrılıp çoluk çocuğumuza, bono bahçemize karışınca çoklukla unutup gidiyoruz Hz Ebu Bekir (ra) de: AllahICODEa yemin olsun ben de benzer şeyi hissediyorumdedi Beraberce Hz Peygamber (sav)ICODEe gittik ve bu durumu açtık Bize: Nefsimi kudret elinde tutan Zatı ZülcelalICODEe kasem olsun siz, benim yanımdaki hali dışarda da devam ettirip (cennet ve cehennemi) hatırlama işini koruyabilseniz melekler sizinle yataklarınızda, yollarda müsafaha ederdi Ama ey Hanzala, bazan pek bazan böyle olması normaldir (münafıklık değildir)dedi ve (son cümleyi üç kere tekrarladıHadisNo : 81 Fasil : İMAN VE İSLAM HAKKINDA Konu : Amelde İtidal Ravi : İmam Malik Hadis : İmam MalikICODEin kaydettiğine göre Hz Aişe (ra) yatsıdan sonra ailesine birini yollayarak: (Boş sözleri keserek) yazıcı melekleri rahatlatmak istemez misiniz?diye haber yolladıHadisNo : 82 Fasil : İMAN VE İSLAM HAKKINDA Konu : Amelde İtidal Ravi : İbnu Abbas Hadis: Hz Peygamber (tez)ICODEe azadlı bir cariyenin geceleri namaz, gündüzleri de oruçla geçirdiği haber verilince şöyle buyurur: Her çalışanda bir şevk mevcuttur, her şevkin de bir sonu vardır Kimin şevkinin sonu sünnetimde kalırsa dürüst yoldadır Kim de hata eder (sünnetimin haricinde kalır) ise o da sapıtmıştırHadisNo : 83 Fasil : İMAN VE İSLAM HAKKINDA Konu : Amelde İtidal Ravi : Ebu Hüreyre Hadis : Resulullah (iddia) şöyle buyurdu: İşlerin en hayırlısı orta ve itidal üzere olanıdır(elMakasıduICODElHasene bu rivayeti İbnuICODEsSemICODEaniICODEnin Zeylü TarihiICODElBağdad`da kaydettiğini, senedinde meçhul ravinin yer aldığını belirtir) HadisNo : 84