Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İlkokula başlarken beklentier

İlkokula başlarken beklentier
0
132

makaleci

FD Üye
Etkileşim
8
F-D Coin
73
Mektebe Başlarken

Günümüzde mektebe başlamak evlatlar kadar ebeveynleri içinde yeni bir sahifenin açılması mealindedir. Evlat için ilkokul birden fazla devir bilinmezlerle doludur

• Sanki anaokula benziyor mu?

• ilkokulda da oyun oynanıyor mu

• En sevdiğim arkadaşım da benim sınıfımda mı olacak

• Yeni hocam nasıl biri. Anaokul hocam üzere beni çok sevecek mi?

• Ders dedikleri çetin mu acep ?

• Mektebe gidince büyük adam olucam. Büyük adam ne pekala?

• Haneye gittiğimde oyun oynayabilecekmiyim ? Yoksa daima ders mi çalışacam

• Derslerim düzgün olmazsa validem pederim beni yeniden sever mi ?

• Ben mektepte iken kardeşim ne yapacak daima anamın yanında mı olacak ?

• Validem beni mektepte unuturmu ?

Göründüğü üzere evlatlar için bir güruh belirsizlikle doludur mektep. Belirsizliklerde her vakit derdin öncüsüdür. Bu nedenle ana pederin mektepte ne yapacakları ile ilgili evlatları ile konuşması anlatması ve öncesinde muallim ile tanışması mektebini görmesi değerli ayrıntılardır. Fakat burada değerli olan bir noktada ebeveynlerin mektebi nasıl gördüğüdür. Mektep ana peder için ne söz ediyor?

• Evladım mektepte başarılı olacak mı? (başarının ölçütü acep ne)

• Derslerde başarılı olmak (sadece notlar mı ölçüt ) komşunun evladı, kardeşleri, anaokul muallimin dedikleri ana pederleri ne kadar etkiliyor?

• Arkadaşlarıyla âlâ geçinmek

• Sınıfın sistemine uymak -Çocuğum mektepte mesrur olacak mı ?

Buraya daha bir çok soru ekleyebiliriz. Lakin en değerlisi bunların birlikte olduğu vakit ortaya çıkacak olan mutluluktur. Mesrur olmak için evlat bunları birlikte yapmak zorundadır. Bu durum ona yeni bir yük getirir. Zira bu periyotta içtimaî ilgileri daha evvel yaşadığından farklıdır. Artık en süratli koştuğu için ya da çok zıpladığı için eskisi kadar rağbet görmemektedir. Dersleri de güzel olmalıdır ki arkadaşları onu dışlamasın, hocası daha çok sevsin, ana pederi da bahtiyar olsun. Yani mesut olma kavramı artık eskisi kadar kolay olamamaktadır. Bu daha oyun çağını bitirmemiş ve asla bitmesini istemeyen bir evlat için nispeten zordur. Artık ana pederlerin yaşadığı hayatın provasını yapmaya başlamışlarıdır. Bu sizin de iddia ettiğiniz üzere 60 -66aylık evlatlar için daha da çekilmez hale gelebilir. Aslında 1. sınıf evladından beklenmesi gereken mektepte koordinasyonlu olması, okuma- yazmayı öğrenmesi ve yakın olabildiği birkaç tane arkadaşının bulunmasıdır. Bunları başarabilen evlat içtimaî ilişklerini, talimi 1. Sınıf için başarmış olacaktır.

Tekrar ana ve babalara dönersek onlar da mektep açılmasıyla birlikte kendi çocukluğundan olan yükleri de bazen evlatlarına yansıtabilirler.

• Ben çok güçlükle okudum fakat onu hususî mektebe yolluyorum o benim üzere zorlanmasın

• Ben okuyamadım, bu nedenle hayatta çok zorlandım. o benim üzere olmasın mekteplerini hepsini tek tek bitirsin

• BENİM evladım benim üzere başarılı olmalı.

Bazende evladın sorumluluğu külliyen ananın üzerindedir (babanın iş yoğunluğunun çokça olması, kent dışında çalışması, pederin kişilik özellikleri, aile yapısı vb). Yani evladın başarısızlığı durumunda birinci hesap sorulacak kişi anadır. Ana bu durumda evladına daha telaşlı yaklaşabilir. Yani kendi hayatımızda ki yükler evladı da yüklendiği devir derdimizi beklentilerimizi, yapamadıklarımızı evlada yüklemiş oluruz. Bu evlat her yaşta taşınması nispeten ağır bir yük olup bazen bu yükü hayatı boyunca taşıyabilir.

Mektep görüldüğü üzere birçok vakit yalnızca evladın değil ebeveynlerin hayatında da yeni bir sahife açar. Bu sahifenin şıkça dolması için ebeveynlerin birinci evvel evlatlarının yapabildiklerini görmeleri, onun hala bir evlat olduğunu unutmadan davranmaları, öğrenmenin sonu olmayan bir merdiven olduğu ve basamakları tek tek çıkması gerektiğini ve ebeveynler bahtiyar nispeten evladın bahtiyar olabileceğini unutmadan davranmaları gerekmektedir.

858,505Konular
982,706Mesajlar
33,054Kullanıcılar
yazsoyamanSon üye
Üst Alt