Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İlk Yardım-ilk Yardımın Puf Noktaları

İlk Yardım-ilk Yardımın Puf Noktaları
0
78

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
İlk yardımda Puf Noktalar
İlk Yardım onerileri

Trafik kazası,duşme, silahla yaralanma, patlama gibi ceşitli durumlarda yapılacak acil mudahalenin, yaşamsal onem taşıdığını belirterek, ilk yardımın, donuşu olmayan sorunlara yol acmaması icin eğitim almış kişiler tarafından yapılması gerktiği belirtildi

Coşkun, yaptığı acıklamada, acil mudahalenin zamanında ve doğru şekilde yapılmasının, ilk yardımda olmazsa olmazbir kural olduğunu belirtti Coşkun, Yardım etmek amaclı yapılan yanlış bir mudahale, hastanın yaşamını yitirmesine, sakatlanmasına ya da panik ortamının artmasına neden olabiliruyarısında bulundu Turkiye ’de ilk yardım eğitimi alan sivil halkın sayısının cok az olduğunu belirten Coşkun, ilk yardım eğitiminde ilk kuralın once zarar vermemekolduğunu soyledi Coşkun, ilk yardımın donuşu olmayan sorunlara yol acmaması icin eğitim almış kişiler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayarak, Yardım etmek amaclı yapılan yanlış bir mudahale, hastanın yaşamını yitirmesine, sakatlanmasına ya da panik ortamının artmasına neden olabiliruyarısında bulundu İlk yardımla, hastanın mevcut sağlık sorunlarının artmasına sebep olmadan (kırık, cıkık, kesik gibi) hayati fonksiyonlarının devamın sağlanması ve en yakın sağlık kuruluşuna goturulmesinin amaclandığını dile getiren Coşkun, acil bir durumda ilk olarak 112 Acil ambulansın aranması gerektiğini bildirdi Coşkun, 112 arandığında, olay yerinin tam adresinin ve hastanın genel olarak dışarıdan gozlemlenebilen sağlık durumu hakkında detaylı bilgi verilmesine ozen gosterilmesini soyledi

ONCE GUVENLİK SAĞLANMALI

Trafik kazasının meydana geldiği bolgenin, hem cevredeki aracların uyarılması hem de yaralıların guvenliğinin sağlanması icin şeritle cevrilerek kapatılması, aracın etrafına dikkat cekici reflektorlerin konulması gerektiğini kaydeden Coşkun, arac icinde yaralıların sıkışması ya da patlama ihtimali durumunda 112 ile birlikte itfaiye de haber
verilmesinin uygun olduğunu bildirdi

Coşkun, yaralının arac icinden acil cıkarılması halinde, oncelikle boyun yaralanması ihtimaline karşı, hastanın boynunun olabildiğince kıpırdatılmadan korunarak cıkarılması gerektiğini belirterek, Boyun hic hareket ettirilmeden, şekil bozukluğu duzeltilmeden, iki elle, koltuğun arkasına gecerek, sabitlenerek cıkarılmalıdedi Coşkun, bu
tur yaralanmalarda hastanın mekandan acil cıkarılması gerekmiyorsa, 112 ekiplerinin beklenmesinin ve boyunluk takılarak cıkarılmasının tercih edildiğini vurguladı

Omurlarda, kol, bacak ya da kalca da kırıklar olabileceğini, yanlış yapılan her mudahalenin daha ciddi yaralanmalara yol acabileceği uyarısında bulunan Coşkun, kırık bolgesinin tahta gibi sert bir cisme
sabitlenmesi gerektiğini ifade etti Coşkun, sabitleme işleminin kan gecişini engellenmeyecek, ancak eklemlerin hareketini en aza indirecek şekilde yapılması gerektiğine dikkati cekti

KANAMA HALİNDE YAPILACAKLAR

Coşkun, vucuda batan bir cismin de cıkarılmaması gerektiğini vurgulayarak, cismin bir damarın uzerinde durarak kanamayı engelleyebildiğini, cekilmesi halinde ise durdurulması zor kanamalara yol acabileceğini soyledi Coşkun, ağır bir kanamanın olması halinde sargı bezi ya da temiz bir bezle, yaralı bolgenin uzerine doğrudan bası uygulanması, kanamanın durdurulamaması durumunda ise turnike yapılması gerektiğini kaydetti Kanayan bolgenin ust kısmından bağlanarak yapılan turnike uygulamasının uzun sure yapılmaması gerektiğini belirten Coşkun,
10 dakikada bir turnike acılmalı birkac saniye beklenmeli ve tekrar bağlanmalıdır Uygulama kol icin dirseğin, bacak icin de diz kapağının hemen uzerinden yapılmalı Daha yukarıdaki yaralanmalar icin direkt bası uygulanmalıdedi Coşkun, bası yapılırken elin bolgeden hic kaldırılmaması, bezin kanlanması halinde yeni bezin mevcut bezin ustune konularak bası yapmaya devam edilmesi gerektiğini bildirdi Organ kapmaları halinde de hasta ile birlikte kopan organın da hastaneye ulaştırılmasının şart olduğunu vurgulayan Coşkun, Kopmuş olan organ, once ıslak bir gazlı bir bezle sonra naylon uzerine sarılmalı ve bu şekilde buzun icine konulmalı Buzla doğrudan temas etmesi halinde hucre kaybı olabildiği icin, yerine dikilme aşamasında başarı şansı azalıyordiye konuştu

KALP MASAJINA DİKKAT

Yanıklarda, diş macunu, salca gibi şeylerin yaralı bolgeye kesinlikle surulmemesi, temiz ıslak bir bezle yaralı bolgenin uzerinin hafif temas edecek şekilde ortulmesi ve vakit kaybetmeden hastane gidilmesi gerektiğini ifade eden Coşkun, Kişinin ustundekiler cıkarılmalı, ancak yanığa yapışmış olan bolgeler varsa kesinlikle zorlanmamalı, mevcut haliyle bırakılmalıdiye konuştu

Baygınlığın ceşitli nedenlerden kaynaklanabileceğini belirten Coşkun, şunları kaydetti:
Bilinc duzeyinde değişiklikler trafik kazalarında kafa icinde travmadan da kaynaklanıyor olabilir Kaza sırasında ya da sonrası bayılma durumunda, yaralının mutlaka tam teşkilatlı bir merkeze goturulerek bilinc duzeyinde değişikliğin nedeninin ayrıntılı olarak araştırılması gerekmektedir

Hastaya ayılması icin tokat atmak gibi hareketler yapılmamalı, ayakları yukarı kaldırılmamalı, sadece boynu korunarak hastaneye nakil edilmelidirCoşkun, kalp krizi geciren bir kişinin de ilk olarak guvenli bir yere alınması gerektiğini belirterek, Boyun bolgesinin rahat etmesi icin kravat, kolye gibi aksesuarlar cıkarılmalı, gomleğinin duğmeleri acılmalı ve sağlık ekiplerine haber verilmelidedi

Kalp masajının da kesinlikle eğitim almış kişilerce yapılması gerektiğini vurgulayan Coşkun, Masaj, kalbi calışan birine yapıldığında, calışan kalbi durdurur ve hastaya buyuk zarar verirsinizuyarısında bulundu Doc Dr Figen Coşkun, yaralı ile konuşulmasının moral verebileceğini, kendisini guvende hissetmesine yardımcı olabileceğini sozlerine ekledi