İlkyardım Malzemeleri Nasıl Kullanılır
1) Buyuk sargı bezi
Yara uzerine konulan pansuman malzemelerinin yerinde tutulmasında kullanılır Ayrıca kırıklarda, bolgenin tespiti ve hareketsizliğini sağlamak icin de kullanılır Bunlardan başka yarayı dış etkilerden korumak, kol ve bacaklardaki kanamaları durdurmak ve şişlikleri onlemek amacıyla da kullanılır
2) Ucgen sargı
Yaralı organı sarmak amacıyla kullanılır
3) Steril gazlı bez
Yaralarda pansuman malzemesi olarak kullanılır Ancak ambalajından cıkarılırken yaraya gelecek yuzeyine el surulmemelidir
4) Hidrofil pamuk
Yara uzerine pansuman malzemesi olarak steril gazlı bezin ustunu, ayrıca kırıklarda tespit malzemelerinin altını beslemede kullanılır Liflerinin yapışmaması icin doğrudan acık yara uzerinde kullanılmaz
5) Flaster
Yara uzerine konulan pansuman malzemesinin yerinde tutulmasında kullanılır
6) Yara bandı
Kucuk yaraların ustunu kapatmak ve yarayı dış etkenlerden korumada kullanılır
7) Turnike
Kol ve bacaklardaki atardamar kanamalarının durdurulmasında kullanılır
8) Cengelli iğne
sargı bezinin tutturulması amacıyla kulllanılır
9) Makas
sargı ve pansuman malzemelerinin kesilmesinde kullanılır
10) Plastik ortu
Yaralının altına sermek ya da şoktaki hastanın uzerine ortmek icin kullanılır
11) İlkyardım kitabı
Ceşitli ilkyardım uygulamalarının (Suni teneffus vb), ilkyardımla ilgili daha fazla bilginin oğrenilmesi ve de hasta veya yaralıya yardım etmek icin kullanılır
12) Buz torbası
Yaralı veya da hastanın eğer ateşi varsa ateşini duşurmek icin kullanılır Aynı zamanda vucudun herhangi zedelenen ya da bir yere carpılan bir bolgesinin şişliğini indirmek icin de kullanılır
13) Vucut termometresi
Kişinin vucut sıcaklığını kontrol eder ve bu kontrole gore kişinin yaşayıp yaşamıyacağı anlaşılır
14) Acil telefon numaraları listesi
Boğucu sargı (turnike) kullanımı Sağlık Bakanlığı'nın İlkyardım yonetmeliği uyarınca yasaklanmıştır Bunun sebebi pek cok olayda boğucu sargının unutulması sonucu insanların uzuvlarını tamamen kaybetmiş olmasıdır
1) Buyuk sargı bezi
Yara uzerine konulan pansuman malzemelerinin yerinde tutulmasında kullanılır Ayrıca kırıklarda, bolgenin tespiti ve hareketsizliğini sağlamak icin de kullanılır Bunlardan başka yarayı dış etkilerden korumak, kol ve bacaklardaki kanamaları durdurmak ve şişlikleri onlemek amacıyla da kullanılır
2) Ucgen sargı
Yaralı organı sarmak amacıyla kullanılır
3) Steril gazlı bez
Yaralarda pansuman malzemesi olarak kullanılır Ancak ambalajından cıkarılırken yaraya gelecek yuzeyine el surulmemelidir
4) Hidrofil pamuk
Yara uzerine pansuman malzemesi olarak steril gazlı bezin ustunu, ayrıca kırıklarda tespit malzemelerinin altını beslemede kullanılır Liflerinin yapışmaması icin doğrudan acık yara uzerinde kullanılmaz
5) Flaster
Yara uzerine konulan pansuman malzemesinin yerinde tutulmasında kullanılır
6) Yara bandı
Kucuk yaraların ustunu kapatmak ve yarayı dış etkenlerden korumada kullanılır
7) Turnike
Kol ve bacaklardaki atardamar kanamalarının durdurulmasında kullanılır
8) Cengelli iğne
sargı bezinin tutturulması amacıyla kulllanılır
9) Makas
sargı ve pansuman malzemelerinin kesilmesinde kullanılır
10) Plastik ortu
Yaralının altına sermek ya da şoktaki hastanın uzerine ortmek icin kullanılır
11) İlkyardım kitabı
Ceşitli ilkyardım uygulamalarının (Suni teneffus vb), ilkyardımla ilgili daha fazla bilginin oğrenilmesi ve de hasta veya yaralıya yardım etmek icin kullanılır
12) Buz torbası
Yaralı veya da hastanın eğer ateşi varsa ateşini duşurmek icin kullanılır Aynı zamanda vucudun herhangi zedelenen ya da bir yere carpılan bir bolgesinin şişliğini indirmek icin de kullanılır
13) Vucut termometresi
Kişinin vucut sıcaklığını kontrol eder ve bu kontrole gore kişinin yaşayıp yaşamıyacağı anlaşılır
14) Acil telefon numaraları listesi
Boğucu sargı (turnike) kullanımı Sağlık Bakanlığı'nın İlkyardım yonetmeliği uyarınca yasaklanmıştır Bunun sebebi pek cok olayda boğucu sargının unutulması sonucu insanların uzuvlarını tamamen kaybetmiş olmasıdır