
Uzmanlara nazaran ilaç kullanımında dikkat edilmesi gereken bir öteki konu da tüketilen besinlerin ilaçlarla olan etkileşimi. Sıhhatimiz açısından risk oluşturabilecek bu durum, kullandığımız ilaçların yararsız olmasına ya da çok fazla tesir oluşturup istenmeyen sonuçların oluşmasına sebebiyet verebilir. Dikkat edilmesi gereken bu durum ilaç kullanımı kesildikten sonra da devam edebiliyor.
Bilhassa kolesterol ilacı kullanan bireylerin greyfurt suyuna dikkat etmeleri gerekmektedir. Greyfurt suyu kolesterol ilaçlarının tesirini arttırarak bedenimizde kas ağrısı üzere belirtiler oluşturabiliyor, tansiyon ilaçlarıyla bir arada tükettiğinizde ise ilacın tesirinden kaynaklı kalp ritminde bozulmalar ve baş ağrıları üzere şikayetlerle çok sık karşılaşılabiliyor. İşte, ilaç kullanırken dikkat edilmesi gereken öteki besin kümeleri;
1. Süt eserleri antibiyotiğin aktifliğini azaltır
Süt ve süt eserlerinin antibiyotikler ile birlikte tüketilmesi durumunda antibiyotiğin tesirinde azalmaya sebebiyet verebilir. Antibiyotik kullanmadan en az 2 saat evvel ve kullandıktan sonra 6 saat içinde süt ve süt eserlerini tüketmemek gerekir.
2. Kan sulandırıcı ilaçlarda K vitaminine dikkat
Bilhassa orta yaş üstü kalp hastalarının kullandığı kan sulandırıcı ilaçların K vitamini ile kullanılmaması gerekmektedir. Yeşil yapraklı sebzelerin birçoğu K vitamini içerir. Kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyorsanız K vitamini bakımından varlıklı olan besinlerden mümkün olduğunca kaçınmanız gerekiyor.
3. C vitamini demir emilimini artırır
Negatif tesirlerin yanında biyorararlılığı arttıran besinler de vardır. Örneğin; demir ilacı kullanıyorsanız, demir probiyotiğiyle birlikte C vitamini içeren taze sıkılmış meyve suları ya da sebze-meyve tükettiğiniz vakit demir emilimini arttırıyorsunuz.
4. Demir ilaçlarıyla süt eserleri tüketilmemeli
Demir ilacı kullanıldığında kalsiyum içeren süt ve süt eserleri tüketimi ilacın faydalılığını azaltır. En az 2 saat ortayla demir ilacı kullanıyorsanız süt ve süt eserlerini tüketmemeniz gerekiyor. Yeniden beraberinde demirin bağlanmasını azaltan, kafein içeren çay-kahve kümelerinden mümkün olduğunca uzak durmalısınız.