Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

"İkra" Emri Hakkında

"İkra" Emri Hakkında
0
131

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Ikra’ bismi rabbikellezî halak(halaka)

Oku; Rabbi’nin adıyla… ki o Rabb’in tüm varlığı yarattı
İkra… çok kuvvetli rivayetlere göre inen ilk vahiy ve Müslümanların üzerindeki ilk farzdır Bu kadar mühim bir emrin ayetin İslam dünyasında yeterince anlaşılmaması gönlümüzde büyük üzüntü kaynağıdır İkra emrini iyi anlamak, iyi özümsemek manevi ve fikri dünyamızı bu çerçevede geliştirmek bir Müslüman için hayati önemdedir

Kelimenin en basit hali ile “oku emri… İşte bu kitabın sahibinden gelen ilk emir aslında çok açıktır Ne yazık ki kalplerimiz mühürlenmiş, gözlerimiz kör olmuş Bu emri anlayamıyor, göremiyor daha da önemlisi gereğini yerine getiremiyor, okuyamıyoruz Elimizdeki kelam Allah kelamıdır Kitabımız Kuran, bir beşerin sözleri değil yüce Allah’ın sözleridir Allah’ın bize ilk emri okumamızdır Emir çok açık ve ortadadır “Bu kitabı oku! Bu Kuran’ın sahibi olarak en başta kendi kelamı olan Kuran’ı okumamızı emretmektedir Kuran’ı anlayarak okumak her Müslümanın her şeyden evvel en önemli vazifesidir Bir Müslümana emredilen ilk emirdir Kuran’ı okursak yüce Allah ile aramızda her hangi bir aracıya ihtiyacımız kalmaz Bize anlatılanları ve emredilenleri daha iyi anlar, daha iyi bir Müslüman oluruz Okumaz isek aramıza giren şeytanlar onu bizden uzaklaştırır, kendi fikirlerini Allah kelamını kullanarak bize dikte ettirmeye çalışır, dini manipüle eder, cahil ve imanı eksik kişiler olmamızı sağlar Bizi şirke ve sapkınlığa sürüklerler Bugün ne yazık ki İslam dünyasında Kuran, anlayarak özümseyerek okunmamaktadır Müslüman’a düşen kendi anlayabileceği dilde birkaç meali karşılaştırarak Kuran’ı okumak ve anlamaktır İlk emre dahi uymayan kardeşlerimizin doğruyu görmesi için çalışmak da hepimizin boynunun borcudur Kuran’ı anlayarak okuyun ve okutun Ne yazık ki okuduğumuz onlarca meal ve tefsir içerisinde çok çok azı ilk emrin “Kuranı Kerim’i okuyun şeklinde yorumlanması gerektiğini söylemiştir

Bunun yanında yüce kitabımızın bir çok yerinde olduğu gibi ayetin gören gözler için farklı anlamları da vardır Bir kelimenin yada ayetin birkaç veya daha fazla (doğrusunu Allah bilir) anlamlarda kullanıldığı görülmüş, hatta ve hatta kimi zaman bazı ayetlerin zaman içerisinde gelişen insanlıkla birlikte farklı anlamlar kazandığı, esasında başka bir anlamı da ifade ettiğinin farkına varıldığı örnekler de olmuştur

İkra emrini yorumlayabileceğimiz bir ikinci anlam da “paylaş! anlamıdır Bu emir ile biz Müslümanlara yukarıdaki bahsettiğimiz şekilde kitabımız Kuran’ı okuduktan sonra doğru ve manipüle etmemiş biçimde insanlarla paylaşmamız, “tıpkı yüksek sesle okur, duyurur gibi insanlığın da bu Allah kelamından haberdar olup kendilerinin kitabı okuyabilmesini sağlamak için doğru koşulları sağlamamız ve okuduğumuzu paylaşmamız emredilmektedir Bu emir de boynumuzun ikinci borcudur

İkra emrinden çıkarabileceğimiz üçüncü ders yine kelimenin net anlamlarından birisi olan “ilim ve irfan öğrenin okuyun, kendinizi geliştirin anlamıdır Bilinebilecek her şeyi öğrendiğini düşünerek ilim ve irfan öğrenmeyi, araştırmayı ve kendini geliştirmeyi bırakmak Müslüman’a yakışmaz Allah’ü Teala bu emri ile bize bilimde ileri gitmeyi, kendini geliştirmeyi, medeniyetimizi geliştirmeyi emretmektedir Üstümüze düşen “ İlim Çin’de de olsa gidip almaktır Daha da ileri gitmek, daha da öğrenmek hatta Allah yolunda “ilmi cihad yapmaktır Müslümanlığın ilerlemesi ancak böyle olabilir Müslüman ilim irfan öğrenmelidir ki;

Emrin dördüncü anlamını yerine getirebilsin, yani durumu okuyabilsin, gerçeklerin farkına varabilsin Tüm evrene, gökyüzüne, yeryüzüne, yıldızlara, aya, kendi biyolojisine, hayvanlara, ağaçlara, kuşlara baktıkça inceleyip daha derine indikçe derinlerde Allah’ı görmek; Allah’ın varlığına işaret eden delilleri görmek ve anlamak da okumaktır Oku demek bir anlamıyla da “bak ve baktığın her şeyde benim izlerimi gör, oku… anla demektir

Durumu okuyabilen, anlayan Müslüman emrin beşinci anlamını yerine getirebilmek için hazırdır Nedir bu anlam İkraKıraat et! demektir Kalbe de okut demektir Tefekkür etmektir Kainata, kendi yaratılışına baktıktan sonra düşün, gözlemle, anlamaya çalış ve gördüğünü anlamak için kalbin ve aklınla birlikte içine sindirerek yaşamak demektir

İşte Kuran ilk emri olan sadece bir kelime’nin gerçek anlamını anlatabilmek için paragraflarca yazı yazılması gerektiğinden mucizedir ve Allah kelamı olduğunun karşısında hiçbir şüphe yoktur Beşer Kuran’ın bir kelimede anlattığını anlatabilmek için büyük bir efor sarfeder, yine de o anlam çok eksik kalır Şüphesiz en doğrusunu Allah bilir

İnşallah ikinci kelime’ye geçebilecek kadar “İkra emrini izah edebilmişizdir Kuran’ın ikinci kelimesi “Rabb’in adıyla dır Bu kelam bize yukarıda bahsettiğimiz “ikra emrini yerine getirirken uymamız gereken yöntemi söyler Bu yöntemi “Besmele açıklaması ile bir miktar izah etmiştik Hatırlamak isteyenler bir göz gezdirebilir Çok kısaca tekrar etmek gerekirse;
Kul eylemleri kendi iradesi ile yapar, bu anlamda gerçekleşebileceklerden sorumludur Ancak hakikatte ondan daha büyük ve çok daha güçlü bir irade mevcuttur ki bu da Rahman’ın iradesidir İnsan namaz kılarken dahi küfür içerisine düşebilir Eüzü Besmele ile “Allah’ım ben bu eylemi yapıyorum ama bunu yapan “sadece, salt ben değilim Benim dışımda herşeyi yönlendiren ve yöneten sen varsın Beni yönlendiren sadece benim iradem olmamalı, senin de rızan olmalı İşte ben bunun bilincindeyim ve senin isminle başlıyorum Ya Rabbim, ben bu eyleme giriştim ama biliyorum ki alemde her hususta senin hükmün geçerlidir Esirgeyen ve Bağışlayan senin adına sığınıyorum Her şeyi senin adına yapıyorum Tüm hayır ve şer vesileleri de senin adına sığınsın deriz Şüphesiz en doğrusunu Rahman bilir

Bu noktada bir es daha koymak gerekir, Allah’ın ayette bahsettiği ismi Rabb’dır Rabb Arapça ‘da kelime kökeni olarak 2 anlamda kullanılır İlki sahip olan anlamıdır Bu anlamı ile Allah’ın her şeyin, tüm yaratılmışların sahibi olduğuna gönderme vardır Elbet maddenin ve mananın esas sahibi vardır Bir ikinci anlamı da terbiye eden anlamıdır, yetiştiren, yönlendiren anlamında… Yani ilk anlam ile birlikte düşündüğümüzde herşey’in iyinin de kötünün de sahibinin olduğunu ve bunları terbiye edip, yetiştirenin, yönlendirenin tek tanrı olduğunu söyleriz

Ikra’ bismi rabbi dediğimizde ise İkra emri ile birlikte düşünüp “Rabbinin adına Onun namına Onun yardımı ve emriyle oku deriz Yani yukarıda yaptığımız ilim irfan öğrenme işlemini Rabbimiz adına yaparız Onun namına ve emrine yaparız ki çevremizde görebileceğimiz İlim öğrendikçe Allah yolundan uzaklaşanlardan olmayalım Çünkü bu gerçekten bıçak sırtı ve şeytanların oyunlarına açık bir husustur Önce tam imanı oturtmak gerekir Ne yazık ki bugün dünyada İlim öğrendikçe bunu Rabb adına yapmadıklarından ötürü gerçek bilimden ilimden uzaklaşarak ilmini geliştiren ancak Allah yolundan uzaklaşan yüzbinlerce insan vardır İşte bu ikra işini Rabb’in adına yaparak onun yolundan uzaklaşmamayı, onun iradesinin ve sırat el müstakim yolunda olmayı emreder Allah’ın izni ile ikra etmeyi ve İkra ettikçe onu bulmayı temenni ederiz Allah bize doğru yolu gösterdiklerinden olmayı nasip etsin

rabbikellezî halak… ki o Rabb her şeyi yaratandır