Iftardan sonradan neler yenmeli? İFTARDAN SONRA NELER YENMELİ? Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki esas öğün ile, iftardan daha sonra 115 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir Bu dönemde en sık karşılaşılan sorunlardan biride, mide içeriğinin yemek yemek borusuna geri kaçmasıolarak tanımlanan reflü hastalığıdır Gün boyu abes kalan midenin bir anda fazla pozitif yemekle doldurulması bu hastalığı tetikleyen önemli etkenlerden biridir Mideye yüklemek mide içi basıncı artırdığından geri kaçışı şiddetlendirirecektir böylece sık ve eksik miktarlarda yemek yemek en sağlıklı olanıdır Yine iftara hafif yemeklerle örneğin bir çorba yahut kahvaltılıklarla başlanması bir zaman daha sonra sebze ve salatayla devam edilmesi önerilir Toplumumuzda pozitif istek görmeyen taze sebze ve meyve tüketimi Ramazan ayıyla birlikte daha da azalmaktadır Ama bu dönemde posalı gıdalar ile sebze ve meyvenin pozitif tüketilmesi sağlıklı gıda alışkanlığının Ramazan'da da sürdürülmesi açısından büyük yük taşımaktadır RAMAZAN PİDESİNİ EKSIK TÜKETİN Ramazanın özlenen lezzeti pide bir ay boyunca iftar sofralarının vazgeçilmezi olur Oysa karbonhidrattan varlıklı pidenin pozitif tüketimi kolesterol ve trigliseridin yükselmesine niçin olabilmektedir KURUYEMİŞİN ESİRİ OLMAYIN Bilhassa iftardan daha sonra televizyonun karşısına geçip sahura değin atıştırma alışkanlığı yaratan kuruyemişlere aman uyarı! Ramazan ayında kişiler fazla miktarda kuruyemiş tüketmektedir Yağ oranı epeyce yüksek olan kuruyemiş yerine kuru meyvelerin (kuru incir, kuru kayısı elma kurusu erik üzüm) yemeyi tercih edin Dr İsmail Ağar