Sağlıklı suyu en güvenilir ve basit şekilde tüketicilerle buluşturmayı amaçlayan Waternet’in Dinç Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, dürüst bilinen yanlışların orucu zorlaştırdığına uyarı çekti ve Ramazan ayında uyarı edilmesi gerekenler hakkında veri verdi Ramazan ayında besin konusunda uyarı edilmesi gerekenlerle ilgili bilgi veren Waternet Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, açlığa kıyasla susuzluğa daha eksik direnci olan vücudu bu dönemde susuz bırakmamanın önemine dikkat çekti Aksoy, oruçlu kalınan süre boyunca vücudun gıda alışkanlıkları değişeceği için, iftar ve imsak arasındaki sürede vücuda su takviyesinin etkili ve bilinçli yapılmasının hayati tartı taşıdığını söyledi Alınan sıvıların yüksek şeker, gaz ve yüksek kafein içermemesine bilhassa uyarı edilmesi gerektiğini gösteren Canan Aksoy, “İftar sofrasına oturulduğunda mutlaka önceliğin su olmasına itina gösterilmeli Ardından vücudun elektrolit dengesini sağlayabilmesi için açık nehir, bitki çayları, ayran, kefir, maden suyu, az şekerli hoşaf ya da komposto seçim edilmeli“ diye konuştu Su tüketimini çekici kılın Waternet Sağlıklı Diyetisyen Diyetisyen Canan Aksoy, gerek iftar sofrasında gerekse iftardan sonradan akışkan tüketimini daha cazip hale getirmenin kişide ekstra değişken tüketim ricası doğuracağını ifade ederek, “Sofranızda görünür bir yere koyacağınız sürahinizin içine ekleyeceğiniz, ikiye ayrılmış 45 çilek, Çubuk tarçın ve birkaç dal taze nanenin etkisini göreceksiniz İftardan sonradan içilecek konut yapımı limonata da su ve şeker ihtiyacınızı karşılayacaktır“ dedi Canan Aksoy, iftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili olarak şu bilgileri verdi: İftarda nelere uyarı etmeli? Oda sıcaklığında bir kadeh su ile oruç açtırmak, gün boyu kaybedilen sıvının karşılanması için önemli bir adımdır İftariyeliklere devam ederken beyaz peynir ve kaşar, birkaç tane zeytin ile bütün buğday ya da çavdar ekmeği, gün boyunca düşmüş olan kan şekerinizi de dengeleyecektir Belli Başlı yemeğe geçmeden önce vereceğiniz 1015 dakikalık bir ara, gün boyunca durmuş olan ve bütün sene her tarafında buna alışık olmayan sindirim sisteminizin dürüst çalışmasına muavin olacaktır Belli Başlı yemek yemek olarak az yağlı etli sebze yemekleri, ızgara veya fırında pişmiş tavuk ve balık yemekleri ya da kurubaklagil içten tercih olacaktır Havaların sıcak olması sebebiyle tercih edilecek zeytinyağlı sebze yemekleri ise vücudun posa ihtiyacını karşılayacaktır Kalsiyum ve protein ihtiyacınız için ise sofranızda şüphesiz bulundurmanız gereken besinler; cacık, haydari, yoğurtlu salata ve ayran olmalıdır Sahurda nelere uyarı etmeli? Mutlaka sahura kalkılmalı 16 saat aç ve susuz kalacak vücudunuz, geceden yiyip yattığınızda 2022 saat dek aç ve susuz kalacağı için beden direnciniz fazlasıyla düşecektir Sahurda kahvaltılık seçim edenler, eksik yağlı peynir ya da lor peyniri tüketmeli Vücuda protein ve su sağlayacaktır Sahurda yemek yemek yiyecekler için, ızgara ya da söğüş et, tavuk, yanına zeytinyağlı yemekler, yağsız yoğurt, bütün tane ekmekleri, mevsim meyveleri içten seçim olacaktır Sahurda mutlaka bol değişken tüketimi olmalıdır Yemeğinizi yedikten anında sonra yatmayın Sindirimin bitmesi için vücudunuza birazcık süre tanıyın Doğru tanıdık yanlışlar Önce su içerek iştahımı kapatmayayım Orucunuzu açarken ilk kez su için, uzun saatler susamış kalmış bünye için en sağlıklısı su içmektir Sahura kalkmasam da olur Mutlaka sahura kalkılmalı Çünkü sahura kalktığınızda 16 saat kadar süre oruç tutarken, geceden yiyip yattığınızda bu vakit 2022 saate dek çıkabiliyor Hemencecik karnımı doyurayım Orucunuzu suyla açtınız, peşinde bir çorba ya da birazcık iftariyelik yiyip, 1015 dakika değin ara vermek, sindirim sistemi aygıtlarının ve hormon ve enzimlerin düzene girmesini sağlayacaktır İftardan sonra anında dere içeyim Çayın içinde kafein güya bir madde olan tein bulunmaktadır Kafein ve tein vücuttan su atımını hızlandırır; çay da kahve de su kaybının yerine konmasını sağlamaz o yüzden mutlaka su içilmelidir id Gad300250