İç Mekan Tasarımı Teknisyeni Binaların iç kısımlarının düzenlenmesi için sanat ve teknolojiyi kullanarak teknik çizim yapabilen kişidir GÖREVLER Müşterinin açlık ve ihtiyaçlarını saptar, Mekanda yapılabilecek gereken değişiklikleri belirler, Yapılacak işlerin planını hazırlar veya hazır planı yorumlar ve uygular, Anlamsız bir mekanın elektrik, su vb donanım ihtiyacını da belirler, Mekana uygun türde ve miktarda yapı malzemesini seçer, Kullanılacak malzemelerin hesabını yapar, Teknik çizim yapar, Özgün iç mekan tasarımları yapar KULLANILAN CIHAZ VE MALZEMELER Aydınger kağıdı, Rapido kalem, T cetveli, gönye gibi çizim aletleri, Kuru kalem boya, Resim kalemleri, Resim kağıdı, Pastel ve sulu badana MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER İç mekan tasarımı teknisyeni elde etmek isteyenlerin; Yaratıcı ve estetik görünüm sahibi, Güzel sanatlara ilgi duyan, Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, Renkleri ve şekilleri ayrıntıları ile algılayabilen, Şekil çizebilme yeteneğine sahip, Yeniliklere ve eleştiriye açık, Yükümlülük alabilen kimseler olmaları gerekmektedir ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI İç mekan tasarımı teknisyenleri, çalışmalarını düzenleyeceği mekanda yürütür Çalışılan ortam bazen soğuk bazen de sıcak olabilir Çalışırken meslektaşlarıyla, mimarlarla, teknik sanatçı, tesisat mühendisi, inşaat mühendisi, elektrik mühendisi ve müşterilerle iletişimde bulunur ÇALIŞMA ALANLARI VE IŞ BULMA OLANAKLARI İç mekan tasarımı teknisyenleri mimarlık bürolarında, mobilya üretimi ile ilgili sektörde ve iç mekanda kullanılan dekoratif unsurların üretimini yapan iş yerlerinde teknik eleman olarak istihdam edilebildikleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler IŞ EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi; Ulusal Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne ast Anadolu IşAnadolu Kız Meslek Liselerinin “İç Mekan Tasarımı bölümünde verilmektedir MESLEK EĞİTİMİNE ANTRE KOŞULLARI Anadolu MeslekAnadolu Kız Meslek Liselerinin “İç Mekan Tasarımı bölümüne girebilmek için: “Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Sipariş Verme sınavında yerine geçmek gerekmektedir Kız Meslek liselerine girebilmek için ise; ilköğretim okulu mezunu almak yeterlidir EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Anadolu meslekAnadolu kız iş lisesi iç mekan tasarımı bölümünde eğitim süresi 1 yılı yabancı dil hazırlık edinmek üzere 4 yıldır Kız Meslek Liselerinde eğitim süresi 3 yıldır Eğitim boyunca genel kültür ve meslek dersleri birlikte alınmaktadır MESLEKTE İLERLEME Meslek liselerinin “İç Mekan Tasarımı bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, bitirdikleri iş yüksekokullarının Duvar dekor sanatları, Restorasyon, Restorasyon ve Konservasyon programlarına sınavsız olarak yerleştirileceklerdir AYNI MESLEKLER: Mimar, İç mimar, Teknik usta BURS, KREDİ VE ÖDENTI DURUMU 3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitimi Kanunu uyarınca eğitim süresince öğrenciler 3 sınıftan itibaren 2 gün okulda, 3 gün işletmede hüner eğitimi yaparlar Bu eğitim sırasında öğrenciler, en az ücretin %30’ ndan eksik olmamak koşuluyla aidat alırlar İç mekan tasarımı teknisyeni olarak özel bir iş uygun işe başlayan bir birey net en düşük ücretin asgari 23 katı civarında ücret almaktadır Bunun yanı sıra, İç Mekan Tasarımı Teknisyenlerinin eğitim sonrası kazançları çalışılan işyerinin büyüklüğüne, kişinin tecrübesine ve işteki başarısına tarafından de değişim arz etmektedir DAHA AYRINTILI VERI İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi yer alan Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.