Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hz. Zülkifl Kıssası

Hz. Zülkifl Kıssası
0
122

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Hz Zülkifl Kıssası var mı bildiğiniz yazarmısınız

Hz Zülkifl´in Kıssası

Cenâbı Allah, Enbiyâ sûresinde Eyyüb (as)´ün kıssasını anlattıktan sonra şöyle buyuruyor:

Ey Muhammed! İsmail, îdris ve Zülkifl hakkında anlattığımızı da lahza; onların her biri sabredenlerdendi Onları rahmetimizin içine aldık; açıkçası, onlar iyilerdendi» (clEnbiyâ, 8586)

Ey Muhammed! Enerjik ve anlayışlı olan kullarımız İbrahim, İshak ve Yakub´u da an Biz onları ahiret yurdunu düşünen doğru ast kimseler kıldık Açık Konuşmak Gerekirse, onlar katımızda seçkin, iyi kimselerdendirler İsmail´i, Elyesa´ı, Zülkifl´i de an Hepsi iyilerdendir» (Sâd, 4548)

Kur´ânı Kerîm´de bu büyük peygamberlerle birlikte anılması, Zülkifl´in de peygamber olduğuna delâlet etmektedir Rabbinden onun üstüne salatü selâm olsun Ünlü olan gösterme budur Bazıları onun peygamber yok de salih bir insan ve adaletli bir hakem olduğunu söylemişlerdir Taberî, bu hususta çekimser kalmıştır Doğrusunu Allah bilir Taberî ile Ebu Nuceyh, Mücâhid´in şöyle dediğini söylenti etmişlerdir: Zülkifl peygamber değil de salih bir adamdı Milletine, işlerini görmeyi, idarelerini yürütmeyi, aralarında adaletle hükmetmeyi tekeffül etti Ve tekeffül ettiği şeyleri yaptı da bu nedenle Zülkifl adını aldı

Taberî, Mücahid´in şöyle dediğim rivayet eder: Elyesa´ yaşlanınca: Artık yerime bir halef bıraksam da, ben hayattayken halkımın idaresini yürütse ve halka nasıl muamele ettiğini görsemdedi Halkı topladı, onlara şöyle dedi: Şu üç şartımı kim kabul ederse, onu kendime halef atama edeceğim Gündüzleri oruç tutacak, geceleri namaz kılacak ve öfkelenmeyecek

Halk Müziği aralarında hor görülen bir adam ayağa kalkarak: Bu şartları, kabul ediyorumdedi Elyesa: Sen gündüzleri oruç tutacak, geceleri namazı kılacak ve kimseye öfkelenmeyeceksin, o kadar mi?diye sordu O da Evetcevabım verdi Fakat ö gün, Elyesa, onu reddetti Ertesi gün yeniden halka benzer sözlerle hitapta bulundu Cümbür Cemaat susmuş iken tekrar o adam ayağa kalkarak, Bu şartları kabul ediyorumdedi Bunun üzerine Elyesa, onu (Zülkifl´i) kendine halef görev etti

Iblis, buyruğu aşağıda bulunan şeytanlara: Falan adama (ZülfcüTe) göz kulak olun, onu yoldan çıkarmaya çalışındiyerek emir verdi Lakin o adam, şeytanların tümünü aciz bırakıp yendi Bunun üzerine Şeytan, Siz beni onunla başbaşa bırakın, ben onun hakkından gelirimdedi Yoksul ve ihtiyar bir adam kılığına bürünerek yanma gitti Öğleyin istirahat uykusuna ulaşmak için yatağına uzanacağı vakitte yanma girdi Halbuki Zülkifl geceleri uyumaz, yalnızca öğle aralığında birazcık uyurdu, iblis kapıyı çaldı Kimsin?diye sorunca, Haksızlığa uğramış ihtiyar bir adamdedi Zülkifl kapıyı açtı Iblis iddiaya göre derdini ona anlatmaya başladı: Benimle kavmim arasında bir dava vardır Bana haksızlık ettiler Bana şunu, şunu yaptılarKonuşmayı uzatarak adamın uyku saatini geçirdi Zülkifl: Makamıma gider gitmez senin hakkını onlardan alacağımdedi ve derhal meclise gitti Orada hazırlanmış bulunanlar aralarında o ihtiyar mazlumu (!) bulma ümidiyle etrafına bakındı, fakat bulamadı Ertesi gün yargı meclisine geldiğinde dağıtılmış dava sahiplerinin davalarını görmeye başladı Onu bekledi, fakat o tekrar gelmedi Öğlen vakti istirahat etmek için evine gitti Yatağa uzanacakken kapı çalındı Kim o?diye sordu Haksızlığa uğrayan yaşlı bir adamdedi Zülkifl kapıyı açtı Yargı meclisinde bulunduğum vakit yanıma gel demedim mi sana?diye ona çıkıştı Şeytan şû karşılığı verdi: Efendim, onlar çok murdar insanlardır Senin makamda oturduğun vakit bana, Senin hakkını vereceğizdiyorlar Sen oradan çıkıp gittikten daha sonra da hakkımı red ediyorlar!Zülkifl: Hadi git bakalım Ben meclise gidince, orada beni buldedi Iblis, yeniden onun uyku saatini geçirmişti Zülkifl meclise gitti Onu bekledi, lakin o gelmedi Uyku bastırdı Uyuklamaya başladı Adamlarına: Hiç kimseyi bu kapıya yaklaştırmayın da biraz uyuyayım Çünkü uykudan gözlerim açılmıyor artıkdiyerek tenbihatta bulundu Bütün uyuyacağı sırada, Şeytan, onun istirahat odasının kapısına geldi Nöbetçi: Geri döndedi Şeytan: Dün de yanma gelmiş, derdimi ona anlatmıştımdiyerek içeri girmeye çalıştıysa da nöbetçi: Hayır vallahi kimseyi yanına yaklaştırmamak için kendisinden dikte aldıkdiyerek girmesine müsaade etmedi Kapıdan giremeyince, duvarda bir ışık deliği gördü ve oradan içeriye süzülüp akıverdi Zülkifl´i uyandırmak için de kapıyı arkadan çalmaya başladı Uyanınca da nöbetçiye: İçeriye kimseyi bırakmamanı sana emretmemiş miydim?diyerek sordu Nöbetçi: Doğrudur, ama vallahi hiç kimseyi kapıdan içeri bırakmadım Bakalım bu adam nereden senin yanma girmiş?dedi

Zülkifl yataktan kalkıp kapının yamna geldi Kapının kendi kilitlediği gibi kilitli olduğunu gördü Ama buna karşın adam içeride, yanında duruyordu işte Zülkifl onu tamdı ve: Allah´ın düşmanı yok misin?diye sordu Iblis de: Evet Her sefer beni yendin Tüm bunları, seni öfkelendirmek için yaptım, lakin başaramadım

Allah ona Zülkifl adını verdi Çünkü o, halkına karşısında bir işi tekeffül etmiş ve o işi de yapmıştı

İbn Ebi Hatîm, Kinane b Ahnes´in şöyle dediğini söylenti etti: Ebu Musa el Eş´ari´nin şu minberde şöyle dediğini işittim:Zülkifl peygamber değildi Ama salih bir adamdı, her gün yüz namaz kılardı Zülkifl, kendisinden sonradan her gün yüz namaz kılacağım ona tekeffül etti ve kıldı İşte böylece Zülkifl adını aldı

Gelelim Ahmed b Hanbel´in bu konuda söylenti ettiği hadise Esbat b Muhammed, İbn Ömer´in şöyle dediğini söylenti etti: Rasûlullah (sav)´dan öyle bir hadis işittim ama, onu sadece bir ya da iki defa yedi defaya dek saymış duymuş olsaydım başkasına nakletmezdim Rasûlullah´m şöyle dediğini işittim:

Kül, îsrailoğullarındandı İşlediği hiçbir günahtan korkmaz ve çekinmezdi Yanma bir kadın geldi (Kin), kendisiyle yatması için ona altmış dinar verdi Erkeğin kendi karısıyla yaptığı şekilde o kadının önüne oturunca bayan titreyip ağlamaya başladı Kafi, Seni ağlatan nedir? Seni zorladım mı?dedi Bayan: Hayır Ama bu (zina), daha önce hiç yapmadığım bir iştir Muhtaçlık beni bu işe sürükledidedi

Kifl: Hemen bu yaptığım daha önce hiç yapmamış mısın?dedi Sonra da kadının üstünden indi Ve Dinarları da alıp gitdedi daha sonra Kifl, Allah´a hiç ayaklanma etmedi Zaten o gece vefat etti Sabahtan olduğunda, kapısının üstüne: Allah, Kifl´i bağışlamıştırifadesi yazılmıştı

Bu fiilen garip bir hadistir Senedi üstünde de tartışılabilir Sahih de olsa, içinde geçen ad Kifl´dir Bu, Kur´ân´da geçen Zülkifl´den diğer bir adamdır Doğrusunu Allah bilir *

858,505Konular
982,672Mesajlar
33,048Kullanıcılar
Mega00Son üye
Üst Alt