Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Hz. Yusuf İle İlgili Ayetler

Hz. Yusuf İle İlgili Ayetler
0
173

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Hz Yusuf İle İlgili Ayeti Kerimeler
Hz Yusuf İle İlgili Ayetler ve Hadisler
Hz Yusuf İle İlgili Hadisi Şerif

Hz Yusuf İle İlgili Ayetler
503 Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: ResUlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: Hz İbrahim (aleyhisselam)'in şu sozleriyle ifade ettiği şupheyi yaşamaya biz ondan daha layıkız: Ey Rabbim oluleri nasıl dirilteceğini bana gosterdemiş, (Allah: Buna) inanmadın mı yoksademiş, o da: İnandım, fakat kalbimin, (gozumle gorerek) yatışması icin (istedim, diye) soylemişti(Bakara, 260)
Allah, LUt (aleyhisselam)'a rahmetini bol kılsın, aslında o cok muhkem bir kaleye sığınmıştı
Eğer, Hz Yusuf (aleyhisselam)'un kaldığı muddetce hapiste ben kalsaydım, davete icabet ederdim
Buhari, Enbiya 11, 15, 19, Tefsir, Yusuf 5, Ta'bir 9; Muslim, İman 238, (151), Fedail 152, (151); Tirmizi, Tefsir, Yusuf 12, (3115)

532 Hz Enes radıyallahu anh Malik İbnu Sa'sa'a radıyallahu anh'tan naklen anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam, onlara, Mirac'a goturulduğu geceden anlatarak demiştir ki:
Ben Ka'be'nin avlusunda Hatim kısmında belki de Hıcr'da demişti yatıyordum Bir rivayette şu ziyade var: Uyku ile uyanıklık arasında idim Derken bana biri geldi, şuradan şuraya kadar (goğsumu) yardı Bu sozuyle boğaz cukurundan kıl biten yere kadar olan kısmı kasdetti Kalbimi cıkardı Sonra bana, icerisi imanla (ve hikmetle) dolu, altından bir kab getirildi Kalbim (cıkarılıp su ve zemzem ile) yıkandı Sonra icerisi (imanla) doldurulup tekrar yerine kondu Sonra merkepten buyuk katırdan kucuk beyaz bir hayvan getirildi Bu Burak'tı On ayağını gozunun gittiği en son noktaya koyarak yol alıyordu Ben onun uzerine bindirilmiştim Boylece Cibril aleyhisselam beni goturdu Dunya semasına kadar geldik Kapının acılmasını istedi
Gelen kim?denildi
Cibril!dedi
Beraberindeki kim?denildi
Muhammed aleyhissalatu vesselam!dedi
Ona Mirac daveti gonderildi mi?denildi
Evet!dedi
Hoş gelmişler! Bu geliş ne iyi geliştir!denildi
Derken kapı acıldı Kapıdan gecince, orada Hz Adem aleyhisselam'ı gordum
Bu babanız Adem'dir! Selam ver O'na!dendi Ben de selam verdim Selamıma mukabele etti Sonra bana:
Salih evlad hoş gelmiş, salih peygamber hoş gelmiş!dedi Sonra Hz Cebrail beni yukseltti ve ikinci semaya geldik Kapıyı caldı
Bu gelen kim?denildi
Ben Cibril'im!dedi
Muhammed!dedi
Ona Mirac daveti gonderildi mi?denildi
Evet!dedi
Hoş gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!dediler Derken bize kapı acıldı İceri girince, Hz Yahya ve Hz İsa aleyhimasselam ile karşılaştım Onlar teyze oğullarıydı Hz Cebrail:
Bunlar Hz Yahya ve Hz İsa'dırlar, onlara selam ver!dedi Ben de selam verdim Onlar da selamıma mukabelede bulundular Sonra:
Hoş geldin salih kardeş, hoş geldin salih peygamberdediler Sonra Cebrail beni ucuncu semaya cıkardı Kapıyı caldı
Bu gelen kim?denildi
Cibril'im!dedi
Yanındaki kim?denildi
Muhammed'dir!dedi
Ona Mirac daveti gitti mi?denildi
Evet!dedi
Hoş gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!denildi Kapı bize acıldı İceri girince Hz Yusuf aleyhisselam'la karşılaştık Cebrail:
Bu Yusuf'tur! Ona selam ver!dedi Ben de selam verdim Selamıma mukabele etti Sonra:
Salih kardeş hoş gelmiş, salih peygamber hoş gelmiş!dedi Sonra Cebrail beni dorduncu semaya cıkardı Kapıyı caldı
Bu gelen kim?denildi
Cibril'im!dedi
Muhammed!dedi
Ona Mirac davetiyesi indi mi?denildi
Evet!dedi
Hoş gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!dediler Kapı acıldı İceri girdiğimizde, Hz İdris aleyhisselam ile karşılaştık Hz Cebrail:
Bu İdris'tir, ona selam ver!dedi Ben selam verdim O da selamıma mukabele etti Sonra bana:
Salih kardeş hoş geldin, salih peygamber hoş geldin!dedi Sonra Hz Cebrail beni yukseltti Beşinci semaya geldik Kapıyı caldı
Kim bu gelen?denildi
Ben Cibril'im!dedi
Muhammed!dedi
Ona Mirac daveti indirildi mi?denildi
Evet!dedi
Hoş gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!denildi Kapı acıldı İceri girince, Harun aleyhisselam ile karşılaştık Cebrail aleyhisselam:
Bu Harun aleyhisselam'dır Ona selam ver!dedi Ben selam verdim, o da selamıma mukabelede bulundu ve:
Salih kardeş hoş geldin, salih peygamber hoş geldin!dedi Sonra Cebrail beni yukseltti ve altıncı semaya geldik Kapıyı caldı
Bu gelen kim?denildi
Ben Cibril!dedi
Muhammed!dedi
Evet!dedi
Hoş gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!dendi Kapı acıldı İceri girince, Hz Musa aleyhisselam ile karşılaştık Hz Cebrail:
Bu Hz Musa'dır! Ona selam ver!dedi Ben selam verdim, o da selamıma mukabelede bulundu Sonra:
Salih kardeş hoş geldin, salih peygamber hoş geldin!dedi Ben onu gecince ağladı Kendine: Niye ağlıyorsun?denildi
Cunku dedi, benden sonra bir delikanlı peygamber oldu Onun ummetinden cennete gidecekler benim ummetimden cennete gideceklerden daha cok!dedi Sonra beni yedinci semaya cıkardı ve kapıyı caldı
Bu gelen kim?denildi
Cibril'im!dedi
Muhammed!dedi
Evet!dedi
Hoş gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!denildi İceri girince, Hz İbrahim aleyhisselam ile karşılaştık Cebrail:
Bu baban İbrahim'dir, ona selam ver!dedi ben selam verdim O da selamıma mukabele etti Sonra:
Salih oğlum hoş geldin, salih peygamber hoş geldin!dedi
Sonra Sidretu'lMunteha'ya cıkarıldım Bunun meyveleri (Yemen'in) Hecer testileri gibi iri idi, yaprakları da fil kulakları gibiydi Cebrail aleyhisselam bana:
İşte bu Sidretu'lMunteha'dır!dedi
Burada dort nehir vardı: İkisi batıni nehir, ikisi zahiri nehir
Bunlar nedir, ey Cibril?diye sordum Hz Cebrail:
Şu iki batıni nehir cennetin iki nehridir Zahiri olanların biri Nil, diğeri Fırat'tır!dedi Sonra bana elBeytu'lMa'mur yukseltildi Sonra bana bir kabta şarap, bir kapta sut, bir kapta da bal getirildi Ben sutu aldım Cebrail aleyhisselam:
Bu (aldığın), fıtrat(a uygun olan)dır, sen ve ummetin bu fıtrat (yaratılış) uzerindesiniz!dedi
ResUlullah devamla dedi ki: Sonra bana, her gunde elli vakit olmak uzere namaz farz kılındı Oradan geri dondum Hz Musa aleyhisselam'a uğradım Bana:
Ne ile emrolundun?dedi
Gece ve gunduzde elli vakit namazla!dedim
Ummetin, her gun elli vakit namaza muktedir olamaz Vallahi ben, senden once insanları tecrube ettim Beni İsrail'e muamelelerin en şiddetlisini uyguladım (muvaffak olamadım) Sen cabuk Rabbine don, bunda ummetine hafifletme talep et!dedi Ben de hemen dondum (hafifletme istedim, Rabbim) benden on vakit namaz indirdi Musa aleyhisselam'a tekrar uğradım Yine:
Ne ile emrolundun?dedi
Benden on vakit namazı kaldırdı!dedim
Rabbine don! Ummetin icin daha da azaltmasını iste!dedi Ben dondum Rabbim benden on vakit daha kaldırdı Donuşte yine Musa aleyhisselam'a uğradım Aynı şeyi soyledi Ben, beş vakitle emrolunmama kadar bu şekilde Hz Musa ile Rabbim arasında gidip gelmeye devam ettim Bu sonuncu defa da Hz Musa'ya uğradım Yine:
Ne ile emredildin?dedi
Her gun beş vakit namazla!dedim
senin ummetin her gun beş vakit namaza da takat getiremez Rabbine don, hafifletme talep et!dedi
Rabbimden cok istedim Artık utanıyorum, daha da hafifletmesini isteyemem! Ben beş vakte razıyım Allah'ın emrine teslim oluyorum!dedim Musa aleyhisselam'ı gecer gecmez bir munadi (Allah adına) nida etti:
Farzımı kesinleştirdim, kullarımdan hafiflettim de!
Bir rivayette şu ziyade geldi: Namazlar (gunde) beştir Ve onlar ellidir de İndimde hukum değişmez artık!
Buhari, bed'u'lHalk 6, Enbiya 22, 43, Menakıbu'lEnsar 42; Muslim, İman 264 (164); Tirmizi, Tefsir, İnşirah, (3343); Nesai, Salat 1, (1, 217218)

858,500Konular
982,396Mesajlar
32,981Kullanıcılar
ilkinsanSon üye
Üst Alt