Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hz. Yakub Hayatı

Hz. Yakub Hayatı
0
212

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
95
Hz Yakup hayatının özeti
Hz Yakup hayatı kısa
Hz Yakup Peygamberin kısa hayatı

Kur'an'da adı geçen peygamberlerden biri Ya'kûb (as)'ın soyu, İshak (as) vasıtasıyla İbrahim (as)'a dayanmaktadır O, İshak (as)'ın ve İshak (as) da İbrahim (as)'ın oğludur Annesinin adı Refaka'dır Kardeşi Ays ile beraber, ikiz olarak doğmuştur Kardeşinin arkasından doğduğu için ona Ya'kûb denmiştir Ya'kûb (as)'ın öteki bir adı da İsrail'dir Kardeşi Ays'tan kaçarak dayısının yanına bu vesileyle gündüzleri saklanmış ve geceleri yürümüştür Bundan nedeniyle kendisine İsrail denmiştir Sözcük olarak İsrail geceleyin (Allah'a) yürüyen demektir (etTaberî, Tarih, Darı 1326,1,162 vd) Ya'kûb (as)'ın doğumu ve peygamberliği daha önceden müjdelenmişti Onun bu durumu Kur'an'da şöyle haber verilmiştir:
Biz ona (İbrahim (as)'ın hanımına) İshak'ı müjdeledik, İshak'ın ardından da (torunu) Yakûb'u(Hûd, 1171) Bu ayette bununla birlikte, Yakûb (as)'ın yukarıda sunulan soyu da dile getirilmiştir
Ya'kûb (as), önce dayısı Leban'ın büyük kızı Leyya ile ve ondan daha sonra isim minik kızı Rahil ile evlenmiştir Leyya'dan Rabil, Yehuza, Şem'ûn ve Lavi adındaki oğulları doğmuştur Rahil'den de Yusuf ve Bünyamin dünyaya gelmiştir Ya'kûb (as)'ın diğer iki hanımından altı oğlu daha vardı Toplam on ki erkek evlada sahipti (İbn Kuteybe, Kilabu'lMearif, Beyrut 1970,19; İbn Haldun, Tarih, Beyrut, 1971, l, 39) Kur'an'ın birçok yerinde Ya'kûb (as)'ın peygamberliğinden ve çeşitli faziletlerinden bahsedilmektedir Onun peygamberliğini dile getiren bir takım ayetlerin meali şöyledir:
Nihayet (İbrahim) onlardan ve Allah'ın dışarıya taptıkları şeylerden uzaklaşıp bir tarafa çekildiği süre, biz ona İshak'ı ve Ya'kub'u bağışladık ve her birini peygamber yaptık Onlara rahmetimizden bağışta bulunduk ve kendilerine hoş ve üstün bir şöhret, şöhret nasip ettik(Meryem, 1949, 50) Nûh'a ve ondan daha sonra gelen peygamberlere vahyettiğimiz gibi, sana da vahyettik Nitekim İbrahim'e, İsmail'e, İshak'a, Yakub'a, torunlarına, İsa'ya, Eyyûb'e, Yûnus'a, Harun'a, Süleyman'a da vahyetmiş ve Davud'a da Zebur'u vermiştik(enNisa, 4163) Ya'kûb (as)'ın adaleli, basiretli ve halis (arkadaşça) bir kişiliğe sahip olduğunu anlatan bir takım ayetlerin meali de şöyledir:
Kaslı ve basiretli kullarımız İbrahim'i, İshak'ı ve Ya'kub'u da lahza Biz onları ahiret yurdunu düşünme özeliğiyle temizleyip, kendimize halis kul yaptık(Sâd, 3845, 46) O, diğer peygamberler gibi Allah'ın hidayetine erdirilen ve güzel davranan yüce bir birey idi Kur'lahza'da bu hususta şöyle buyrulmaktadır:
Biz ona (İbrahîm'e) İshak'ı ve İshak'ın oğlu Ya'kub'u da armağan ettik Hepsine de dürüst yolu gösterdik Nitekim daha önce Nûh'a ve onun soyundan Davud'a, Süleyman'a, Eyyûb'e Yûsuf'a Musa'ya ve Harûna da yol göstermiştik Biz güzel davrananlara böyle karşılık veririz(elEn'am, 684)
Diğer Taraftan Ya'kûb (as) rüya deyiş etmeyi de bilirdi Yüce Allah Kur'anı Kerîm'de bu hususu şöyle haber vermiştir:
Hani bir zaman Yusuf babasına: Babacığım, ben (rüy'a) on bir yıldız, güneşi ve ayı gördüm Bunların hepsinin bana secde ettiklerini gördüm, demişti (Babası Ya'kûb ona şöyle demişti): Yavrum, rüyanı kardeşlerine anlatma, sonradan sana bir kapan kurarlar Çünkü şeytan, insana anlaşılır biçimde bir düşmandır! Bu Nedenle Rabb'in seni seçecek ve sana rüyada görülen olayların yorumunu (veya Allah'ın kitabının ve peygamberlerin sünnetlerinin inceliklerini) öğretecek, Sana ve Ya'kûb soyuna nimetini tamamlayacaktır Nasıl ama ataların İbrahim'e, ve İshak'a da nimetini tamamlamıştı Kuşkusuz Rabb'in bilendir, hikmet sahibidir(Yusuf, 124, 5, 6)
Ya'kûb (as) sonsuz tükenmeyen hoş bir sabra sahipti O, sabrıyla ve ümidiyle misal bir peygamberdi Kendisi, evlat acısı ve evlat ihanetiyle sınav edildi Kur'an'da, onun hayatı, Yusuf (as)'ın hayatı ile iç içe anlatılmıştır Ya'kûb (as)'ın gözlerinin kaybolmasına, saçlarının ağarmasına ve belinin bükülmesine sebep olan bu evlat imtihanı ve onun örnek sabrı, Kur'an'da şöyle haber verilmiştir:
(Ya'kûb kendisine hıyanet eden çocuklarına şöyle dedi): Herhalde, nefisleriniz size bu işi süsleyerek sizi ona sürükledi Artık bana adilane katlanmak kalıyor Şayet de Allah, onların hepsini bana getirir Çünkü O, bilendir, her şeyi hikmetle (yerli yerince) yapandır Ve yüzünü onlardan çevirdi de: Ey Yûsuf üzerindeki tasam (gel, gel tam senin gelme zamanındır) dedi ve tasadan gözlerine ak düştü (Acısını) yutkunuyor (açığa vurmamaya çalışıyordu) Dediler ama: Vallahi sen, Yusuf'u ana ana hasta olacaksın, yahut öleceksin!(Ya'kûb aleyhisselam onlara): Ben üzüntü ve tasamı yalnız Allah'a şikayet ederim ve Allah'tan sizin bilmediğiniz şeyleri bilirimdedi (Ondan daha sonra şöyle devam etti): Ey oğullarım, gidin, Yusuf'u ve kardeşini araştırın Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin Zira, kafir kavimden başka biri Allah'ın rahmetinden ümit kesmez!(Ya'kûb'un oğulları bitmiş Darı'a Yusuf'un yanına döndüklerinde dediler ancak: Ey vezir, bize ve çocuklarımıza darlık dokundu, değersiz tek tek anapara ile geldik Fakat sen bizim için tam ölçü ver, bize tasadduk eyle Çünkü Allah, tasadduk edenleri mükafatlandırır(Yusuf) dedi: Sizler cahil iken, Yusuf'a ve kardeşine yaptığınız(ın kötülüğünü) bildiniz mi (bundan tevbe ettiniz mi)?A, yahut sen, sen Yusuf musun?dediler Ben Yusuf'um, bu da kardeşindirdedi (ve şöyle devam etti): Allah bize lütfetti, (Bizi korudu, yüceltti) Kim (Allah'tan) korkar ve sabrederse, Şüphesiz Allah, iyilik edenlerin ecrini zayi etmezVallahi, Allah seni bizden üstün kıldı Açık Konuşmak Gerekirse biz suç işlemiştik! dediler (Yusuf onlara): Bu gün sizi kınama yok Allah sizi bağışlar O, merhametlilerin merhametlisidir Şu Anda şu gömleğimi götürün, babamın yüzüne koyun da gözü açılsın Ve bütün ailenizle birlikte bana gelindedi Kervan (Mısır'dan) ayrılıp yola koyulunca, babaları, (yanında bulunanlara): Eğer bana bunak demezseniz, (inanın fakat) ben Yusuf'un kokusunu duyuyorumdedi Vallahi sen hala eski şaşkınlığın içindesindediler Müjdeci gelip de (Yusuf'un gömleğini) (Ya'kûb)'un yüzüne koyunca, hemen (gözü açıldı), görür oldu Size demedim mi ben, Allah'tan sizin bilmediğiniz şeyleri bilirim?dedi (Oğulları): Ey babamız, bizim için günahlarımızın bağışlanmasını) dile Aslında biz günah işledikdediler (Ya'kûb onlara): Sizin için Rabb'ime istiğfar edeceğim Şüphesiz O, bağışlayan, esirgeyendirdedi (Daima beraber Mısır'a hareket ettiler) Nihayet Yusuf'un yanında vardıklarında, (Yusuf) belli başlıbabasını kendisine çekip kucakladı ve: Allah'ın dileğiyle, güven içinde Darı'a girindedi Anasını babasını tahtı üzerine çıkardı ve hepsi onun için secdeye kapandılar (ona kavuştukları için Allah'a şükür secdesi yaptılar ya da onun önünde saygı ile eğildiler Yusuf: Babacığım, işte bu, evvelden (gördüğüm) rüyanın yorumudur Rabb'im onu hakiki yaptı Bana iyilik etti Zira şeytan, benimle kardeşlerim arasına fitne soktuktan sonradan, O, beni zindandan çıkardı Sizi de çölden getirdi Sahiden Rabb'im, dilediği şeyi fazla ince düzenler O (her tedbiri) bilen, her şeyi yerli yerince yapandırdedi (Yusuf, 1283100)
Bu ayetlerde de açıklama edildiği gibi, Ya'kûb (as)'in çocukları, sonuç olarak yaptıklarına pişman oldular Babalarından ve kardeşleri Yusuf (as)'dan özür dilediler Babaları Ya'kûb (as) ve kardeşleri Yusuf (as) onları bağışladılar ve onlar için Allah'a yalvarıp dua ettiler Cebrail (as), Ya'kûb (as)'a gelerek, çocukları için yaptığı duasının kabul edildiğini ve çocuklarının Allah göre bağışlandıklarını müjdeledi (esSalebî, elArais, Darı, 1951, 140 vd) Ya'kûb (as) da öteki peygamberler gibi insanları Allah'a inanmaya ve O'na ibadet etmeye çağırdı Kendisi bu yolda fevkalade örnek bir hayat yaşadı
Kur'anı Kerîm'de bildirildiği gibi, Yakub (as), İbrahim (as)'in yaptığı gibi, ruhunu teslim etmeden önce, çocuklarına vasiyette bulundu: O süre (Ya'kûb), oğullarına; Benden daha sonra neye kulluk edeceksiniz?demişti (Onlar da): Senin Rabb'in ve ataların İbrahim, İsmail ve İshak'ın Rabb'ı olan tek Allah'a kulluk edeceğiz Biz O'na teslim olanlarızdediler(elBakara, 2133) *