hz peygamber hak ve adalet Acilen bundan başka 'kutlu doğum' sahibi (sas) Medine'de yönettiği halkına nasıl hesap veriyor, dünyaya nasıl bir yönetim örneği sunuyordu onu görelim Efendimiz (sas), mescidinde yığılmış olan halkına yaptığı konuşmasında şöyle sesleniyordu: Ey halk! Yönetiminizde bulunduğum vakit içinde kimin sırtına bir kamçı vurmuşsam işte sırtım, gelsin o da bana vursun! Kimin kalbini kıracak bir laf söylemişsem işte kalbim, gelsin o da bana benzer sözü söylesin! Kimin hakkını almışsam işte malım gelsin o da benden hakkını alsın! Sakın içinizden biriniz demesin ancak hakkımı isteyecektim; lakin Resulullah'ın darılacağından korktum da isteyemedim Şunu iyi bilin oysa benim inancımda hakkını isteyene ağırına gitmek yoktur Tam aksine benim en fazla sevdiğim kimse, benden hakkını alan yahut da helal eden kimsedir Ancak bu suretle Rabb'imin huzuruna yönettiğim insanların hakkını yüklenmeden çıkabilirim! Bu sözleri dinleyenlerden biri ayağa kalkarak: Ya Resulallah der, böylece ise benim zatınızda üç dirhem alacağım var, onu istiyorum! Bu isteğinden nedeniyle yanındakiler onu ayıplamadıkları gibi kendisi de hiçbir nefret ve endişe hissetmeden açıklama eder isteğini Halbuki öteki yönetimlerde halkın içinde böyle bir isteğin cezası ya ateşe atılmak yoksa da halkın gözleri önünde beygir kuyruğuna bağlanarak dere yığın sürükletip paramparça ettirilmek iken Allahın Resulü bakınız ne diyor bu isteğin sahibine: Bu alacağın nereden kaldığını da anlatır mısın? Adam cevap veriyor: Hani size çölden gelen bir fakir takviye istemişti de sizde bulunmadığından ben vermiştim, onu istek ediyorum Bu açıklamadan sonra Resulullah'ın (sas) cevabı aynen şöyle oluyor: Amcamın oğlu Fazlı! Yoksula yardımcı zatın parasını anında öde İkimizi de rahata kavuştur! Evet Dünyadaki diğer yönetimler halkına pek cefa örnekleri yaşatırken kutlu doğumun sahibi Medine'de insanlara böyle hesap veriyor, dünyaya böyle yönetim örneği sunuyordu! Görünüşe Göre dünya, halen halkına hesap veren bu idare örneğini arıyor Varabilirse bu anlayışa varacak, halkıyla helalleşen yönetimle mutlu olacak
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.