
Hünnap tat ve manzara olarak memleketimizde çok bilinmeyen bir meyveydi. Lakin son devirlerde artan üretimi ile Ekim ayı gelmeden tezgahlarda alanını alamaya başladı. Zeytinden biraz büyük ve bekledikçe büzüşen imgesi ile merak konusu olan hünnap hakkında her şeyi sizler için derledik. Yüzde 85 C vitamininden oluşan hünnap hakkına merak edilenleri haberin detayında bulabilirsiniz. Evet hünnap meyvesinin yararları nelerdir? Hünnap hangi illetlere âlâ gelir?
Cehrigiller ailesine ilişkin bir ağaç tipinde yetişen hünnap meyvesi birinci olarak yeşil bir renkte gelişir. Sonbahar güneşinde bekleyen meyve vakitle al ve kahve rengi arası bir renge bürünür. Dış yüzeyi hafif sert olan hünnap imaj olarak zeytine benzeri. Yabani olarak bulunduğu üzere bahçelerde şahsi olarak da yetiştirilir. Yeşil hali ekşi bir tada sahipken rengi yoğunlaştıkça tadı da tatlılaşır. Çin'den tüm yerküreye yayılan bu meyve alternatif tıpta sıkça kullanılan doğal ilaçtır. Kuzey Afrika, Suriye ve Hindistan'da da bulunur. İklim koşullarına çabucak ayak uyduran bir ağaca sahiptir. Memleketimizde Marmara, Garp ve Güney Anadaolu'da da yetiştirilir. İçeriğinde doğal şeker bulunan meyve kurutulup çay ile birlikte tüketilir. İçeriğinde yüzde 85 orantıda C vitamini bulunduran nadir meyvelerdendir. Bu özelliği sayesinde bir avucu tüm vücudu toksinlerden arındırır. Bağışıklığı güçlendirir. 100 gramlık hünnapta yüzde 7 A vitamini, yüzde 20 B vitamini başkaca demir, manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko ve sodyum bulunuyor. Hünnapla ilgili yapılan çalışmalarda meyvenin kanserli hücrelerin oluşumunu azaltığı biliniyor. Varlıklı bir içeriğe sahip olan hünnap meyvesi doğal bir sakinleştirici özelliği vardır.

HÜNNAP MEYVESİNİN YARARLARI NELERDİR?
- Mevsim geçişlerinde sıklıkla yaşanılan boğaz enfeksiyonlarına düzgün gelen öksürük buhranlarını kesmede birebir yarar sağlayan besinlerden biridir. İçerdiği pektin unsuru boğazlardaki tüm balgamı sökerek atmanıza yardımcı olur. Astım ve teneffüs hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Çabucak çabucak herkesin kimi yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerden ötürü yaşadığı kabızlık rahatsızlığına âlâ gelir. Sindirimi kolaylaştırarak mide ve bağırsaklardaki zararlı bakterilerin orantısını azaltır. Uzun mühlet de tok tutarak kilo vermenize bile yardımcı olur. Başkaca kilo verirken kuvvet kaybı yaşamanızı önler.

- Güçlü antioksidan özelliği sayesinde karaciğeri toksinlerden arındırır. Böylelikle cilt sorunlarına yakalanma riskini azaltır. Bağışıklığı güçlendirerek riskli marazlara yakalanmayı handikaplar. Mütehassıslar bilhassa bu meyvenin sonbahar aylarında tertipli tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
- Günde bir avuç tüketildiğinde bağışıklık sisteminizi süratli bir halde güçlendirir. Kemik ve kas kaybını önler. Çiğ olarak tüketilen bu meyve tükürükteki zararlı salınımların nispetini azaltarak ağız ve diş sıhhatini da korur.

- Potasyum vücuttaki hücrelerin daha sağlıklı işlemesini sağlar. Bu yüzden vücudun günlük gereksinim duyduğu minerallerin başında gelir. Hünnap bu bakımından varlıklı bir meyvedir. Bir fincana yakın tüketildiğinde vücudun potasyum muhtaçlığının yüzde 70'ini karşılar.
- Yapılan araştırmalara nazaran hünnap içerdiği hususlar sayesinde hudut sisteminin yapısını korur. Bu yüzden kişinin çabuk sonlanmasını ya da gerilim üzere ruhsal durumlar yaşamasının önüne geçmesini destekler. Güçlü bir antidepresan ilaç vazifesi görür.