Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hissedebilen Robot El Yapıldı..

Hissedebilen Robot El Yapıldı..
0
279

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Hissedebilen robot el geliştirildi
Yapay el, kanser nedeniyle elini kaybetmiş 22 yaşındaki bir erkek hastaya bağlandı
Araştırmacılar, yapay elin insan sinirlerini uclarına kucuk elektronik sensorlerle baylanarak calıştığını belirtiyor

'Smarthand European Research Project' adlı projede calışan bilim insanlarının geliştirdiği bu yapay elin dunyada uretilen en gelişmiş yapay el prototipi olduğu belirtiliyor

Yapay el, sadece gercek insan eli hareketlerini taklit etmekle kalmıyor, aynı zamanda kullanıcıya dokunma hissini de veriyor

Robin af Ekenstam sağ el bileğindeki bir kotu huylu tumor sonucunda elini kaybetti ve hayatta kalmasının ve kanserin yayılmasını onlemenin tek yolu elinin kesilmesiydi Normalde, elinin yerine elektronik bir alet kullanıyordu Ancak bu sadece sınırlı hareket sağlayabiliyor ve elbette hissetmeyi mumkun kılmıyordu

Ancak İsvec'in Lund kentindeki biliminsanları geliştirdikleri robot el prototipini Robin'e bağladılar Robot el, dort elektrikli motordan ve 40 baskı sensorunden oluşuyor Butun bunlar Robin'in hissetmesini sağlayacak şekilde tasarlanmış Robin, Yıllardır kullanmadığım kasları kullanabiliyorum Hareketi kontrol edebilmek cok guzel Uzun zamandır hissetmediğim bir his bu Ve aynı zamanda kolumun belli noktalarına baskı uygulayan kucuk motorlar sayesinde hisleri de algılayabiliyorum Sert bir şeyi elime aldığımda parmak uclarımda hissedebiliyorum, bu inanılmaz bir şeydiyor Calışmalar, Malmo Universitesi Hastanesi El Cerrahisi Bolumu'nde suruyor

Araştırmacı ekipten uzman Goran Lundborg, Baskı sensorlerini yapay elin parmaklarına yerleştirdiğimizde elin kalan kısmının derisindeki ozel bolgelere baskı yoluyla sinyal gonderebileceğimizi biliyoruz Ve eğer doğru noktalara baskı uygularsanız, beynin de doğru noktaları haberekete gecer Başka bir deyişle, eğer yapay elin işaret parmağına baskı uygularsanız, beyninizdeki işaret parmağı bolumu harekete gecerdiye acıklıyor

Uzmanların yapay el uzerindeki sensorlu geri besleme sistemi calışmaları hala suruyor Ancak cığır acabilecek nitelikteki bu ilk adım bilim dunyasında buyuk heyecan yarattı