Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hileli sucuk nasıl anlaşılır? Kaliteli sucuk nasıl anlaşılır? Kaliteli sucuğu anlamanın yolları

Hileli sucuk nasıl anlaşılır? Kaliteli sucuk nasıl anlaşılır? Kaliteli sucuğu anlamanın yolları
0
93

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
2
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
47
Konum
Rusya
F-D Coin
111
hileli_sucuk_nasil_anlasilir_sucukta_yapilan_hileye_dikkat_1600933786_8414.jpg

Besin Mühendisleri Odası İzmir Şube Lideri Uğur Toprak, sucukta hile yapıldığına dikkat çekerek tüketicileri uyardı. Toprak, "Sucuğun hilesi ne yazık ki gözle algılanmıyor. Pişmemiş bir sucuk kesildiği vakit içerisindeki yağların mozaik olarak dağılmış olması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Piyasada peynirden süte, tavuktan kırmızı ete kadar pek çok besinde hileye başvuran birtakım üreticiler, hileli sucuk da üretiyor. Besin uzmanları ise tüketicileri bu mevzuda uyararak, emniyetli markaların eserlerini tüketmelerini tavsiye ediyor. Besin Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Lideri Uğur Toprak, işletmelerin maliyetlerini düşürmek için birtakım hilelere başvurduklarını söz ederek, "Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı listeye baktığımız vakit hile yapılan besinlerde et ve et eserleri üst sıralarda yer alıyor.



İşletmelerin maliyeti düşürmek için birtakım hilelere başvurduğu anlatan Toprak, "Bunlar da ne yazık ki gözle algılanamıyor. Örneğin bir sucuğun etiketi üzerinde yüzde 100 dana eti yazmasına karşın, sucuk incelendiği vakit at eti üzere eserlerin katıldığı görülüyor. Öte yandan pişmemiş sucuk halka halka kesildiği vakit, sucuk içerisine konulan yağın gözle görünür bir halde mozaik olarak dağılmış olması, yağın bir tarafa toplanmamış olması gerekiyor. Eti biraz daha az, yağı biraz daha fazla koyup maliyeti düşürüp de hile yapıyorlar. Bu türlü hileli sucuklar, tavaya koyulduğu vakit yağını daha çok salacağı için sucukta bir küçülme meydana gelecektir" dedi.



'UCUZ FİYATA DANA SUCUĞU OLMAZ'

Doğal ve organik eserlerin satıldığı bir çiftlikle işletmecilik yapan kimya mühendisi Bilge Altınmakas Özgenoğlu ise, sucuk içerisine katılan baharatların sucuktaki hilenin anlaşılmasını zorlaştırdığını lisana getirerek, "Sucuk hilesi bol, tüketicinin de anlayamayacağı bir eser. Zira içerisine katılan baharat hilenin anlaşılmasını zorlaştırıyor. Bu hilelerin de tüketici tarafından anlaşılması imkansız. İşlenmemiş bir etin fiyatı 50 TL iken işlenmiş etten elde edilen dana sucuğunun fiyatının 50 TL'nin altında olması beklenemez. Şayet 50 TL'nin altındaysa bu sucuk ya piliç etidir ya da tek tırnaklı hayvan etidir. Üretici ürettiği sucuğun içerisine ne koyduysa bunu etiketinde belirtmeli. Sucuk içerisine katılan bitkisel yağa nazaran doymuş yağ daha da ziyanlı olabiliyor. Elbette tüketicilerin tercihi, dana eti ve yağından üretilen sucuğu tüketmek lakin bu başkalarının çok daha ziyanlı olduğu manasına gelmiyor. Zeytinyağından üretilen sucuklar önceliğimiz olmalı lakin ekonomik koşullardan ötürü farklı yağlar katılarak da sucuk üretiliyor. Katı yağlarla, kızartma yağlarıyla üretilen sucukların satın alınmamasını öneriyoruz" diye konuştu.



YETERLİ SUCUK NASIL ANLAŞILIR

⇒ Sucuk yalnızca dana etinden yapılır, dana etinin oranı yüzde 100 olmalıdır

⇒ Sucuğun yüzde yüz dana etinden yapılması gerekir.

⇒ Kaliteli bir sucuk diliminde mozaik yapı olması gerekir.

⇒ Âlâ sucuk pişirildiğinde çok yağ bırakmaz

⇒ Sucuğu serin yerde koruma edilmesi gerekir ve açılan paketler çok kısa müddette tüketilmelidir.

⇒ Sucuklar buzdolabında poşet içerisinde saklanmalıdır.
 

Similar threads

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, sucukta hile yapıldığına dikkat çekerek tüketicileri uyardı. Toprak, "Sucuğun hilesi ne yazık ki gözle algılanmıyor. Pişmemiş bir sucuk kesildiği zaman içerisindeki yağların mozaik olarak dağılmış olması gerekiyor" açıklamasında bulundu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
174
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, sucukta hile yapıldığına dikkat çekerek, tüketicileri uyardı. Toprak, "Sucuğun hilesi ne yazık ki gözle algılanmıyor. Pişmemiş bir sucuk kesildiği zaman içerisindeki yağların mozaik olarak dağılmış olması gerekiyor" açıklamasında bulundu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
90
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, sucukta hile yapıldığına dikkat çekerek, tüketicileri uyardı. Toprak, "Sucuğun hilesi ne yazık ki gözle algılanmıyor. Pişmemiş bir sucuk kesildiği zaman içerisindeki yağların mozaik olarak dağılmış olması gerekiyor" açıklamasında bulundu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
89
Besinde taklit yahut tağşiş yapan firmalar, yılda bir defa en fazla 22 bin 742 lira ceza ödeyip, bir sonraki sene hileli üretim yaptıkları marka ve eser sayısını artırıyor. Son bir yılda hileli besin üretimi yapan firma sayısı 173’ten 618’e, hileli eser sayısı da 282’den 1211’e yükseldi. Tarım...
Cevaplar
0
Görüntüleme
58
Şanlurfa'nın vazgeçilmez baharatı olan ve ünü Türkiye sonlarını aşan isot son devirde koronavirüse âlâ geldiği için acı bibere olan ilgi arttı. Kimi fırsatçılar ucuza mal etmek için isota çeşitli hileler yapılarak piyasaya sürülüyor. Pekala düzmece isot nasıl anlaşılır, düzmece isotu anlamanın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
283
858,505Konular
982,707Mesajlar
33,054Kullanıcılar
yazsoyamanSon üye
Üst Alt