Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hem Okudum Hemi de Yazdım

Hem Okudum Hemi de Yazdım
0
81

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Hem Okudum Hemi de Yazdım Hem okudum hemi de yazdım Yalan dünya senden bezdim Dağlar koyağını gezdim Yiten yavru bulunur mu Yavru yitmeye görsün bir kere Bulunmaz Yok dağların koyağı, ırmakların kaynağı, yaylaların çimeni, ovaların çiçeği, hiç bir şey, hiç bir birey geri getiremez onu Ehh esas yüreği bu Dayanması zor Dağlara düşüp araması doğal; ne ama dışarı giden geri gelmez Şundan ki, yiten candır Alıp yerine koyamazsın Nefesin sonu çıkmaya görsün boğazdan bir kez Dönüşü olmaz Fakat, ağlamak, döğünmek, türkülere sığınmak da insanların kendi elinde Türkümüze öykü olan durum, 1930'larda Çorum'un Osmancık ilçesinin Hacıhamza kasabasında geçer Kasabada köklü bir aile yaşar o yıllarda Bu ailenin de Mehmet Bey adlı bir oğlu vardı Mehmet Bey, geniş omuzlu, kaytan bıyıklı, iri kıyım bir delikanlıdır Çevresindekilere yaptığı iyiliklerden ötürü de herkesin saygısını, sevgisini kazanmıştır Yeni evlendiği eşiyle de anlaşmaktadır Hele eşi ona nur topu bir oğlan çocuğu doğurduktan sonradan da daha mutlu olmuştur Bir çocuk oysa gözleri yumuk yumuk Uzun, upuzun saçlar, tombiş bilekler Anası bir yanını kendine benzetiyor; babası bir yanını Bak Mehmet diyor karısı çenesi, kafa yapısı, ağzı sana benziyor, gerisi banaMehmet Bey: Ya parmaklarıdiyor Bak bak serçe parmaklarında eğrilik var Tıpkı seninkiler gibi Ama uzunluğu da bana benziyor parmakların Çocuk daha bir mutlu ediyor aileyi Evin havası ansızın değişiyor Gelenler, gidenler çoğalıyor Dosta ahbaba teller çekiliyor Bir oğlumuz oldudiye Uzakta mektuplarla kutlayanlar Sözün özü; evde bir festival, bir şölen Aaaa İzmir'den Nurettin Amcalardan tel geldi Kutluyorlar Bu da Adana'dan Niyaz'lerden geliyor Bu tel de Çorum'dan, lakin tebrik teli yok Bak hele Mehmet neymiş? Şey Hükümet teli bu Bir iş için çağırıyorlar Gitmek lüzum Hükümet işi ihmale gelmez Tez zamanda gitmeli' diyor Mehmet Bey Süre öğleyi geçkindir Ama olsun Hükümetin çağrısı gecikmeye gelmez Tez elden gitmeli Varıp anlamalı işin aslını Adamlarına seslenir İki at eyerlemelerini söyler Karısına da İşim biter bitmez dönerim Ayrıca yavruma da ufak tefek bir şeyler alırım Sana da giyecek gerekli Elbiselerin bol geliyor üstüne Gelen gidenimiz olur bu günlerde Ele güne karşı ayıp olur Bir kaç elbiselik alırım Anamı da unutmamak lüzum Ilk torunu kadının Nasıl da yoruldu gebeliğinde senin Meraklanmana gerek değil Çorum ne çeker ama Akşam Osmancık'a varırız Sabahın erinde ordan çıksak, karanlık çökmeden tutarız Çorum'u Mehmet Bey bir yana bunları söylüyor; bir yandan da kucağına aldığı oğlunu seviyor Kokluyor, öpüyor, bağrına basıyor Bırakamıyor çocuğu kucağından Ş aha kalkıyor, demeye kalmadan, silahlı iki birey atlıyor yola Saçsakal birbirine karışmış, iki dağ adamı bunlar Yolun sıcacık boğazı Yana yöne kaçacak yer yok Fakat geri dönülebilir Mehmet Bey de ona davranıyor Ama, daha atını dönderir döndermez iki birey de orada peydahlanıyor Canınızı seviyorsanız davranmayın Kurşunu yersiniz yahut Boşaltın ceplerinizi, atlarınızı da bırakıp, koyulun yoladiye ünlüyorlar Mehmet Bey bakıyor kaçış şiddet Teslim olup, parasını silahını, atları devretmek de işine gelmiyor Gurur meselesi yapıyor aniden atıyor kendini yere, silahına sarılıyor Adamı da atıyor attan Seyip kalan atlar, kişneyip tepiniyorlar Aynı anda da kurşunlar vızılamaya başlıyor Mehmet Bey bir ağacı siperlemiş kendine, basıyor tetiğe Adamı da sol yanından ateşliyor silahını Vuruşma epey sürüyor Mehmet Bey'in de adamının da kurşunları azalıyor Daha tedbirli uygulamak zorunda kalıyorlar kurşunlarını Çok geçmeden onlarda bitiyor Haydut azgın Bir iki defa yine teslim çağrısını yapıp, basıyorlar kurşunu ardındaki Mehmet Bey'den bir Ahsesi yükseliyor Yığılıp kalıyor bir kenara Adamı derseniz ağır yaralı yıkılıyor yere Neden daha sonra ayıkıp bir bakıyor fakat sağ yanında yatıyor Mehmet Bey Cansız Üstü başı kan içinde Kendisi de zarar görmüş Cepleri boşaltılmış Silahları da yok yanlarında Haber Hacıhamza kasabasına ulaşınca, anasını, karısını, hısımakrabasını bir matem tutuyor Kimi beşikte yatan üç günlük yavruya üzülüyor; kimi Mehmet Bey'in yiğitliğini dillendiriyor Kişiliğini övüyor Daha Sonra tüm bu duygular, bir türküye dil oluyor Hacıhamza kasabası da Osmancık ilçesi de kuytu geliyor Türküye Yankılanıyor, yankılanıyor Kaynak: Yaşar Özürküt Öyküleriyle Türküler 3  

858,505Konular
982,706Mesajlar
33,054Kullanıcılar
yazsoyamanSon üye
Üst Alt