Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hayvan Isirmalarinda İlkyardim

Hayvan Isirmalarinda İlkyardim
0
66

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Hayvan Isirmalarinda İlkyardim Hayvan ısırmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır? Ø Hastazarar görmüş hayati bulgular yönünden değerlendirilir (ABC), Ø Hafif yaralanmalarda yara 5 dakika süreyle sabun ve soğuk suyla yıkanır, Ø Yaranın üstü temiz bir bezle kapatılır, Ø Ciddi yaralanma ve kanama varsa yaraya pak bir bezle basınç uygulanarak kanama durdurulmalıdır, Ø Hemen tıbbi destek istenmeli (112), Ø Hasta kuduz veveya tetanos aşısı için uyarılmalıdır, Arı sokmalarının belirtileri nelerdir? Belirtiler kısa sürer Acı, şişme, kızarıklık gibi lokal belirtiler olur Arı birkaç yerden soktuysa, nefes borusuna yakın bir yerden soktuysa yada birey alerjik bünyeli ise güvenli olmayan olabilir Arı sokmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır? Ø Yaralı alan yıkanır, Ø Derinin üzerinden görülüyorsa arının iğnesi çıkarılır, Ø Soğuk uygulama yapılır, Ø Eğer ağızdan sokmuşsa ve solunumu güçleştiriyorsa buz emmesi sağlanır, Ø Ağız içi sokmalarında ve alerji hikayesi olanlarda tıbbi takviye istenir (112) Akrep sokmalarının belirtileri nelerdir? Kuvvetli bir yerel reaksiyon oluşturur Ø Ağrı Ø Ödem Ø İltihaplanma, kızarma, morarma Ø Adale krampları, titreşim ve karıncalanma Ø Rahatsızlık, havale gözlenebilir Akrep sokmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır? Ø Sokmanın olduğu alan hareket ettirilmez, Ø Yatar pozisyonda tutulur, Ø Yaraya soğuk dilekçe yapılır, Ø Kan dolaşımını engellemeyecek şekilde sargı uygulanır, Ø Bere üzerine hiçbir teşebbüs yapılmaz Yılan sokmalarının belirtileri nelerdir? Lokal ve genel belirtiler verir : Ø Bölgede morluk, iltihaplanma (12 hafta sürer) Ø Kusma, karın arısı, ishal gibi sindirim bozuklukları Ø Fazla susama Ø Şok,kanama Ø Psikolojik bozukluklar Ø Kalpte ritim bozukluğu, baş ağrısı ve solunum düzensizliği Yılan sokmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır? Ø Hasta sakinleştirilip, dinlenmesi sağlanır, Ø Yara su ile yıkanır, Ø Yaraya yakın bölgede zorlama yapabilecek eşyalar (yüzük, bilezik vb) çıkarılır, Ø Yasa baş ve boyunda ise yara çevresine zorlama uygulanır, Ø Kol ve bacaklarda ise bere üstünden dolaşımı engellemeyecek şekilde bandaj uygulanır (Turnike uygulanmaz), Ø Soğuk uygulama yapılır, Ø Bere üzerine herhangi bir girişimde bulunulmaz (yara emilmez), Ø Hayati bulgular izlenir, Ø Tıbbi takviye istenir (112) Deniz canlıları sokmasında belirtiler nelerdir? Fazla ciddi değildir Yerel ve genel belirtiler görülür : Ø Kızarma Ø Şişme Ø İltihaplanma Ø Bıkkınlık hissi Ø Huzursuzluk Ø Havale Ø Baş ağrısı Deniz canlıları sokmasında ilkyardım nasıl olmalıdır? Ø Yaralı alan hareket ettirilmez, Ø Batan diken varsa ve görünüyorsa çıkartılır, Ø Etkilenen alan ovulmamalıdır  

858,505Konular
982,672Mesajlar
33,048Kullanıcılar
Mega00Son üye
Üst Alt