nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 37
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 95
Hangi Vitamin Neye Yarar
Vitamin Nedir Hangi Vitamin Ne İşe Yarar
Vitaminler dinç yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir
Vitamin Latince yaşam anlamına gelen vita sözcüğünden kaynaklanır Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır
YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER : A, D, E ve K vitaminleridir
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminler ile C vitaminidir
A vitamini
Kaynakları
Hayvansal yiyeceklerden balık, karaciğer, süt ve süt yağı, yumurta sarısı, yeşil sebze ve meyveler
Ne işe yarar
Gözün değişik ışık durumlarında görebilmesi, yükselme ve gelişmeye tezgâhtar olur Üreme fonksiyonlarında gereklidir Enfeksiyonlara aleyhinde koruyucudur
E vitamini
Kaynakları
Jurnal yiyeceklerde yeterli miktarda bulunur
Ne işe fayda
Kan hücresel hemolizini önleyerek aneminin önlenmesi, organizmada oluşan oksijen içeren özgürlük radikalleri etkisizleştirerek kanser oluşum riskini azaltma Katarakt oluşumunu geciktirme
D vitamini
Kaynakları
Balık karaciğeri yağında yoğun olarak bulunur
Ne işe yarar
Kalsiyum metabolizmasını düzenler, kemiklerin ve dişlerin sertleşmesinde etkilidir
K vitamini
Kaynakları
Lahana, karnıbahar, ıspanak ve soya fasulyesinde bulunur
Ne işe fayda
Kanı pıhtılaştırır
C vitamini
Kaynakları
yeşil sebzeler, turunçgiller, çilek, domates, kuşburnu, maydanoz, kivi
Ne işe yarar
Kılcal kan damarlarının olmasını sağlar Bere iyileştirmesini hızlandırır Vücudu enfeksiyon ve bakteri toksinlerinden korur Kan kolestrol düzeyinin düzenlemesinde yararlıdır Kanser riskini azaltır
B5 vitamini
Kaynakları
Dana eti, karaciğer, balık, tavuk, yumurta, peynir, fasulye, bütün tahıllar, hububatlar, karnabahar, bezelye, avakado, patetes, darı, kuru yemişlerde de bolca bulunur
Ne işe yarar
Karbonhidrat, lipid ve protein metabolizmasında rol alır Asap sisteminin çalışmasında manâlı olan asetil kolin oluşumunda etkindir
B2 vitamini
Kaynakları
Süt, et ve yumurta gibi hayvansal protein kaynağı yiyecekler, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagil ve maya
Ne işe fayda
Protein ve yağ metabolizmasındaki enzimlerin çalışmasında tezgâhtar
B6 vitamini *
Vitamin Nedir Hangi Vitamin Ne İşe Yarar
Vitaminler dinç yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir
Vitamin Latince yaşam anlamına gelen vita sözcüğünden kaynaklanır Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır
YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER : A, D, E ve K vitaminleridir
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminler ile C vitaminidir
A vitamini
Kaynakları
Hayvansal yiyeceklerden balık, karaciğer, süt ve süt yağı, yumurta sarısı, yeşil sebze ve meyveler
Ne işe yarar
Gözün değişik ışık durumlarında görebilmesi, yükselme ve gelişmeye tezgâhtar olur Üreme fonksiyonlarında gereklidir Enfeksiyonlara aleyhinde koruyucudur
E vitamini
Kaynakları
Jurnal yiyeceklerde yeterli miktarda bulunur
Ne işe fayda
Kan hücresel hemolizini önleyerek aneminin önlenmesi, organizmada oluşan oksijen içeren özgürlük radikalleri etkisizleştirerek kanser oluşum riskini azaltma Katarakt oluşumunu geciktirme
D vitamini
Kaynakları
Balık karaciğeri yağında yoğun olarak bulunur
Ne işe yarar
Kalsiyum metabolizmasını düzenler, kemiklerin ve dişlerin sertleşmesinde etkilidir
K vitamini
Kaynakları
Lahana, karnıbahar, ıspanak ve soya fasulyesinde bulunur
Ne işe fayda
Kanı pıhtılaştırır
C vitamini
Kaynakları
yeşil sebzeler, turunçgiller, çilek, domates, kuşburnu, maydanoz, kivi
Ne işe yarar
Kılcal kan damarlarının olmasını sağlar Bere iyileştirmesini hızlandırır Vücudu enfeksiyon ve bakteri toksinlerinden korur Kan kolestrol düzeyinin düzenlemesinde yararlıdır Kanser riskini azaltır
B5 vitamini
Kaynakları
Dana eti, karaciğer, balık, tavuk, yumurta, peynir, fasulye, bütün tahıllar, hububatlar, karnabahar, bezelye, avakado, patetes, darı, kuru yemişlerde de bolca bulunur
Ne işe yarar
Karbonhidrat, lipid ve protein metabolizmasında rol alır Asap sisteminin çalışmasında manâlı olan asetil kolin oluşumunda etkindir
B2 vitamini
Kaynakları
Süt, et ve yumurta gibi hayvansal protein kaynağı yiyecekler, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagil ve maya
Ne işe fayda
Protein ve yağ metabolizmasındaki enzimlerin çalışmasında tezgâhtar
B6 vitamini *