Günümüzde tarım ve teknolojide yaşanan gelişmeler sayesinde hemencecik her mevsimde bütün sebze ve meyvelere bulupta yeme imkanımız var Kışın çileği, karpuzu veya yazın da kış meyvelerini yemek yemek Ne değin güzel yok mi? Canımız ne çekerse onu alıp yeme şansımız var En çokta gebe bayanların eşleri memnundur bu durumdan Gecenin bir yarısı kalkıpta kışın yeşil eriği nerde bulacaktı Bu sayede fazla gezmeden, ''ben nerden bulacam, karıcığım şeftali yesen olmaz mı?'' gibi hafif antipatik durumlardan da kurtulmuş oldu eşler Peki lakin bu sağlıklı bir besin tarzı mıdır sizce? Yüzlerce sene önce İbni Sina: sebze ve meyveyi mevsiminde yiyin, biçiminde bir öneride bulunmuş Bunun önemi, ürünlerin doğallığının değeri günümüzde yeni bitmiş keşfedilir Peki… sebzelerin doğal olarak yetiştiği aylar hangisi ve hangi mevsimde ne yemeliyiz?SEBZELERBAMYA: Haziran Temmuz Ağustos BARBUNYA: Nisan Mayıs Haziran BEYAZ LAHANA: Kasım Aralık Ocak Şubat BEZELYE: Nisan Mayıs Haziran BROKOLİ: Ocak Şubat Mart CARLİSTON BİBER ve DOLMALIK BİBER: Haziran Temmuz Ağustos Eylül DEREOTU: yılın her mevsimi DOMATES: Haziran Temmuz Ağustos Eylül ekim Kasım HAVUC: Eylül Ekim Kasım Aralık Ocak Şubat Mart İÇ BAKLA: Nisan Mayıs Haziran ISPANAK: Kasım Aralık Ocak Şubat Mart KARNABAHAR: Kasım Aralık Ocak Şubat Mart KEREVİZ: Kasım Aralık Ocak Şubat KIRMIZI LAHANA: Kasım Aralık Ocak Şubat KIRMIZI SALÇALIK BİBER: Ağustos Eylül Ekim KURU SOGAN: Yılın her mevsimi MADIMAK: Mayıs MANTAR: Eylül Ekim MAYDANOZ: yılın her mevsimi MARUL: Nisan Mayıs Haziran PATATES: yılın her mevsimi PATLICAN: Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım PIRASA: Kasım Aralık Ocak Şubat Mart SALATALIK: Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim SEMİZOTU: Nisan Mayıs Haziran SİVRİ BİBER: Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim TAZE FASULYE: Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül TAZE YEŞİL KABAK: Kasım Aralık Ocak Şubat Mart TURP: Ocak Şubat MartMEYVELER: Ağaçta çoğalan meyveler için yukarıdaki durum söz konusu değil ama bunların da depolanma suresi boyunca kullanılan ilaçların zararını en aza indirmek için yıkama işleminde tedbirli adet edinmek gerektiği belirtiliyor Çilek üretimi ayrı olduğu için maddeler halinde sıralamak gerekir: ÇİLEK: Mayıs HaziranAylara Tarafından Gıda ŞekliOCAK: Sebze ve et suyu ile hazırlanmış çorbaları sofranızdan yetkisiz etmeyin Atıl gecen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sistemini düzenler Soğuk havalarda vücuda dayanıklılık veren balık ve baklagiller de en fazla tüketilmesi gereken besinlerdenŞUBAT: Kansere karşı etkin lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık yiyin Bol betakaroten taşıyan havuç ile salata, zeytinyağlı yemek yemek veya havuç suyu hazırlayınMART: Mart, yaza hazırlık ayıdır Hafif beslenmeye ve perhiz yapmaya başlamanın tam zamanıdır Mart, ayni zamanda ilkbahara geçiş ayıdır bu nedenle hafif bir pek da direnç verici besinleri tüketmeye özen uygulamak gerekir Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmeliNİSAN: Kuzu etinin en taze ve nefis zamanı Bu aylarda et olarak kuzu etini seçim edin Sütlü hafif tatlılar pişirin Sabahleyin kahvaltısında ve geceleri yatmadan önce bir bardak sut için Hafif ama sağlıklı beslenerek ve dışarıda uyumlu yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsinizMAYIS: Çilek kısa omurlu bir meyve içeriğindeki zengin vitamin (özellikle C vitamini) ve mineraller tamamen ani enerji verip, geçiş mevsiminde ortaya meydana çıkan dermansızlık belirtilerini giderirHAZİRAN: Kısa omurlu dut ve kirazı bu ayda bol bol tüketin Her ikisi de varlıklı vitamin ve mineral kaynağıTEMMUZ: Semizotu, balıktan sonra en çok omega 3 içeren sebze Beden göre üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega 3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karsı etkinAĞUSTOS: Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanı Meyveleri bol yiyin Bunun yanı sıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırınEYLÜL: Eylül, kışa hazırlık ayıdır Vücudu soğuk mevsime düzenlemek gerekir Bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin Mürdüm erik ve fındığı hergün belirlenmiş bir tedarik tüketmeye özen gösterinEKİM: Ekim ayı omega 3 içerikli cevizin tam zamanı Cevizi bu aylarda bol bol tüketin Ayrıca mantarlı lezzetli yemekler pişirebilirsiniz Mantar, balık, et ve sebzelere çok uygu Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsinizKASIM: Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın Çorbası, tatlısı ve pastası ile lezzetli lezzetler hazırlayabilirsiniz Balkabağını hem etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz içerdiği bol betakaroten tamamen kansere karşı etkin bir sebzeARALIK: Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin Portakal veya greyfurt suyu için Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz, elma ve kuruyemişleri bol tüketin Etiket çilek mevsimi ne zamandır nisan ayı meyve sebzeleri yaz mevsiminde yetişen meyveler mevsim sebze ve meyveleri ilkbahar mevsiminde yetişen meyveler çilek mevsimi mevsim sebzeleri kış sebze ve meyveleri nelerdir nisan meyveleri yaz meyve ve sebzeleri nelerdir yazın yetişen sebzeler ilkbaharda yetişen sebze ve meyveler kış mevsiminde yetişen meyve ve sebzeler aralık ayı meyve sebzeleri eylül ayı meyve sebzeleri sonbaharda yetişen sebzeler yaz mevsimi meyveleri yaz sebze ve meyveleri nelerdir domates mevsimi ne süre hangi mevsimde hangi meyve yetişir sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur