hangi çevresel faktörler astıma yol açmaktadır? Astıma neden olan, astım gelişimine katkıda bulunan veya astımlı kişilerde nöbetleri tetikleyen farklı alanlara yönlendirilmiş tehlike faktörleri tanımlanmıştır Bunlardan bazıları kaçınılabilir, düzeltilebilir durumlardır Bütün dünyada, konut tozu akarları ile evde beslenen kedi gibi hayvanlar; hamamböceği, kalorifer böceği gibi haşereler ve küf mantarları en sık rastlanan astım nedenleridir Polenler (ağaç, ot,çimen), aspirin gibi ilaçlar ve bir takım meslek yerlerinde maruz kalınan mesleki uyarıcılar da astımla sonuçlanan allerjik duyarlılığın gelişimine yol açarlar Keza sigara dumanıyla temas, solunum yolu enfeksiyonları, hava kirliliği, bazı gıdalar ile bunlara ek edilen katkı maddeleri de bilhassa erken çocukluk döneminde astım gelişimine katkıda bulunurlar Bu nedensel ilişki gösteren faktörlerin tümüne ilaveten iklim değişiklikleri (sisli, yağışlı, kapalı havalar), psikojenik stresler, çalışma gibi değişkenlerin ise astımlılarda nöbetleri tetikleyebilir iken astımı olmayanlarda bu yönde etkileri yoktur Yeniden sinüzit, burunda polipler, yemek yemek borusuna mide asidinin geri kaçak yapması gibi bir takım durumlar astımlılarda sık görülmekte ve hastalığın tedavi ve kontrolünü güçleştirmektedirler Meslek İle Astım Aralarında Bir İlişki Var mı? Evet Astım ara sıra bir meslek hastalığı şeklinde karşımıza çıkabilir En sıklıkla fırıncılar, kuaförler, boyacılar, çiftçiler, kereste ve mobilya işinde, yiyecek sektöründe çalışanlar olmak üzere bir çok meslek kolunda işyeri ortamında karşılaşılan bazı maddelere tabi olarak astım gelişir Yakınmaların işe girdikten daha sonra başlaması, tatil zamanlarında ya da işyerinden uzakta geçirilen günlerde azalması, aynı işyerinde birdenbire fazla kişide benzer yakınmaların görülmesi meslek astımını düşündürmelidir Böyle hastaların meslek değiştirmesi ya da aynı işte başka bir alanda çalışması, maske kullanması gerekebilir Şekil III Astımla ilişkili meslekler Astımın Mevsimlerle İlişkisi Bazı allerjenlerin mevsimle ilişkili olarak ortaya çıktığı veya yoğunluğunun arttığı bilinmektedir Diğer bazıları ise her mevsimde sabit olarak bulunurlar Mevsimsel allerjenler daha fazla polenlerdir Ama değişen nem ve ısı gibi iklim koşullarından etkilendikleri için ev tozu ve küf mantarı gibi öteki allerjenlerin yoğunluğu da mevsimlere kadar dalgalanmalar gösterir Buna ast olarak allerjik astımlıların bazılarında belirtilen mevsimlerde yakınmalar artabilir, hatta sadece bu dönemde rahatsızlık ortaya çıkıp sonradan adamakıllı normale dönebilir Tetik Etmen Ne Demektir? Astımlı kişiler çoğu zaman kendilerini ayrıntılarıyla olağan hissederler ve hiçbir şikayetleri yoktur Oysa ara sıra durup dururken aniden tıkanabilirler ve çok zorlama dakikalar, saatler, günler geçirebilirler Şikayetlerin ortaya çıktığı bu dönemlere astım nöbeti, atağı, krizi diyoruz Bir Takım hastalarda nöbeti başlatan faktörler kesin iken diğer bazılarında ise bilinemez Örneğin birçok astımlı koşma, meren çıkma gibi eforlar sırasında tıkanmaktadır Sigara, dağıtılmış toz kimyasal dumanlar, kokuların solunması, yürektansiyon ve romatizma ilaçlarından bazılarının kullanılması, grip vb viral hastalıklara yakalanmak, inlemegülme gibi emosyonel davranışlar, yağışlı şimşekli iklim koşulları gibi bir fazla koşul astımlılarda nöbetleri tetikleyebilir Ancak bunların astımı olmayanlarda hatta diğer bir takım astımlılarda ise aynı yönde bir etkileri olmaz Astımı olanların kendileri için geçerli olan tetik faktörleri tespit edip bunlardan kaçınmaları hastalıklarının tedavisinde çok önemlidir Bölgemiz Astım Açısından Artı Risk Taşımakta mıdır? Islak, bol yağışlı ve ılıman iklimi, zengin bitki örtüsü nedeniyle yukarıda bahsedilen ve en sıklıkla astım nedeni olan konut tozu akarları, polenler ve küf mantarları gibi havayla taşınan allerjenler bakımından fazla kullanışlı şartlar taşıması ve sigara içme oranlarının yüksek olması sebebiyle Doğu Karadeniz Bölgesi astım için riski fazla bir yöre olarak görünmektedir alıntıdır