Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hangi besin mutlu eder & depresyonu önlemek için ne tüketmeli

Hangi besin mutlu eder & depresyonu önlemek için ne tüketmeli
0
221

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
108987.jpg
108987.jpg
Depresyon nedir?

Bireyin hayatın akışında( günlük hayatta) hüzün, memnunluk, badire, gerilim üzere hisleri yaşaması doğaldır. Örneğin, birey işi ile ilgili ya da ilgileri ilgili kavi bir süreçten geçiyorsa hüzünlü olabilir, uykusuzluk çekebilir, gerilim seviyesi artabilmektedir. Bu akış içerisinde belirtiler sıradan olarak kabul edilmektedir.

Depresyon durumunda ise bu normaliteden farklı olarak bireyin hayatında her hangi mesele sayılabilecek hadise olmamasına karşın yaşadığı boşluk hissi”, “bunalım” ve “hüznün” devam etmesidir.

**Bireyi evvelki periyotlarda severek yaptığı hiçbir aktivite bu devirde keyifli etmemektedir

Güç azlığı, huzursuzluk, halsizlik, haddinden fazla ya da az uyku depresyon belirtileri arasında birinci sıralarda sayılmakla birlikte, bu belirtiler depresyonun cinsine ve insandan şahsa nazaran değişiklik gösterebilmektedir.

Depresyonu önlemek için ne yenilmeli?

Depresyondaki kişi ölçüsüz kademede umutsuz, mutsuz,yorgun ve düşüncelidir. Daima halde devam eden bir durgunluk hali kimseyi izlemektedir. Hadiselere karşı kararsız ve rastgele bir ortama girme konusunda kişi isteksizdir. Geçmiş periyot tecrubeleri artık insana zevk vermemektedir. Gece uykuları azalmış ve beslenme sistemleri bozulmuştur. Günümüzde giderek daha çok kişinin yakalandığı depresyonun ortaya çıkışında genetik yatkınlık, felaketler üzere gerilimler, etraf üzere birçok faktör tesirlidir.
Lakin beslenme formunun de değeri büyüktür. Omega 3 ihtiva eden balıkla beslenme depresyon riskini düşürür. Rafineri (işlenmiş) suni yağların ve beyaz şekerin haddinden fazla tüketilmesi depresyonu kolaylaştırır. Düşük seviyede folik asit, B12 vitamini ve çinko almak depresyonu önlemede tesirlidir. Bunların hepsi tam ekmekte mevcuttur.
Hangi azıklar memnun eder?

• Kan şekerini süratle yükselten beyaz şeker zararlıdır. Kişi başına düşen şeker tüketimi arttıkça depresyon ve önemli ruhsal hastalıklarda da artış olmaktadır.

• Karbonhidratlar, moralimizi düzgünleştiren serotonininin salınımını uyardıklarından, bu azıkları diyetimizden büsbütün çıkarmak üzüntü ve keder haline sürükleyebilir. Zira karbonhidratlar vücudumuzda şekere dönüşürler ve şeker de yakıt olarak kullanılır. Ama beyaz ekmek tarafsak, karbonhidratla birlikte lif alamıyoruz demektir. Sonuç olarak da ekmek süratli bir biçimde kan şekerine dönüşür. Kan şekerindeki bu çok süratli yükseliş ve düşüşler, daha sonra kişinin acıkmasına sebep olur. Yani kepeğinden ayrılmış beyaz un istenilmeyen besindir. Buğdayın olduğu üzere öğütülmesiyle elde edilen tam buğday ununun lif orantısı yüksektir. Tam buğday unuyla karşılaştırıldığında beyaz un yüzde 41 nispetinde daha az folik asit, yüzde 41 daha az B12 vitamini, yüzde 52 daha az selenyum ve yüzde 75 daha az çinko ihtiva eder.

• Lifli tahıllarda, meyve sebzelerde bulunan tüm bu besinler ve antioksidanlar dimağı korur, hudut sistemini alışılagelmiş işler hale getirir.
• Yapay yollarla hidrojenlenmiş yağlar (margarin gibi) berbattır. Taze tereyağı, halis sızma zeytinyağı üzere doğal oluşumlu katı ve likit yağlar düzgün besindir.
• Hamburger ve cips berbat besinlerdir.
• Mineraller, kimi amino asitler ve besleyici enzimler bakımından varlıklı olan meyve sebzeler üzere gerçek azıklar vücuda vitamin ve mineral sağlarlar, lakin birebir devirde toksinleri (zehirli atıklar) kendilerine çeken ve tekrar emilmelerine ya da sürece sokulmaları¬na fırsat vermeden vücudumuzdan dışarı atan lifler içerirler. Meyve ve sebzeler bol tüketilmesi gereken besinlerdir.
• Balık, ihtiva ettiği omega 3 yağ asitleriyle epey besleyici ve dimağ için elzem bir besindir, bunamaya karşı birebirdir.
• Fıstık, fındık, badem, ceviz üzere kuruyemişler, doymamış yağ, E vitamini, kalp dostu sterol bileşimleri barındırırlar ve antioksidan (gençleştirici) tesire sahiptirler. Kuruyemişler kalp hastalıklarına yakalanma riskini azalttıkları üzere, yaşa bağlı zihinsel performanstaki düşüşü de önlerler.
• Yüksek kalorili kola ve gazozların hiç besin bedeli yoktur. Üstelik yemekle birlikte tüketildiklerinde, dimağda tokluk hissini oluşturan alışılagelmiş mide-beyin muhaberesini engelleyerek daha çok yemeye sebep olabilirler.
• Paket meyve suları da berbat besindir.

Uzm. Klinik Psikolog- Bariatrik Psikolog

Merve PEHLİVAN

 

Similar threads

Beslenme ile ilgili araştırmaların ortaya koyduğu kesin bir data var: Güzel beslenirseniz, depresyona girmezsiniz! Yapılan araştırmalar da bunu kanıtlıyor: Örneğin daha çok zerzevat yemek, depresyon riskini yüzde 62 orantısında düşürüyor. Ruh sıhhatiniz yeterliyse fizikî sıhhatiniz da düzgün...
Cevaplar
0
Görüntüleme
114
İnsanın tüm hayatı, sergilediği âlâ ya da berbat davranışlar üzerine kurulmuş olmasına rağmen, davranışların kimyası üzerine yapılan çalışmalar çok ziyade gündemde kalmamaktadır. Halbuki vücutta pek çok hadisesi denetim eden hormon dengesizliği ve enzim zayıflıklarında, nörotransmiterlerin ya da...
Cevaplar
0
Görüntüleme
147
~~Mutsuz, karamsar ve ümitsiz beşerler Depresyon duygusal, zihinsel, davranışsal ve bedensel birtakım belirtilerle kendisini gösteren bir durum. En dikkat alımlı belirtisi ise çökmüş bir ruh hali ile ilgi ve zevk almada görülen besbelli azalmalar. Ayrıyeten depresyondaki bireyler duygusal...
Cevaplar
0
Görüntüleme
159
Birinci 2 yaş devrindeki beslenme kısa vadeli büyüme ve gelişme için değil, yetişkin periyottaki sıhhat açısından da çok kıymetlidir. Altı aydan sonra ana sütü tek başına, bebeğin besin muhtaçlığını karşılamaz; altı ay bir yaş arasında güç muhtaçlığının yarısını, bir yaşından sonra da 1/3’ünü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
142
Vejetaryen bireylerin beslenmelerine özen göstermeleri ve mutlaka belirli bir planı takip ediyor olmaları önemlidir. Vejetaryen tipi beslenmenin temeli bildiğiniz gibi et, balık ve kümes hayvanları gibi hayvansal besinler yerine bitkisel kaynaklı besinler olan tam tahıl ürünleri, sebze, meyve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
155
858,505Konular
982,692Mesajlar
33,052Kullanıcılar
orxanSon üye
Üst Alt