iltasyazilim
FD Üye
Hangi Balık Ne zaman Yenir
Hangi Ay Hangi Balık Yenmelidir
Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetlerini muhafaza eder Kefal ve hamsi bütün yağlı durumdadır Çinekop, kofana, minakop boldur Midyenin mevsimi başlamıştır Tekir, kırlangıç pozitif miktarda avlanır
Şubat ayına gelindiğindeyse, fiyatı yüksek sofraların manâlı karakteri olan kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder
Tekir bu ayda bol çıkar Uskumru, lüfer, palamut ise bu ayda yağını kaybetmeye başlar Gümüş balığı, kefal, dere pisisi ve midye lezzetle yenir
Mart ayında kefal, levrek ve kalkanın en leziz zamanıdır Uskumru ise çiroz olmaya başlar
Nisan da kalkan lezzet bakımından yeniden liste başında gelir ve en bol zamanıdır Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç bol miktarda çıkmaya başlar Dolayısıyla diğer aylara kadar bu ayda balık türü daha boldur
Mayıs ayına bakılınca ıstakoz, levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides, iskorpit bolca çıkar, zevkle yenir Kalkan yavrusu ve gelincik balıkçı ağlarına yüz göstermeye başlar
Haziran ayında balıkların eksik tutulduğunu ve geçici olarak Karadeniz'e gittiklerini bildiren ProfDr Alparslan, şöyle devam etti:
Dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı dağınık gezerler Bu sebeple haziran ayı verimsizdir
Temmuz da sardalyanın mevsimi başlamıştır Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir Tekir, barbunya yeniden tadını devam ettirir Istakoz, pavurya, böcek bolca çıkar
Ağustos çingene palamudu mevsiminin açtığı aydır Sardalya, kılıç, mercan, sinarit, ıstakoz ve pavurya yeniden nefis lezzetlidir
Eylül de sardalya, kılıç nefasetini devam ettirir Palamut irileşmiş olup değişik yemeği yapılır Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bol miktarda çıkar
Ekim ayında geçici balıkların yazın Karadeniz'de beslenip Marmara'ya dönüşe başladığı aydır Bu, balığın her çeşidinin bollaşması demektir
Kasım ayında ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder Pisinin en leziz olduğu aydır Torik akışa başlar, lakerdası yapılır
Aralık ayında ise uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır Bu ayda tekir boldur, hamsinin de tam leziz zamanıdır
kaynak: cnnturkcom *
Hangi Ay Hangi Balık Yenmelidir
Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetlerini muhafaza eder Kefal ve hamsi bütün yağlı durumdadır Çinekop, kofana, minakop boldur Midyenin mevsimi başlamıştır Tekir, kırlangıç pozitif miktarda avlanır
Şubat ayına gelindiğindeyse, fiyatı yüksek sofraların manâlı karakteri olan kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder
Tekir bu ayda bol çıkar Uskumru, lüfer, palamut ise bu ayda yağını kaybetmeye başlar Gümüş balığı, kefal, dere pisisi ve midye lezzetle yenir
Mart ayında kefal, levrek ve kalkanın en leziz zamanıdır Uskumru ise çiroz olmaya başlar
Nisan da kalkan lezzet bakımından yeniden liste başında gelir ve en bol zamanıdır Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç bol miktarda çıkmaya başlar Dolayısıyla diğer aylara kadar bu ayda balık türü daha boldur
Mayıs ayına bakılınca ıstakoz, levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides, iskorpit bolca çıkar, zevkle yenir Kalkan yavrusu ve gelincik balıkçı ağlarına yüz göstermeye başlar
Haziran ayında balıkların eksik tutulduğunu ve geçici olarak Karadeniz'e gittiklerini bildiren ProfDr Alparslan, şöyle devam etti:
Dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı dağınık gezerler Bu sebeple haziran ayı verimsizdir
Temmuz da sardalyanın mevsimi başlamıştır Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir Tekir, barbunya yeniden tadını devam ettirir Istakoz, pavurya, böcek bolca çıkar
Ağustos çingene palamudu mevsiminin açtığı aydır Sardalya, kılıç, mercan, sinarit, ıstakoz ve pavurya yeniden nefis lezzetlidir
Eylül de sardalya, kılıç nefasetini devam ettirir Palamut irileşmiş olup değişik yemeği yapılır Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bol miktarda çıkar
Ekim ayında geçici balıkların yazın Karadeniz'de beslenip Marmara'ya dönüşe başladığı aydır Bu, balığın her çeşidinin bollaşması demektir
Kasım ayında ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder Pisinin en leziz olduğu aydır Torik akışa başlar, lakerdası yapılır
Aralık ayında ise uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır Bu ayda tekir boldur, hamsinin de tam leziz zamanıdır
kaynak: cnnturkcom *