iltasyazilim
FD Üye
Hamilelikte kuruyemiş yemek yemek,
Hamilelere kuruyemiş sakıncalımı
Hamilelik döneminizde dengeli ve uyumlu beslenmeniz, hamileliğin en manâlı kurallarındandır Canınızın her çektiğini fazla tüketmeniz size ve bebeğinize hasar verebilir Bu yüzden bu süreçte, hangi kuru yemişlerden ne kadar tüketmeniz gerektiğini Beslenme Uzmanı Nur Gizem Şeber ’e sorduk
Fındık: Ülkemizde de yoğun olarak üretilen fındık; B ve E vitaminleri açısından zengin bir kaynaktır Nebati posa içeriği yüksektir, böylece hamilelikte kabızlık sorununun ortaya çıkmasını engeller Keza kalsiyum, potasyum ve magnezyum mineralleri içerdiğinden ötürü kan basıncını azaltıcı tesir de gösterir Eğer hamilelik döneminizde tansiyonunuz yüksekse, ahenkli olarak fındık tüketmeniz size yarar sağlayacaktır İçerdiği Omega–3 yağ asitleri ile bebeğin beyin gelişimine tezgâhtar olur Yüksek tansiyonlu hamilelerin, kavrulmuş fındık tüketmesi önerilmez Dinç hamileler günde 10–15 adet fındık tüketebilirler
Badem: Manganez, potasyum ve magnezyumdan zengin olan badem, hamilelikte çoğalan enerji üretiminizin dinç ve uyumlu olmasına yardımcı olur Ayrıca, yürek sağlığınızın korumasına ve “tüketim miktarlarına dikkat ettiğinizde gebelik döneminizde fazla kilo almanıza engel olabilir Badem de benzer fındık gibi E vitamini ve Omega3 ’ten zengindir Triptofan adı verilen aminoasit içeriği sayesinde, hamilelik döneminde sevinç hormonu salgılar Eğer hamileliğinizde herhangi bir sorun yahut günde 10–15 adet badem tüketebilirsiniz
Ceviz: Özellikle gebelik sürecinizde balık tüketemeyecekseniz cevizi yemenizde avantaj var Bebeğinizin beyin gelişiminin yeterli olmasına yardım etmek için günde 3 tam ceviz tüketmeniz rasyonel bir tercih olacaktır Melatonin içeriği ile de gece uyumanıza yardımcı olur Yapılan son bilimsel çalışmalarda, yüksek yağ içeren bir öğünden daha sonra ceviz tüketmenin arterlerin korunmasında kayda değer olduğu sonucuna ulaşılmıştır
Yer fıstığı: Kalorisi ve yağ içeriği ilk üç kuru yemişe kadar daha fazladır Ayrıca Omega–3 içeriği yoktur Geç yaşta anne adayı olanların hatırlama fonksiyonlarının gerilememesi için seçim edilebilecek bir kuru yemiştir Diğer anne adaylarının daha eksik sıklıkta tercih etmesi ve tükettiklerinde 1 avuçtan fazla tüketmemeleri önerilir Hem herhangi bir küflenme ihtimaline karşısında kabuklarını so***** tüketmelisiniz
Kaju: Bakır mineralinden zengindir 40 gram kaju jurnal bakır ihtiyacınızın %35 ’ini karşılar Özellikleri itibari ile yer fıstığından fazla öbür olmamakla birlikte yüksek kalori içeriği ile tüketim miktarına ve sıklığına dikkat etmeniz gerekir Hamileliğinizin birincil aylarındaysanız ve bulantı yaşıyorsanız, sizin için ideal bir atıştırmalık olabilir
Şam fıstığı: En sevilen kuru yemişlerden biridir İçerik olarak yer fıstığına benzer Şam fıstığı yüksek kalorili kuru yemişler grubuna girdiğinden ötürü tüketim miktarına ve sıklığına uyarı etmeniz gerekir Taze şam fıstığının üzerinde yer alan taze kabuk, küflenmeye oldukça duyarlıdır Küflendiğinde aflotoksin adı verilen zararlı madde üretir Bu maddenin hamileler kadar alımı, fetüsün gelişimini tehlikeye atabilir bu nedenle hamilelik döneminizde taze şam fıstığı tüketiminden kaçınmalısınız
Beyaz leblebi: Karbonhidrat içeriği yüksektir Bilhassa bulantınız varsa, bulantınızın kesilmesi için rahatlıkla tüketebilirsiniz 1 avuç beyaz leblebi, 1 dilim ekmeğe benzeyen değerdir
Kuru yemişleri tüketirken aşağıdaki püf noktalarına uyarı edin!
Eğer hamilelik döneminizde tansiyonunuz yüksekse, kavrulmuş kuru yemiş TÜKETMEMELİSİNİZ
Hamilelik döneminizde mümkünse taze yemiş TÜKETMEMEYE UYARI EDİN
Tek herif kuruyemiş TÜKETMEMELİ ve farklılık sağlamalısınız
Miktarda aşırıya kaçmanız kilonuzu denetim etmede zorluklara niçin olabilir Bu yüzden, tüketim miktarınızda aşırıya KAÇMAMALISINIZ
Eğer uyku güçlüğü çekiyorsanız cevizi daha sık TERCIH EDEBİLİRSİNİZ
Gebelik döneminizde çeşitli nedenlerden dolayı balık tüketemezseniz, cevizi daha sık SEÇIM EDEBİLİRSİNİZ
Eğer kilonuzu denetleme etme konusunda bıkkınlık çekiyorsanız, ara öğünlerinizde bademi TERCIH EDEBİLİRSİNİZ *
Hamilelere kuruyemiş sakıncalımı
Hamilelik döneminizde dengeli ve uyumlu beslenmeniz, hamileliğin en manâlı kurallarındandır Canınızın her çektiğini fazla tüketmeniz size ve bebeğinize hasar verebilir Bu yüzden bu süreçte, hangi kuru yemişlerden ne kadar tüketmeniz gerektiğini Beslenme Uzmanı Nur Gizem Şeber ’e sorduk
Fındık: Ülkemizde de yoğun olarak üretilen fındık; B ve E vitaminleri açısından zengin bir kaynaktır Nebati posa içeriği yüksektir, böylece hamilelikte kabızlık sorununun ortaya çıkmasını engeller Keza kalsiyum, potasyum ve magnezyum mineralleri içerdiğinden ötürü kan basıncını azaltıcı tesir de gösterir Eğer hamilelik döneminizde tansiyonunuz yüksekse, ahenkli olarak fındık tüketmeniz size yarar sağlayacaktır İçerdiği Omega–3 yağ asitleri ile bebeğin beyin gelişimine tezgâhtar olur Yüksek tansiyonlu hamilelerin, kavrulmuş fındık tüketmesi önerilmez Dinç hamileler günde 10–15 adet fındık tüketebilirler
Badem: Manganez, potasyum ve magnezyumdan zengin olan badem, hamilelikte çoğalan enerji üretiminizin dinç ve uyumlu olmasına yardımcı olur Ayrıca, yürek sağlığınızın korumasına ve “tüketim miktarlarına dikkat ettiğinizde gebelik döneminizde fazla kilo almanıza engel olabilir Badem de benzer fındık gibi E vitamini ve Omega3 ’ten zengindir Triptofan adı verilen aminoasit içeriği sayesinde, hamilelik döneminde sevinç hormonu salgılar Eğer hamileliğinizde herhangi bir sorun yahut günde 10–15 adet badem tüketebilirsiniz
Ceviz: Özellikle gebelik sürecinizde balık tüketemeyecekseniz cevizi yemenizde avantaj var Bebeğinizin beyin gelişiminin yeterli olmasına yardım etmek için günde 3 tam ceviz tüketmeniz rasyonel bir tercih olacaktır Melatonin içeriği ile de gece uyumanıza yardımcı olur Yapılan son bilimsel çalışmalarda, yüksek yağ içeren bir öğünden daha sonra ceviz tüketmenin arterlerin korunmasında kayda değer olduğu sonucuna ulaşılmıştır
Yer fıstığı: Kalorisi ve yağ içeriği ilk üç kuru yemişe kadar daha fazladır Ayrıca Omega–3 içeriği yoktur Geç yaşta anne adayı olanların hatırlama fonksiyonlarının gerilememesi için seçim edilebilecek bir kuru yemiştir Diğer anne adaylarının daha eksik sıklıkta tercih etmesi ve tükettiklerinde 1 avuçtan fazla tüketmemeleri önerilir Hem herhangi bir küflenme ihtimaline karşısında kabuklarını so***** tüketmelisiniz
Kaju: Bakır mineralinden zengindir 40 gram kaju jurnal bakır ihtiyacınızın %35 ’ini karşılar Özellikleri itibari ile yer fıstığından fazla öbür olmamakla birlikte yüksek kalori içeriği ile tüketim miktarına ve sıklığına dikkat etmeniz gerekir Hamileliğinizin birincil aylarındaysanız ve bulantı yaşıyorsanız, sizin için ideal bir atıştırmalık olabilir
Şam fıstığı: En sevilen kuru yemişlerden biridir İçerik olarak yer fıstığına benzer Şam fıstığı yüksek kalorili kuru yemişler grubuna girdiğinden ötürü tüketim miktarına ve sıklığına uyarı etmeniz gerekir Taze şam fıstığının üzerinde yer alan taze kabuk, küflenmeye oldukça duyarlıdır Küflendiğinde aflotoksin adı verilen zararlı madde üretir Bu maddenin hamileler kadar alımı, fetüsün gelişimini tehlikeye atabilir bu nedenle hamilelik döneminizde taze şam fıstığı tüketiminden kaçınmalısınız
Beyaz leblebi: Karbonhidrat içeriği yüksektir Bilhassa bulantınız varsa, bulantınızın kesilmesi için rahatlıkla tüketebilirsiniz 1 avuç beyaz leblebi, 1 dilim ekmeğe benzeyen değerdir
Kuru yemişleri tüketirken aşağıdaki püf noktalarına uyarı edin!
Eğer hamilelik döneminizde tansiyonunuz yüksekse, kavrulmuş kuru yemiş TÜKETMEMELİSİNİZ
Hamilelik döneminizde mümkünse taze yemiş TÜKETMEMEYE UYARI EDİN
Tek herif kuruyemiş TÜKETMEMELİ ve farklılık sağlamalısınız
Miktarda aşırıya kaçmanız kilonuzu denetim etmede zorluklara niçin olabilir Bu yüzden, tüketim miktarınızda aşırıya KAÇMAMALISINIZ
Eğer uyku güçlüğü çekiyorsanız cevizi daha sık TERCIH EDEBİLİRSİNİZ
Gebelik döneminizde çeşitli nedenlerden dolayı balık tüketemezseniz, cevizi daha sık SEÇIM EDEBİLİRSİNİZ
Eğer kilonuzu denetleme etme konusunda bıkkınlık çekiyorsanız, ara öğünlerinizde bademi TERCIH EDEBİLİRSİNİZ *