nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 37
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 95
Hamilelikte Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte hipertansiyon tehlikesi,Nelere Uyarı Etmeli,Nasıl Beslenmeli?
Hamilelikte hipertansiyon, anne ve bebek ölümlerinin başlıca nedenlerinden biri olduğu için dikkat edilmesi gereken konular aralarında yerini alıyor İç Hastalıkları Uzmanı Dr M Nafiz Karagözoğlu, bu durumu yaşayan hamilelere nasıl beslenmeleri gerektiği konusunda manâlı ipuçları verdi
Sıradan on gebeliğin bir ya da ikisinde görülebilen hipertansiyon, dikkate alınmadığı takdirde önemli sonuçlara yol açan bir hastalıktır Alkol ve sigara kullanan hamilelerde hipertansiyon ortaya çıkması sürpriz değildir Benzer şekilde, emniyetli yapılan egzersizlerin, hipertansiyonun kontrolü üzerinde olumlu etkileri bulunur
Nasıl Beslenmeli?
Besinlerle alınan sodyum, protein, yağlar, karbonhidratlar ve vitaminlerin hipertansiyonu geliştireceği hesaplanarak sağlıklı bir gebelik için kalsiyum, çinko, magnezyum, demir ve omega3 yağ asitlerini eksiksiz olmak yardımcı bir usul
Protein
Protein ihtiyacını karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık ve kuru baklagiller gibi protein bakımından varlıklı besinler, gıda programına dahil edilmeli
Yağlar
Doymuş yağ asitlerini çok içeren tereyağı, sadeyağ, iç yağ ve katı margarin uygulamak yerine daha fazla zeytinyağı, günebakan yağı, fındık yağı ve mısırözü yağı kullanılmalı Etin yağsız şekilde tüketilmesi önemli Hem balıkta proteinden diğer yer alan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri de bebeğin akıl gelişimi üstüne olumlu etkisi olan maddelerdir
Tuzlu
Günlük tuzlu tüketimi azami 46 g (yaklaşık 2 dere kaşığı) kadar olabilir Doktorunuz tarafından sizin için yapılmış öbür bir teklif yoksa kullanılan tuz iyotlu olmalıdır Ekmeği eksik tuzlu ve kepekli olarak tüketmek en uygun olanı
Vitamin ve Mineraller
Antioksidan desteğinin (bilhassa vitamin C, E) hipertansiyon riskini azalttığına dair çalışmalar mevcut Gebelikte metabolizma hızlanacağı için C vitaminine ihtiyaç da artar Bu da ancak ahenkli gıda ile karşılanır C vitamini; portakal, limon, yeşilbiber, çilek, domates, karnabahar, lahana, greyfurt, kivi gibi böylece fazla sebze ve meyvelerde bulunur
Folik asit, bebeğin merkezi asap sisteminin gelişmesinde fazla önemli En çok ıspanak, yer fıstığı, fındık, karnabahar ve kepekli ekmekte bulunur Taze sebzeler de folik asit kaynağıdır
Gebelikte kan yapıcı, yani demir bakımından zengin gıdaların tüketilmesi kayda değer Bu besinler; pekmez, kuru üzüm, kırmızı et, yumurta ve kuru baklagillerdir Hem C vitamini açısından varlıklı meyve ve sebzeler de bağırsaklardan demir emilimini artırır
Sebze ve Meyveler
Lifli gıdaların sıklıkla tüketilmesi hem dolaşım ayrıca de sindirim sistemi için koruyucu ve düzenleyici tesir yapar *
Hamilelikte hipertansiyon tehlikesi,Nelere Uyarı Etmeli,Nasıl Beslenmeli?
Hamilelikte hipertansiyon, anne ve bebek ölümlerinin başlıca nedenlerinden biri olduğu için dikkat edilmesi gereken konular aralarında yerini alıyor İç Hastalıkları Uzmanı Dr M Nafiz Karagözoğlu, bu durumu yaşayan hamilelere nasıl beslenmeleri gerektiği konusunda manâlı ipuçları verdi
Sıradan on gebeliğin bir ya da ikisinde görülebilen hipertansiyon, dikkate alınmadığı takdirde önemli sonuçlara yol açan bir hastalıktır Alkol ve sigara kullanan hamilelerde hipertansiyon ortaya çıkması sürpriz değildir Benzer şekilde, emniyetli yapılan egzersizlerin, hipertansiyonun kontrolü üzerinde olumlu etkileri bulunur
Nasıl Beslenmeli?
Besinlerle alınan sodyum, protein, yağlar, karbonhidratlar ve vitaminlerin hipertansiyonu geliştireceği hesaplanarak sağlıklı bir gebelik için kalsiyum, çinko, magnezyum, demir ve omega3 yağ asitlerini eksiksiz olmak yardımcı bir usul
Protein
Protein ihtiyacını karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık ve kuru baklagiller gibi protein bakımından varlıklı besinler, gıda programına dahil edilmeli
Yağlar
Doymuş yağ asitlerini çok içeren tereyağı, sadeyağ, iç yağ ve katı margarin uygulamak yerine daha fazla zeytinyağı, günebakan yağı, fındık yağı ve mısırözü yağı kullanılmalı Etin yağsız şekilde tüketilmesi önemli Hem balıkta proteinden diğer yer alan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri de bebeğin akıl gelişimi üstüne olumlu etkisi olan maddelerdir
Tuzlu
Günlük tuzlu tüketimi azami 46 g (yaklaşık 2 dere kaşığı) kadar olabilir Doktorunuz tarafından sizin için yapılmış öbür bir teklif yoksa kullanılan tuz iyotlu olmalıdır Ekmeği eksik tuzlu ve kepekli olarak tüketmek en uygun olanı
Vitamin ve Mineraller
Antioksidan desteğinin (bilhassa vitamin C, E) hipertansiyon riskini azalttığına dair çalışmalar mevcut Gebelikte metabolizma hızlanacağı için C vitaminine ihtiyaç da artar Bu da ancak ahenkli gıda ile karşılanır C vitamini; portakal, limon, yeşilbiber, çilek, domates, karnabahar, lahana, greyfurt, kivi gibi böylece fazla sebze ve meyvelerde bulunur
Folik asit, bebeğin merkezi asap sisteminin gelişmesinde fazla önemli En çok ıspanak, yer fıstığı, fındık, karnabahar ve kepekli ekmekte bulunur Taze sebzeler de folik asit kaynağıdır
Gebelikte kan yapıcı, yani demir bakımından zengin gıdaların tüketilmesi kayda değer Bu besinler; pekmez, kuru üzüm, kırmızı et, yumurta ve kuru baklagillerdir Hem C vitamini açısından varlıklı meyve ve sebzeler de bağırsaklardan demir emilimini artırır
Sebze ve Meyveler
Lifli gıdaların sıklıkla tüketilmesi hem dolaşım ayrıca de sindirim sistemi için koruyucu ve düzenleyici tesir yapar *