iltasyazilim
FD Üye
Hamilelikte Ham Et Tüketimi
Hamilelikte tüketilen ham etler sakıncalımı sakıncalıysa sebebleri ve bilgileri sizler için uzmanlardan derleyip bilginize sunuyoruz
Hamilelik döneminde bütün ham ve eksik pişmiş kırmızı et,tavuk ,balık tüketimi sakıncalıdır Özellikle geçmiş yıllardaki ‘deli dana hastalığı ’ ve son zamanda bütün dünyayı ve ülkemizi etkileyen ‘kuş gribi ’ nedeniyle gebelerdeki bağışıklık sistemin de baskılanmış olduğunu düşünürsek ve ülkemizdeki ‘çiğ köfte ’ kültürünü de buna eklersek bu etler ile alınan virus ve bakterilerin yol açacağı enfeksiyonların ne kadar manâlı olduğunu kavramak mümkündür
Çiğ etler ile geçen çılgın dana virusu ve kuş gribi virusu dışarıda (bu virusların gebeliğe ve bebeğe etkisi hakkında belirli bilgiler yoktur,çok yeni ve eksik görülen enfeksiyonlardır) daha yaygın olarak enfeksiyon tehlikesi yaratanlar salmonella ve toksoplazmadır
Salmonella daha fazla tavuk eti ve yumurtadan bulaşırBesin zehirlenmesi tablosu; bulantı,kusma,ishal ,ateş ve ciddi halsizlik yapar Bebeğe bir sakatlık yapma ihtimali olmamasına rağmen gebenin istikrarsız kaybı ve ateşten etkilenmesi,dinç beslenememesi ve nadiren yüksek ateşin tetikleyebileceği düşük ve erken doğuma sebep olması riski vardırBazen gebedeki şikayetler o kadar fazladır ki,hastaneye yatırılıp serum ile tedavileri gerekir
Toksoplazma ise kendilerin taşıdığı bir parazit olup kedinin dışkısı ile bulaşmış ve enfekte olmuş yiyecekler,etin yenmesiyle gebeye bulaşırGebeliği negatif etkileyip düşük,erken doğum ve sakatlıklara sebep olabilmektedirHamilelik öncesi veya gebeliğin ilk aylarında kanda testler ile teşhisi konur Antibiyotik ile tedavi edilebilinir
Tedbir alın
Gebeliğiniz sırasında çiğ köfte yemeyin
Salam,sucuk,jambon,sosis gibi yiyeceklerden uzak durunYemek istiyorsanız pişirerek yemeyi deneyin
Az pişmiş et,tavuk tüketmeyin
Sushi gibi çiğ balık yemeyin
Güvenmediğiniz yerden et, özellikle tavuk satın almayın
Dondurulmuş eti saldırdıktan sonra pişirmemiş iseniz yeniden dondurmayın
Dondurucuda sakladığınız etleri buzdolabı poşetine koyun, diğer yiyeceklerle temas etmelerine izin vermeyin
Ellerinizde kesik veya çizik var ise ham ete, bilhassa tavuğa dokunmayınTercihen elen kullanın
Et kestiğiniz bıçağı,tahtayı veya çiğ eti bulundurduğunuz tabağı çok iyi yıkayınİyi yıkamadan başla bir yiyecek için kullanmayın
*
Hamilelikte tüketilen ham etler sakıncalımı sakıncalıysa sebebleri ve bilgileri sizler için uzmanlardan derleyip bilginize sunuyoruz
Hamilelik döneminde bütün ham ve eksik pişmiş kırmızı et,tavuk ,balık tüketimi sakıncalıdır Özellikle geçmiş yıllardaki ‘deli dana hastalığı ’ ve son zamanda bütün dünyayı ve ülkemizi etkileyen ‘kuş gribi ’ nedeniyle gebelerdeki bağışıklık sistemin de baskılanmış olduğunu düşünürsek ve ülkemizdeki ‘çiğ köfte ’ kültürünü de buna eklersek bu etler ile alınan virus ve bakterilerin yol açacağı enfeksiyonların ne kadar manâlı olduğunu kavramak mümkündür
Çiğ etler ile geçen çılgın dana virusu ve kuş gribi virusu dışarıda (bu virusların gebeliğe ve bebeğe etkisi hakkında belirli bilgiler yoktur,çok yeni ve eksik görülen enfeksiyonlardır) daha yaygın olarak enfeksiyon tehlikesi yaratanlar salmonella ve toksoplazmadır
Salmonella daha fazla tavuk eti ve yumurtadan bulaşırBesin zehirlenmesi tablosu; bulantı,kusma,ishal ,ateş ve ciddi halsizlik yapar Bebeğe bir sakatlık yapma ihtimali olmamasına rağmen gebenin istikrarsız kaybı ve ateşten etkilenmesi,dinç beslenememesi ve nadiren yüksek ateşin tetikleyebileceği düşük ve erken doğuma sebep olması riski vardırBazen gebedeki şikayetler o kadar fazladır ki,hastaneye yatırılıp serum ile tedavileri gerekir
Toksoplazma ise kendilerin taşıdığı bir parazit olup kedinin dışkısı ile bulaşmış ve enfekte olmuş yiyecekler,etin yenmesiyle gebeye bulaşırGebeliği negatif etkileyip düşük,erken doğum ve sakatlıklara sebep olabilmektedirHamilelik öncesi veya gebeliğin ilk aylarında kanda testler ile teşhisi konur Antibiyotik ile tedavi edilebilinir
Tedbir alın
Gebeliğiniz sırasında çiğ köfte yemeyin
Salam,sucuk,jambon,sosis gibi yiyeceklerden uzak durunYemek istiyorsanız pişirerek yemeyi deneyin
Az pişmiş et,tavuk tüketmeyin
Sushi gibi çiğ balık yemeyin
Güvenmediğiniz yerden et, özellikle tavuk satın almayın
Dondurulmuş eti saldırdıktan sonra pişirmemiş iseniz yeniden dondurmayın
Dondurucuda sakladığınız etleri buzdolabı poşetine koyun, diğer yiyeceklerle temas etmelerine izin vermeyin
Ellerinizde kesik veya çizik var ise ham ete, bilhassa tavuğa dokunmayınTercihen elen kullanın
Et kestiğiniz bıçağı,tahtayı veya çiğ eti bulundurduğunuz tabağı çok iyi yıkayınİyi yıkamadan başla bir yiyecek için kullanmayın
*
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.