iltasyazilim
FD Üye
Hamilelik ve emzirme döneminde tuz gıdalarla beslenen annelerin çocukları gelecekte kan basıncı hastalığı riski taşıyor
KAYSERİ Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Esas Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Yalçın Tekol, Dünyada 1 milyar kişiyi etkileyen ve yılda 7 milyon kişinin ölümüne neden olan kan basıncı hastalığının insanların yiyeceklerine tuzlu koymaları sonucu ortaya çıktığını belirtti
Bugüne dek yiyeceklerine tuzlu koymayan fazla sayıda topluluk bulunduğunu, bu topluluklarda tansiyon hastalığı görülmediğini ifade eden Tekol, şöyle devam etti:
“Kendi ortamlarında tuzsuz beslenen ve tansiyonları sıradan olan kadınsı deney hayvanlarına hamilelik ve emzirme dönemlerinde tuz yiyecekler verildiği takdirde bunların yavrularının ileri yaşlarda tansiyonlarının yükseldiğini görülmüştür Hayatın ilk dönemlerinde beyin ve böbreklerde meydana gelen bozukluklarda da tuzun etkisi olabileceği yönünde kanıtlar elde edilmiştir Halk Müziği üzerinde yapılan araştırmalar ve gözlemler, hayvanlardan elde edilen bu sonuçların halk müziği için de geçerli olduğunu kanıtlamıştır
Tekol, bu konudaki bilimsel makalesinin ABD ’deki “Birth Defects Research adlı dergide yayımlandığını belirterek, “bu nedenle annelerin gebelik ve emzirme dönemlerinde iyice tuzsuz beslenmesi kan basıncı hastalığının ortadan kaldırılabilmesi için şarttır Bunun için tuzsuz ekmek ve salça tüketilmesi, yemekler pişirilirken tuzlu katılmaması gerekir diye konuştu
Prof Dr Yalçın Tekol, tuzun mide kanseri, yürek ve böbrekler üstünde olumsuz etkileri bulunduğunu, astım ve insanlar aralarında “kemik erimesi olarak aşina osteoporozun kötüleşmesine de niçin olduğunu sözlerine ekledi *
KAYSERİ Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Esas Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Yalçın Tekol, Dünyada 1 milyar kişiyi etkileyen ve yılda 7 milyon kişinin ölümüne neden olan kan basıncı hastalığının insanların yiyeceklerine tuzlu koymaları sonucu ortaya çıktığını belirtti
Bugüne dek yiyeceklerine tuzlu koymayan fazla sayıda topluluk bulunduğunu, bu topluluklarda tansiyon hastalığı görülmediğini ifade eden Tekol, şöyle devam etti:
“Kendi ortamlarında tuzsuz beslenen ve tansiyonları sıradan olan kadınsı deney hayvanlarına hamilelik ve emzirme dönemlerinde tuz yiyecekler verildiği takdirde bunların yavrularının ileri yaşlarda tansiyonlarının yükseldiğini görülmüştür Hayatın ilk dönemlerinde beyin ve böbreklerde meydana gelen bozukluklarda da tuzun etkisi olabileceği yönünde kanıtlar elde edilmiştir Halk Müziği üzerinde yapılan araştırmalar ve gözlemler, hayvanlardan elde edilen bu sonuçların halk müziği için de geçerli olduğunu kanıtlamıştır
Tekol, bu konudaki bilimsel makalesinin ABD ’deki “Birth Defects Research adlı dergide yayımlandığını belirterek, “bu nedenle annelerin gebelik ve emzirme dönemlerinde iyice tuzsuz beslenmesi kan basıncı hastalığının ortadan kaldırılabilmesi için şarttır Bunun için tuzsuz ekmek ve salça tüketilmesi, yemekler pişirilirken tuzlu katılmaması gerekir diye konuştu
Prof Dr Yalçın Tekol, tuzun mide kanseri, yürek ve böbrekler üstünde olumsuz etkileri bulunduğunu, astım ve insanlar aralarında “kemik erimesi olarak aşina osteoporozun kötüleşmesine de niçin olduğunu sözlerine ekledi *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.