Hamilelik her bayanın hayatında beslenme olarak en dikkatli olması gereken bir devirdir. Hamilelik müddetince sağlıklı yiyecek tercihleri doğacak bebeğin sağlıklı bir gelişim sürecinin yanı sıra validenin de sıhhatini olumlu cihette etkileyecektir. Yapılan çalışmalar hamilelik periyodunda beslenme üslubunun doğacak bebeğin hayatında olabilecek çeşitli illetlere karşı esirgeyici ve önleyici olabildiğini göstermekte. Binaenaleyh istikrarlı ve ehil bir beslenme yanında kimi kişisel yiyecekleri hamilelik devrinde tercih etmekte yarar var.
KURUBAKLAGİLLER: Kurufasulye, nohut, mercimek üzere besinler hamilelikte başka bir kıymeti olan lif, protein, demir, folat, kalsiyum, çinko içerirler. Çorba ve salataları zenginleştirerek, hamur işlerine eklenerek, humus, piyaz üzere garnitürler formunda tüketimi arttırılabilir.
DANA ETİ: Yağsız dana eti kaliteli bir protein olmakla birlikte vitamin B6, vitamin B12 ve niasin üzere çeşitli B vitaminlerinden zengindir. Birebir vakitte demir ve çinkonun da vücutta en yeterli emilebilen formlarını içermektedir. Bunların yanı sıra bebeğin dimağ gelişimi ve yerinde fonksiyonlarını güçlendiren kolin deposudur. Yağsız dana eti çeşitleri ile hazırlanmış sandviçler, salatalar ve yemekler mahsusen tercih edilebilir.
YABAN MERSİNİ, SİYAH ÜZÜM, BÖĞÜRTLEN: Bu koyu renkli meyveler karbonhidrat kaynağı olmakla birlikte C vitamini, potasyum, folat, lif ve likit deposudurlar. İçeriklerinde bulunan fitobesinögeleri, hücreleri muaf radikaller denilen çeşitli zararlardan korur. Taze olarak yenilmesinin yanı sıra kahvaltılık tahıllarla, yoğurt yahut süt ile hazırlanan soğuk içecek tiplerinde, kek, kurabiye prodüksiyonunda tasarrufu arttırılabilir. En ziyade antioksidanları ise çiğ olarak yenildiğinde alınacağı unutulmamalıdır.
BROKOLİ: Sağlıklı bir görünüş ve duruş için gerekli olan folik asidi, kabızlık önleyici lifleri, kemik sıhhati için kalsiyumu, gözler için ise lutein ve karotenoidleri, başkaca olağan kan basıncı ve likit istikrarı için gerekli potasyum sağlar. Brokoli birebir vakitte vücutta A vitamini oluşumu için gerekli enzimleri içerir. En önemli çiğ olarak yahut buharda pişirerek, yemeklerin yanında garnitür yahut çorba, püre olarak rahatlıkla beslenmede nokta alabilir.
PEYNİR: Peynir kemikleriniz ve bebeğiniz için gerekli kalsiyum, fosfor ve magnezyumu içerir. Başkaca düzgün bir protein kaynağıdır. Her gün tüketilmesi gereken bir besindir. Kolesterol, yüksek tansiyon ve kalori kısıtlaması üzere hususî durumlara nazaran az yağlı, yağsız, tuzsuz üzere çeşitleri tercih edilebilir.
YOĞURT: Protein, kalsiyum ve folik asit demektir. Öğünlerde yemeklerin yanında yenilebileceği üzere bal, pekmez, taze yahut kuru meyveler, yulaf üzere kahvaltılık gevrekler ile karıştırılarak tüketimi sefalı hale getirilebilir.
YUMURTA: Doğacak bebeğin büyüme ve gelişimi için gerekli bütün aminoasitleri sağladığı için altın yiyecek olarak tanımlayabiliriz. Kolin, lutein yanında A vitamini, kalsiyum, magnezyum üzere çeşitli mineral ve vitaminleri içerir. Her gün 1 adet yumurta yahut yumurta ile zenginleştirilmiş yiyecekler yenilmelidir.
SOMON: Bebeklerde dimağ gelişimini sağlayan omega-3 yağının en kıymetli kaynağıdır. Izgarada, fırında, buharda pişirilerek tercih edilebilir. Hamilelik periyodunda tütsülenmiş, füme olarak tüketilmemelidir.
TAM TAHILLAR: Riboflavin, tiamin üzere çeşitli B öbeği vitaminlerinden zengindirler. Lif içeriklerinin çokça olması barsak hareketlerine yardımcı olur tıpkı devranda da uzun vade tok tutacaktır. Kahvaltı için yulafı, öğünlerde ekmek çeşidi olarak tam buğday, tahıllı, çavdar üzere çeşitlerini, makarnanın kepeklisini ve beyaz pirinç noktasına de bulgur tercih edilebilir.
KURUBAKLAGİLLER: Kurufasulye, nohut, mercimek üzere besinler hamilelikte başka bir kıymeti olan lif, protein, demir, folat, kalsiyum, çinko içerirler. Çorba ve salataları zenginleştirerek, hamur işlerine eklenerek, humus, piyaz üzere garnitürler formunda tüketimi arttırılabilir.
DANA ETİ: Yağsız dana eti kaliteli bir protein olmakla birlikte vitamin B6, vitamin B12 ve niasin üzere çeşitli B vitaminlerinden zengindir. Birebir vakitte demir ve çinkonun da vücutta en yeterli emilebilen formlarını içermektedir. Bunların yanı sıra bebeğin dimağ gelişimi ve yerinde fonksiyonlarını güçlendiren kolin deposudur. Yağsız dana eti çeşitleri ile hazırlanmış sandviçler, salatalar ve yemekler mahsusen tercih edilebilir.
YABAN MERSİNİ, SİYAH ÜZÜM, BÖĞÜRTLEN: Bu koyu renkli meyveler karbonhidrat kaynağı olmakla birlikte C vitamini, potasyum, folat, lif ve likit deposudurlar. İçeriklerinde bulunan fitobesinögeleri, hücreleri muaf radikaller denilen çeşitli zararlardan korur. Taze olarak yenilmesinin yanı sıra kahvaltılık tahıllarla, yoğurt yahut süt ile hazırlanan soğuk içecek tiplerinde, kek, kurabiye prodüksiyonunda tasarrufu arttırılabilir. En ziyade antioksidanları ise çiğ olarak yenildiğinde alınacağı unutulmamalıdır.
BROKOLİ: Sağlıklı bir görünüş ve duruş için gerekli olan folik asidi, kabızlık önleyici lifleri, kemik sıhhati için kalsiyumu, gözler için ise lutein ve karotenoidleri, başkaca olağan kan basıncı ve likit istikrarı için gerekli potasyum sağlar. Brokoli birebir vakitte vücutta A vitamini oluşumu için gerekli enzimleri içerir. En önemli çiğ olarak yahut buharda pişirerek, yemeklerin yanında garnitür yahut çorba, püre olarak rahatlıkla beslenmede nokta alabilir.
PEYNİR: Peynir kemikleriniz ve bebeğiniz için gerekli kalsiyum, fosfor ve magnezyumu içerir. Başkaca düzgün bir protein kaynağıdır. Her gün tüketilmesi gereken bir besindir. Kolesterol, yüksek tansiyon ve kalori kısıtlaması üzere hususî durumlara nazaran az yağlı, yağsız, tuzsuz üzere çeşitleri tercih edilebilir.
YOĞURT: Protein, kalsiyum ve folik asit demektir. Öğünlerde yemeklerin yanında yenilebileceği üzere bal, pekmez, taze yahut kuru meyveler, yulaf üzere kahvaltılık gevrekler ile karıştırılarak tüketimi sefalı hale getirilebilir.
YUMURTA: Doğacak bebeğin büyüme ve gelişimi için gerekli bütün aminoasitleri sağladığı için altın yiyecek olarak tanımlayabiliriz. Kolin, lutein yanında A vitamini, kalsiyum, magnezyum üzere çeşitli mineral ve vitaminleri içerir. Her gün 1 adet yumurta yahut yumurta ile zenginleştirilmiş yiyecekler yenilmelidir.
SOMON: Bebeklerde dimağ gelişimini sağlayan omega-3 yağının en kıymetli kaynağıdır. Izgarada, fırında, buharda pişirilerek tercih edilebilir. Hamilelik periyodunda tütsülenmiş, füme olarak tüketilmemelidir.
TAM TAHILLAR: Riboflavin, tiamin üzere çeşitli B öbeği vitaminlerinden zengindirler. Lif içeriklerinin çokça olması barsak hareketlerine yardımcı olur tıpkı devranda da uzun vade tok tutacaktır. Kahvaltı için yulafı, öğünlerde ekmek çeşidi olarak tam buğday, tahıllı, çavdar üzere çeşitlerini, makarnanın kepeklisini ve beyaz pirinç noktasına de bulgur tercih edilebilir.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.