iltasyazilim
FD Üye
Us Güçlendiren Gıdalar Nelerdir?
Hafızayı Güçlendiren Gıdalar
Akıl Güçlendiren Besinler Nelerdir?
E vitamini
Alzheimer hastalığında, beyindeki kayıtlı bölgelerde sinirler ölmeye başlar ve bilişsel bozulmalar oluşur böylece zinde bir antioksidan olan E vitamini sinir hücrelerini ve nöronları gözetmek için muavin olabilir Buğday tohumu, soya fasulyesi, nebati yağlar, fındık, brüksel lahanası, yeşil yapraklılar, ıspanak, zenginleştirilmiş un, kepek, tahıl ve yumurta E vitamini kaynakları arasında yer alır
Balık
Somon, uskumru, ton ve öteki balıklar yürek sağlığında etkin olan omega3 yağ asitleri bakımından zengindirler Beyinde, birçok sinirin işlevlerini yerine getirebilmesi için oldukça önemlidir Hem, daha fazla balık yemek, daha eksik kırmızı et ve damar tıkanıklığına sebep olabilecek doymuş yağı artı olan öteki protein çeşitlerini daha eksik yemek yemek demektir
Avokado
Bu kremalı yoğun lezzet, E vitamini bakımından varlıklı bir kaynaktır Hem C vitamini açısından da zengin olan avokadonun Alzheimer hastalığının gelişmesi riskini azaltmakla ilişkili olduğu bulunmuştur
Ayçekirdeği
Ayçekirdeği dahil elde etmek üzere, çekirdek E vitamini açısından zengin kaynaklardandır 20 gr kurutulmuş ayçekirdeği günde alınması önerilen miktarın yüzde 30unu içerir Salatanızın üzerine serpmeniz lezzeti artırır keza de beyin gelişimini hızlandırır
Fıstık ve ezmesi
Yağ oranı pozitif olmasına rağmen, dinç yağ kaynaklarındandır Ayrıca, E vitamini bakımından zenginler Kalp ve beynin işlevlerini düzgün gerçekleştirebilmeleri için tezgâhtar olur Diğer sağlıklı tercih ise bademdir
Dinç yağlardan varlıklı, batmış ve trans yağlardan düşük, bol tahıllı, yeşil yapraklı sebzeler, fındık bakımından varlıklı olan diyetlerin, beyinyürek sağlığı için epeyce iyi olduklarını kanıtlayan araştırmalar vardır
Kırmızı şarap
Araştırmalar gösteriyor fakat, ölçülü miktarlarda antioksidan kapasitesi yüksek olan kırmızı şarap ve öteki alkol çeşitlerinden bitiren bireylerin, Alzheimer hastalığına yakalanma riski azalabilir Ancak Alzheimer hastalığının gelişmesini etkileyebilecek diğer tehlike faktörlerini de gözardı etmemek gerekir
Çilek, böğürtlen, kiraz, yaban mersini
Son yapılan çalışmalar yaban mersini, çilek ve böğürtlenin yaşa alt olarak azalan bilişsel becerilerin artmasına asistan olduğunu bulmuştur Yani yaşla azalan beynin doğal işlevini korumayı sağlarlar ve düşünce kaybının oluşmasını engellemeye yardımcıdırlar
Tahıllar
Lif açısından varlıklı olan tahıllı besinlerle meyveler, sebzeler, fındık, zeytinyağı ve şarap, Akdeniz diyetinin manâlı parçasıdır Columbia Üniversitesindeki araştırmaya tarafından, Akdeniz tipi beslenmenin, Alzheimer hastalığındaki bilişsel zedelenmelerin önüne geçmede etkin olduğu bulundu
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Lahana, karalahana, ıspanak ve brokoli, E vitamini ve folik asit için önemli kaynaklardır Örneğin, bir kase ıspanakta jurnal alınması gereken E vitamininin yüzde 15i, pişmiş olan yarım kase ıspanaklaysa jurnal ihtiyacımızın yüzde 25i karşılanabilir
Folik asitin, beyni nasıl koruduğuna dair netlik sağlanamamıştır ancak kandaki homosistein olarak bilinen aminoasitin seviyelerini düşürmek yönüyle olabilir Yüksek düzeyde homosistein, beyindeki asap hücrelerinin ölmesine ve yürek krizi riskini artırıcı etkiye sebep olabilir
*
Hafızayı Güçlendiren Gıdalar
Akıl Güçlendiren Besinler Nelerdir?
E vitamini
Alzheimer hastalığında, beyindeki kayıtlı bölgelerde sinirler ölmeye başlar ve bilişsel bozulmalar oluşur böylece zinde bir antioksidan olan E vitamini sinir hücrelerini ve nöronları gözetmek için muavin olabilir Buğday tohumu, soya fasulyesi, nebati yağlar, fındık, brüksel lahanası, yeşil yapraklılar, ıspanak, zenginleştirilmiş un, kepek, tahıl ve yumurta E vitamini kaynakları arasında yer alır
Balık
Somon, uskumru, ton ve öteki balıklar yürek sağlığında etkin olan omega3 yağ asitleri bakımından zengindirler Beyinde, birçok sinirin işlevlerini yerine getirebilmesi için oldukça önemlidir Hem, daha fazla balık yemek, daha eksik kırmızı et ve damar tıkanıklığına sebep olabilecek doymuş yağı artı olan öteki protein çeşitlerini daha eksik yemek yemek demektir
Avokado
Bu kremalı yoğun lezzet, E vitamini bakımından varlıklı bir kaynaktır Hem C vitamini açısından da zengin olan avokadonun Alzheimer hastalığının gelişmesi riskini azaltmakla ilişkili olduğu bulunmuştur
Ayçekirdeği
Ayçekirdeği dahil elde etmek üzere, çekirdek E vitamini açısından zengin kaynaklardandır 20 gr kurutulmuş ayçekirdeği günde alınması önerilen miktarın yüzde 30unu içerir Salatanızın üzerine serpmeniz lezzeti artırır keza de beyin gelişimini hızlandırır
Fıstık ve ezmesi
Yağ oranı pozitif olmasına rağmen, dinç yağ kaynaklarındandır Ayrıca, E vitamini bakımından zenginler Kalp ve beynin işlevlerini düzgün gerçekleştirebilmeleri için tezgâhtar olur Diğer sağlıklı tercih ise bademdir
Dinç yağlardan varlıklı, batmış ve trans yağlardan düşük, bol tahıllı, yeşil yapraklı sebzeler, fındık bakımından varlıklı olan diyetlerin, beyinyürek sağlığı için epeyce iyi olduklarını kanıtlayan araştırmalar vardır
Kırmızı şarap
Araştırmalar gösteriyor fakat, ölçülü miktarlarda antioksidan kapasitesi yüksek olan kırmızı şarap ve öteki alkol çeşitlerinden bitiren bireylerin, Alzheimer hastalığına yakalanma riski azalabilir Ancak Alzheimer hastalığının gelişmesini etkileyebilecek diğer tehlike faktörlerini de gözardı etmemek gerekir
Çilek, böğürtlen, kiraz, yaban mersini
Son yapılan çalışmalar yaban mersini, çilek ve böğürtlenin yaşa alt olarak azalan bilişsel becerilerin artmasına asistan olduğunu bulmuştur Yani yaşla azalan beynin doğal işlevini korumayı sağlarlar ve düşünce kaybının oluşmasını engellemeye yardımcıdırlar
Tahıllar
Lif açısından varlıklı olan tahıllı besinlerle meyveler, sebzeler, fındık, zeytinyağı ve şarap, Akdeniz diyetinin manâlı parçasıdır Columbia Üniversitesindeki araştırmaya tarafından, Akdeniz tipi beslenmenin, Alzheimer hastalığındaki bilişsel zedelenmelerin önüne geçmede etkin olduğu bulundu
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Lahana, karalahana, ıspanak ve brokoli, E vitamini ve folik asit için önemli kaynaklardır Örneğin, bir kase ıspanakta jurnal alınması gereken E vitamininin yüzde 15i, pişmiş olan yarım kase ıspanaklaysa jurnal ihtiyacımızın yüzde 25i karşılanabilir
Folik asitin, beyni nasıl koruduğuna dair netlik sağlanamamıştır ancak kandaki homosistein olarak bilinen aminoasitin seviyelerini düşürmek yönüyle olabilir Yüksek düzeyde homosistein, beyindeki asap hücrelerinin ölmesine ve yürek krizi riskini artırıcı etkiye sebep olabilir
*