iltasyazilim
FD Üye
Enes İbnu Mâlik (radıyallahu anh) anlatıyor: Biz mescidde Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'le birlikte otururken, devesine binmiş olarak bir adam girdi ve mescidin avlusuna devesini ıhıp bağladıktan sonra: Muhammed hanginizdir?diye sordu Biz: Dayanmakta olan şu beyaz kimsediye gösterdik Nesâî'deki Ebu Hüreyre (radıyallahu anh)'ın rivayetinde: Şu dayanmakta olan hafif kırmızıya çalan renkteki kimsediye tasvîr mevcuttur
Adam: Ey Abdulmuttalib'in oğlu! diye seslendi
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): Buyur seni dinliyorumdedi
Adam: Sana birşeyler soracağım Sorularımda aşırı gidebilirim, sakın bana darılmayasındedi
Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): Haydi istediğini sor!
Adam: Rabbin ve senden öncekilerin Rabbi adına soruyorum: Seni bütün insanlara peygamber olarak Allah mı gönderdi?
Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): Kasem olsun evet!
Adam: Allahu Teâla adına soruyorum: Gece ve gündüz beş vakit namaz kılmanı sana Allah mı emretti?
Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): Allah'a kasem olsun evet!
Adam: Allah adına soruyorum, senenin şu ayında oruç tutmanı sana Allah mı emretti?
Adam: Allahu Teâla adına soruyorum: Bu sadakayı zenginlerimizden alıp fakirlerimize dağıtmanı Allah mı sana emretti?
Bu sorucevaptan sonra adam şunu söyledi: Getirdiklerine inandım Ben geride kalan kabîlemin elçisiyim Adım: Dımâm İbnu Sa'lebe'dir Benu Sa'd İbni Bekr'in kardeşiyim(Bunu beş kitap rivayet etmiştir Metin Buhârî'den alınmıştır)
Müslim'in rivayetinde şöyle denir: Bir adam geldi ve şöyle dedi:
Bize senin gönderdiğin elçi geldi ve iddia etti ki sen Allah tarafından gönderildiğine inanmaktasın
Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): Doğru söylemişdedi
Adam tekrar: Öyleyse semayı kim yarattı?
Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): Allah!dedi
Adam: Peki bu dağları kim dikti ve içindekileri kim koydu?dedi
Adam: Peki semayı yaratan, arzı yaratan ve dağları diken Zât adına söyler misin, seni peygamber olarak gönderen Allah mıdır?
Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): Evet!dedi
Adam: Elçin iddia ediyor ki biz gece ve gündüz beş vakit namaz kılmalıyız, bu doğru mudur?
Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): Doğru söylemiştir!
Adam: Seni gönderen adına doğru söyle Bunu sana Allah mı emretti?
Adam sonra zekâtı, arkasından orucu, daha sonra da haccı zikretti ve bu şekilde sordu
Râvi der ki: Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) de her sualde Doğru söylemişdiye cevap veriyordu Adam (son olarak) sordu: Seni gönderen adına doğru söyle Bunu sana Allah mı emretti?
Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): Evet!
Adam sonra geri döndü ve ayrılırken şunu söyledi: Seni hakla gönderen Zât'a kasem olsun, bunlar üzerine hiç bir şey ilâve etmem, bunları eksiltmem de
Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): Bu kimse sözünde durursa cennetliktir!buyurdu
Buhârî, İlm 6; Müslim, İman 10, (12); Tirmizî, Zekât 2, (619); Nesâî, Siyâm 1, (4, 120); Ebu Dâvud, Salât 23, (486)
Adam: Ey Abdulmuttalib'in oğlu! diye seslendi
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): Buyur seni dinliyorumdedi
Adam: Sana birşeyler soracağım Sorularımda aşırı gidebilirim, sakın bana darılmayasındedi
Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): Haydi istediğini sor!
Adam: Rabbin ve senden öncekilerin Rabbi adına soruyorum: Seni bütün insanlara peygamber olarak Allah mı gönderdi?
Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): Kasem olsun evet!
Adam: Allahu Teâla adına soruyorum: Gece ve gündüz beş vakit namaz kılmanı sana Allah mı emretti?
Adam: Allah adına soruyorum, senenin şu ayında oruç tutmanı sana Allah mı emretti?
Adam: Allahu Teâla adına soruyorum: Bu sadakayı zenginlerimizden alıp fakirlerimize dağıtmanı Allah mı sana emretti?
Bu sorucevaptan sonra adam şunu söyledi: Getirdiklerine inandım Ben geride kalan kabîlemin elçisiyim Adım: Dımâm İbnu Sa'lebe'dir Benu Sa'd İbni Bekr'in kardeşiyim(Bunu beş kitap rivayet etmiştir Metin Buhârî'den alınmıştır)
Müslim'in rivayetinde şöyle denir: Bir adam geldi ve şöyle dedi:
Bize senin gönderdiğin elçi geldi ve iddia etti ki sen Allah tarafından gönderildiğine inanmaktasın
Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): Doğru söylemişdedi
Adam tekrar: Öyleyse semayı kim yarattı?
Adam: Peki bu dağları kim dikti ve içindekileri kim koydu?dedi
Adam: Peki semayı yaratan, arzı yaratan ve dağları diken Zât adına söyler misin, seni peygamber olarak gönderen Allah mıdır?
Adam: Elçin iddia ediyor ki biz gece ve gündüz beş vakit namaz kılmalıyız, bu doğru mudur?
Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): Doğru söylemiştir!
Adam: Seni gönderen adına doğru söyle Bunu sana Allah mı emretti?
Adam sonra zekâtı, arkasından orucu, daha sonra da haccı zikretti ve bu şekilde sordu
Râvi der ki: Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) de her sualde Doğru söylemişdiye cevap veriyordu Adam (son olarak) sordu: Seni gönderen adına doğru söyle Bunu sana Allah mı emretti?
Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): Evet!
Adam sonra geri döndü ve ayrılırken şunu söyledi: Seni hakla gönderen Zât'a kasem olsun, bunlar üzerine hiç bir şey ilâve etmem, bunları eksiltmem de
Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): Bu kimse sözünde durursa cennetliktir!buyurdu
Buhârî, İlm 6; Müslim, İman 10, (12); Tirmizî, Zekât 2, (619); Nesâî, Siyâm 1, (4, 120); Ebu Dâvud, Salât 23, (486)