Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Gürkan UYGUN Röportaj

Gürkan UYGUN Röportaj

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
FiLisTin FiLmi Benim İçin Fazla Manâlı

Dizi, film ve oyunculuk macerası üzerine konuştuğumuz Gürkan Uygun'dan bomba gibi cevaplar

Gürkan Uygun'la Kurtlar Vadisi Filistin ve oyunculuk macerası üzerine konuştuk Pana Film'de ağırladığımız namı diğer Memati sorularımızı samimiyetle yanıtlarken fazla özel sırlarını siz yazetecom okuyucuları için açıkladı

Ali Buhara Mete: Lise yıllarında tiyatro ile tanıştınız, 1990 yılında ise amatör tiyatroya başladınız Tatlı Kaçıklar, Affet Bizi Hocam, Böyle mi Olacaktı, Şapkadan Babam Çıktı, Deliyürek adlı dizilerde rol aldınız Oyunculuk yapmaya lisede mi karar verdiniz? Aklınızda sadece oyunculuk yapmak mı vardı yoksa bunun dışında diğer hayaller taşıyor muydunuz?

Gürkan Uygun: Hayır, aklımda doğrudan doğruya oyuncu olayım gibi bir hafıza yoktu çünkü o yönlendirmelerden yoksunduk maalesef Öylesine bir sosyal inşa içerisinde değildik Ilk, ortaokul döneminde yazları çalıştığım bir yer vardı Sıhhat memuru Gökten abinin yanına çalışıyordum O zamanlar hiç aklımda yoktu Bana afiyet memuru olursun diyordu Gökten abinin yanına çalıştığım dönem orta sona eşit geliyor Lise birde rehberlik dersimizde Zeki Kabar diye bir hocamız vardı Hatta geçen gün okula uğradım rahmetli olmuş kendisi O sormuştu o vakit, ben de gelirim diye parmak kaldırmıştım Tiyatro serüvenim pek başlamıştı Onun öncesinde tiyatro oyunları ilgimi çekiyordu Fakat meslek olarak seçeceğim aklıma gelmemişti Yönlendirme de olmamıştı sonradan lise yıllarımda tiyatroyla tanışınca o duygu hoşuma gitti ve keyif almaya başladım bir de kendinizi kanıtlayabildiğiniz yerler olduğu için bir parça da yetenekli olduğunuzu düşündüğünüz vakit daha bir kendinize güvenebiliyorsunuz Kendinizi gösterebileceğinizi hissediyorsunuz

ABM: Kendinizi tanımaya da başlıyorsunuz

GU: Aynen öyle 1990 yılında bütün olarak ideal olmaya başladı Lise yıllarında biraz daha eğlenceli gibi geliyordu ama amatör tiyatro döneminde daha bir mesleki yola adım attım Duygu olarak da öyleydi

ABM: Kurtlar Vadisi dizisi başlamadan önce sizi bir keresinde Moda'da bir nargile kafede arkadaşlarınıza yardım ederken görmüş ve 'İş arıyoruz' dediğinizi hatırlıyorum

GU: Doğrudur

Deliyürek'ten Kurtlar Vadisi'ne geçiş

ABM: O zamanlar bu kadar şöhretiniz yoktu ama ben sizi diğer dizilerden tanımıştım Kurtlar Vadisi'ndeki 8 takvim maceranız nasıl başladı? Bu dek süreceğini düşünmüş müydünüz?

GU: Kurtlar Vadisi'ne başladığımız dönemin başında ben askerden gelmiştim Opla Zoenun dramı diye tiyatro oyunumuz vardı, orada oynuyordum sonra Berkun TRTye Şapkadan Babam Çıktı diye bir dizi yazdı Orada bir rolüm vardı Asker dönüşü her tarafta televizyonda oyunculuğa başladım O sezonun sonuna doğru Deli Kalp dizisine girdim Hatta o Modaya taşındığım dönemdir Ağabey Apartmanı, Ağabey Sokak'tı adresim O dönemde de Deliyürekte ağabeyin adamıydım

ABM: Evet, ilginç bir tesadüf

GU: O nargile kafe dönemi de o zamana denk geliyor Benim arkadaşlarımın dükkânıydı Hatta bizim dizide de oynadı hacker Tamer Onların dükkânıydı orası Boş zamanlarımızda gidiyorduk

ABM: Siz mi tavsiye ettiniz Hacker Tameri?

GU: Yok, Mustafa da oyuncu olduğu için o dönem Sinegrafla çalışıyorduk Cenk bizim okuldan arkadaşımızdır Onun vasıtalarıyla oldu sahiden Sonra bir gün 1 Ocak yılbaşı günü ben Deliyürekte oynamak için görüşmeye gittim Sinegrafa Tanışıklığımız böylece başladı O sene 2003ün sonbaharında sinopsisi aldık Erdemle (Deli Hikmet) konut arkadaşıydık Hatta beraber okuduk hikâyeyi Kendi kendimize, iyi kurulduğu takdirde en düşük üç dört senelik bir iş demiştik O Kadar ve daha fazlası da oldu herkesin tanık olduğu gibi Dolayısıyla o serüven böyle başladı Deliyürekten olan tanışıklığımız ve senaristlerin bu rol Memati sensin demeleriyle başladı

Dezavantajı avantaja çevirebiliriz

ABM: Kurtlar Vadisi'nden önceki çalışmalarınızda öbür tipleri başarıyla oynadığınızı biliyorum ama uzun süredir Memati rolünü oynuyor olmanız ileride oynayacağınız ayrı karakterler için bir handikap olabilir mi?

GU: Muhakkak ki bir handikabı var Ama o handikabı avantaja dönüştürmenin yollarını da bakacağız Azıcık senaryoya da ast bu Çünkü sonuçta bir şeyi yoktan var eden, bazı kişilikleri birleştirip bir şahsiyet yaratanlar aslında senaristler Fiilen program metni ne dek başarılı olursa oyuncu da o kadar başarılı olur Çünkü oyuncunun senaryoya olan katkısı vardır ama fazla üstteki düzeyde değildir Çünkü o karakteri var eden çoğu özelliği birleştirip ortaya çıkaran senaristlerdir Dediğim gibi hikâyenin güzelliği avantaj olabilir

Memati karakterinin altı çok çizili

ABM: Rol kötü olduğu vakit oyuncuyu da düşürebilir yok mi?

GU: Elbette Buradaki oynadığım rolde şöyle bir açıdan da bakabiliyorum; burada oynadığım rolün altı öyle çizili fakat ne yaptığımı biliyorum Bir sonraki rolde bunları yapmayabilirim Eğer onun da hikâyesi, yapısı ve çatısı iyi olursa o vakit işin basit olur ast ancak Buradaki Memati karakterinin altı fazla çizili Dezavantajlar olur ya avantaja da dönüştürülebilir Tamamıyla çoğu unsurun bir araya gelmesi gerekiyor Şansın da burada yeri var Mantıksal Bağ ve benim kendimi yakın hissettiğim şahsiyet olması kayda değer Çünkü bilmediğiniz bir şeyi anlatıp gösteremezsiniz Önce daha mantığımla hareket etmeye çalışırım Oynamak istediğim fazla rol var ast fakat lakin azıcık stratejik hareket etmek zorunda kalacağım, azıcık da çalışacağız

Filistin filmi benim için çok kayda değer

ABM: Yakında Kurtlar Vadisi Filistin'in çekimlerine başlayacaksınız İsrail kadar senelerdir zulme uğrayan Filistinlilerin yaşadığı dramı beyaz perdeye aktaracak olan film hakkında neler düşünüyorsunuz? Fazla net ve bariz bir biçimde İsrail'in karşısında duracak bir yapımda niyetlenmek sizi ürkütüyor mu?

GU: Ürkütmüyor Böyle bir adım atıyor almak en azından bunu bir şekilde uygulamak ve çorbada tuzum olmasından dolayı keyif duyarım, kibir duyarım Kayda Değer bir film olacağını ve senaryosunun fazla ince elenip çok sık dokunarak yazılacağını düşünüyorum Sonuçta bundan önceki serüvende oradaki yaşanan sıkıntıları medya gözüyle yok en azından bir kişinin veya bir gösterme açısının gözüyle uygulamak alternatif yaratmış oldu Dolayısıyla insanların da ilgisini çekti Çünkü basından bize gösterilenler bizim seçim ettiklerimiz olmayabiliyor Dolayısıyla dürüst şeylere şahit olmayabiliyoruz Sinemanın böyle bir şiddet olduğunu düşünüyorum bundan nedeniyle başarılı olmasını ve etkili olacağını düşünüyorum Onun dıştan oradaki tüm dünya insanlarının hassasiyeti çoğunlukla çocuklar üstünedir Dünya orada olan olayı, patlamayı ve çoğu gerilimi görmezden gelebiliyor Sanıyorum bizim hikâyemizde birazcık çocuklar da anlatılacak Birazcık onların üstünden de o acıyı anlatmaya çalışacağız Dolayısıyla böyle tercih edilecek olursa bunun çok etkili olabileceğini kanısındayım Tüm dünya ve sivil kuruluşlar öteki mevzuları es geçerken çocuklar konusunda fazla alıngan

ABM: Ortadoğuda da büyük bir potansiyel var, Kurtlar Vadisi o coğrafyada milyonlarca insan göre izleniyor

GU: O açıdan da fazla artısı olacaktır Şöyle fakat; o halk müziği da kendini sorgulayabilecektir Çünkü onların hiçbir politikası yok En azından diplomasi anlamında bir girişimleri yok Ben dünya basınını fazla takip edemiyorum lakin çok büyük bir tepkileri değil Bizim gösterdiğimiz kadar bir tepkileri mevcut değil ülke olarak Dolayısıyla onların da bir yerde sözcüsü olacak gibiyiz gibi bir his var

Vicdanı olan herkesi kapsayan bir film

ABM: Kuşkusuz Tam aksine Kurtlar Vadisi Irak filminde olmayan bir yardım çıkacak mı dersiniz diğer ülkelerden?

GU: Bence olacak çünkü Kurtlar Vadisi Irak filmi yalnızca Irakı bağlayan bir filmdi Ama Filistin filmi hemen hemen Ortadoğudaki tüm insanları, vicdanı olan insanları kapsayacağı için etkin olacaktır ve olur ya onların da kendilerini sorgulamasını da sağlayabilecektir O açıdan kayda değer fakat dediğim gibi fazla bıçak sırtı bir meslek bu Çünkü bundan başka sanat dalını kullanarak bunu anlatıyorsunuz En iyi anlatabileceğiniz şekillerden birisi Çünkü Kurtlar Vadisinin öyle bir etkisi var Halk Müziği haberleri peşine düşüp takip edip anlayamayabiliyorlar Kurtlar Vadisi ile eşleştirince daha net anlayabiliyorlar

ABM: Zaten film yayınlanmadan büyük akustik uyandırdı

GU: Tıpkı öyle bundan başka kalkıp sinemayla birilerine bir şeyler söylemek fazla neşelendirici

Röportaj: Ali Buhara Mete
*

858,505Konular
982,690Mesajlar
33,051Kullanıcılar
TahirGunduzSon üye
Üst Alt