Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Guneş Ve Cildiniz

Guneş Ve Cildiniz
0
102

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,762
Etkileşim
88
Puan
48
F-D Coin
0
Guneş ve Cildiniz

Guneşin kızıl otesi ışınları melanin (cildin pigmenti) uretimini tetikleyerek cildin bronzlaşmasını sağlar Ama aynı zamanda cildin ust tabakalarındaki serbest radikallerin artmasına da neden olurlar Bu da cildin zamansız yaşlanması veya cilt kanseri riskine neden olabilir Serbest radikallerin neden olduğu zararı en aza indirgemek ve onlara karşı bir kalkan oluşturmak icin yeterli miktarda antioksidan vitamin tuketmek gerekir Bu muhteşem vitamin uclusu A, C ve E vitaminleridir Vucuda ve dolayısıyla cilde yeterli
antioksidan, selenyum, betakaroten ve provitamin A sağlayarak organizmanızın daha kuvvetli olmasını, cildin guneş ışınlarına daha iyi direnmesini ve doğru olan şekilde hafifce renklenmesini sağlar

Taze yaz meyve ve sebzelerinde C vitamini ve betakaroten bulunur Bunlardan maksimum şekilde yararlanmak icin tercihen ciğ veya meyve suyu olarak tuketin

C vitamini kaynakları: cilek, biber, domates ve teredir

Betakaroten kaynakları: mango, kayısı, kavun, karpuz, havuc, şeftali ve teredir

A vitamini kaynakları: ciğer, yumurta sarısı, yağlı balıklar, tereyağı ve peynirlerdir Ancak bu besinlerin tuketiminin abartılmaması da gerekir

E vitamini kaynakları: cerezler, taze sebzeler ve nebati (ozellikle mısır ve ay cicek) yağlardır Bu yağları duzenli olarak yemek ve salatalarınızda tuketin

Selenyum kaynakları: kabuklular, deniz mahsulleri, balıklar, mantarlar, tahıllar, sarımsak ve soğandır

Guneşe duzenli olarak maruz kalındığında cilt hucrelerinin zarındaki yağlı asitler zarar gorur; cilt esnekliğini kaybeder ve susuz kalır Buna mani olmak ve cilde ihtiyacını geri vermek icin oncelikle bol su tuketmek gerekir Gunde ortalama bir bucuk litre su mutlaka icilmelidir Suyun temiz, serin ve taze olarak icilmesi tavsiye edilir Şekerli olmadığı surece ne ceşit olursa olsun (maden veya kaynak suyu, ceşme veya şişe suyu) vucuda faydası vardır

Ayrıca beslenirken vucuda yeterli miktarda yağ almak da gerekir Bunun sağlıklı yolu nebati yağlar ve omega3 ailesinden olduğu icin alfalinolinik yağ asidi olarak zengin olan yağlı balıklar tuketmektir Gunde 12 corba kaşığı ceviz veya soya yağı ya da bir porsiyon yağlı balık (somon, sardalye, ton, uskumru) yeterlidir Diğer besinlerden alacaklarınız da bunu tamamlayacaktır

Nikotin ve alkol cilt sağlığının duşmanıdır: cildi hassaslaştırarak bozar ve yıpratırlar

Surekli olarak guneş ışınlarının zararları konusunda uyarılsak da aynalar bambaşka hikayeler anlatır! Hicbirimiz yazın dekolteler ve askılılarla ozdeşleşen o sıcak, bronz guzelliği kacırıp beyaz kalmak istemez Ancak incelen ozon tabakası guneşin zararlı yonunu daha fazla hatırlamamızı gerektiriyor Bu yuzden guneşe kısa surelerle cıkmak ve fazla yanmamak en doğrusu

Bazı besinlerin bronzlaşmayı artırıp bazılarının da yavaşlattığını biliyor muydunuz? Orneğin C vitamini bronzluğu geciktirir; yani narenciye, maydanoz, frenk maydanozu veya tere otunu buyuk miktarda tuketenler daha zor bronzlaşır İkilem ortada olsa da sağlıklı olanı tercih etmek elinizde: cabuk bronzlaşmak sağlıksız, yavaş bronzlaşmak sağlıklıdır! A vitamini iceren besinler tuketmeye de calışın Mango meyveler arasında A vitamini rekorunu elinde tutar

Kızartmalar, soslu yemekler, konserveler, şarkuteri urunleri, sert kahveler ve aperitifler ise yanmanızaneden olur; ama sağlığınız icin bunlardan uzak durun

Peki hem sağlık hem bronzluk bir arada olmaz mı dersenizelbette olur:
Havuc: havucun yararlarını hepimiz biliyoruz Guneşte veya guneş ortamı olmadan bronzlaştırıcı etkileri olan bircok urun cildin renklenme aşamasını hızlandırmak icin karoten icerir En sağlıklı şekliyse tabii ki ciğ halidir

Zeytin yağı: canlandırıcı ve yenileştirici etkileriyle beslenme rutininin vazgecilmezi olmalıdır

Peynirler: ozellikle pişmiş ve beyaz peynirler tuketilmelidir

Yumurta sarısı: yumurtanın sarısında bol A vitamini vardır Yumurta da canlandırıcı ve yenileştiricidir Tuz ve mineral olarak da zengindir

Izgaralar: Etlerinizi biraz baharat, balsamik sirke ve zeytinyağında veya kırmızı şarapta veya soya sosunda bekleterek terbiye (marine) ettikten sonra pişirin Buna vaktiniz yoksa ızgaraya atmadan hemen once zeytinyağıyla sıvayın

Sağlıklı bronzlaşmak doğru, ancak en doğrusu sağlıklı yaşamak Bunun icin izlenecek kolay yontemler var Yemek yeme ve gundelik yaşam alışkanlıklarımızı bu yontemlerle desteklersek sağlıklı yaşar, sağlıklı bronzlaşırız
Bol su icilmelidir
Dengeli ve duzenli yemek yenmelidir
Bronzlaşmanın etkilerinden cildi korumak icin bol A, C ve E vitamini tuketilmelidir
Serbest radikallerin zararına karşı bol antioksidan tuketilmelidir
Guneşe aralıklarla ve kısa sureli cıkılmalıdır

Nihayet tabağınızdaki guneşi bulabileceğiniz monu onerileri:
Karışık taze sıkılmış veya cırpılmış meyve suyu: mango, kivi, cilek; tek başlarına ya da kokteyl olarak

Salata: ıspanak, havuc veya karışık yeşil salata

Buğuda az pişirilmiş veya ciğ sebzeler: renk icin havuc, icerdikleri su icin kereviz ve salatalık; alternatif olarak sebzeli kiş

Ana yemek: sıcak ya da soğuk servis edilebilecek ızgara balık veya tavuk rosto; sıcak servis edilecek ızgara pirzola

Sindirmek icin: beyaz peynir tabağı

Tatlı olarak: meyve salatası veya erik, papaya, kayısı ve şeftaliden oluşan meyve tabağı
 
858,518Konular
981,079Mesajlar
30,877Kullanıcılar
ankaraSon üye
Üst Alt