Probiyotik bakterilerin ürettiği temel besinler içeriğinde vitamin ve enzimler bulundurduğundan, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek, zararlı mikroplardan vücudumuzu müdafaaya yardımcı olur. Mikroplara saldırarak onların büyümesini engellerken, grip, nezle, sinüzit, orta kulak iltihabı üzere üst teneffüs yolu enfeksiyonlarının tedavisinde olumlu sonuç almayı sağlar. Bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu düşünenler bu bakterileri içeren süzme peynir, yoğurt, kefir ve ayran tüketimini arttırarak, kışa daha sağlıklı karşılayabilir.
Bakteri dendiğinde akla daima hastalık yapıcı ve vücuda zarar verici mikroorganizmalar akla gelir. Ancak bağırsağımızda yaşayan ve vücudumuza yarar sağlayan yararlı bakteriler de bulunuyor. Prebiyotikler bağırsakların hareketlerini nizama sokan ve probiyotiklerin tesirini artıran sindirilmemiş, suda çözünebilen liflerdir. Bunlar da mikroorganizmaların çoğalmasını önlemekte tesirlidir. Birebir vakitte kalsiyum ve magnezyum üzere minerallerin emilimini arttırırlar. Prebiyotiklerin en güzel kaynakları soya fasulyesi, kuru baklagiller, enginar, soğan, sarımsak, muz, yulaf, pırasa, keten tohumu ve arpadır.
Probiyotik bakterilerin ve prebiyotiklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek dışında da vücuda pek çok yararlı tesirleri mevcuttur. Besinlerin bağırsaktaki sindirimlerini kolaylaştırarak kabızlık problemini ortadan kaldırırken, kanseri önleyici tesiri, yağ emilimini azaltması ve kan kolesterol seviyelerini düşürmesi de kalbe yeterli geliyor.
Probiyotik yoğurt
Probiyotik yoğurtlara sıradan mayaya ek olarak probiyotik bakteriler ek edilerek hazırlanıyor. İçerik olarak yüksek ölçüde yararlı bakterileri içerse de, meyvelileri şeker ekli olduğundan dikkat edilmelidir. Kilo sorunu olanların mahsusen sade olan probiyotik yoğurtlara yönelmeleri gerekiyor.
Kefir
Yoğurttan daha besleyici olan Kafkas içeceği âlâ bir kollayıcıdır. İçerdiği probiyotiklerle savunma sistemini arttırır. Bunun yanında metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. Kefir, bol ölçüde B vitamini, kalsiyum ve fosfor içerir. Başkaca probiyotiklerle zararlı bakterilerin bağırsak duvarına yapışmasını engellemeye yardımcı olur.
Yoğurt
Ekşi bir süt eseri olan yoğurt süte nazaran içeriği biraz daha zengindir. Laktoz intoleransı olan insanlar için yeterli bir süt alternatifidir. Asit konsantrasyonu yüksek olduğu için zararlı bakteriler çoğalamaz. Yoğurt oluşumu sırasında probiyotik yükü artarak savunma sistemine yardımcı olurlar. Gribe karşı korunmak için hergün en azından 1 kase yoğurt tüketilmelidir.
Probiyotik+prebiyotik karışımı içeren grip kalkanı smoothie
1 çay bardağı kefir+1 yemek kaşığı keten tohumu+1 adet muz
Blendırdan geçirildikten sonra servise hazırdır.
1 su bardağı: 150 kkal
Bakteri dendiğinde akla daima hastalık yapıcı ve vücuda zarar verici mikroorganizmalar akla gelir. Ancak bağırsağımızda yaşayan ve vücudumuza yarar sağlayan yararlı bakteriler de bulunuyor. Prebiyotikler bağırsakların hareketlerini nizama sokan ve probiyotiklerin tesirini artıran sindirilmemiş, suda çözünebilen liflerdir. Bunlar da mikroorganizmaların çoğalmasını önlemekte tesirlidir. Birebir vakitte kalsiyum ve magnezyum üzere minerallerin emilimini arttırırlar. Prebiyotiklerin en güzel kaynakları soya fasulyesi, kuru baklagiller, enginar, soğan, sarımsak, muz, yulaf, pırasa, keten tohumu ve arpadır.
Probiyotik bakterilerin ve prebiyotiklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek dışında da vücuda pek çok yararlı tesirleri mevcuttur. Besinlerin bağırsaktaki sindirimlerini kolaylaştırarak kabızlık problemini ortadan kaldırırken, kanseri önleyici tesiri, yağ emilimini azaltması ve kan kolesterol seviyelerini düşürmesi de kalbe yeterli geliyor.
Probiyotik yoğurt
Probiyotik yoğurtlara sıradan mayaya ek olarak probiyotik bakteriler ek edilerek hazırlanıyor. İçerik olarak yüksek ölçüde yararlı bakterileri içerse de, meyvelileri şeker ekli olduğundan dikkat edilmelidir. Kilo sorunu olanların mahsusen sade olan probiyotik yoğurtlara yönelmeleri gerekiyor.
Kefir
Yoğurttan daha besleyici olan Kafkas içeceği âlâ bir kollayıcıdır. İçerdiği probiyotiklerle savunma sistemini arttırır. Bunun yanında metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. Kefir, bol ölçüde B vitamini, kalsiyum ve fosfor içerir. Başkaca probiyotiklerle zararlı bakterilerin bağırsak duvarına yapışmasını engellemeye yardımcı olur.
Yoğurt
Ekşi bir süt eseri olan yoğurt süte nazaran içeriği biraz daha zengindir. Laktoz intoleransı olan insanlar için yeterli bir süt alternatifidir. Asit konsantrasyonu yüksek olduğu için zararlı bakteriler çoğalamaz. Yoğurt oluşumu sırasında probiyotik yükü artarak savunma sistemine yardımcı olurlar. Gribe karşı korunmak için hergün en azından 1 kase yoğurt tüketilmelidir.
Probiyotik+prebiyotik karışımı içeren grip kalkanı smoothie
1 çay bardağı kefir+1 yemek kaşığı keten tohumu+1 adet muz
Blendırdan geçirildikten sonra servise hazırdır.
1 su bardağı: 150 kkal