Gribe Karşısında Sarmısak, Kansere Karşı Zencefil hamilelikte gribe bitkisel çözüm Darı'da, 7 bin yıl önce piramitlerin yapımında çalışanlara sağlıklarını gözetmek için verildiği bilinen sarmısağın, özellikle nezle, grip, boğaz ağrısı ve burun iltihabına iyi geldiği, zencefilin ise kansere aleyhinde koruyucu etkisinin bulunduğu bildirildi Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Mihriban Korukluoğlu, son yıllarda antimikrobiyal özellikler içeren baharat ve tıbbi bitkilerin üretimlerinin arttığını söyledi Dünya üstünde 750 bin ile 1 milyon aralarında bitki türünün bulunduğunun tahmin edildiğini gösteren Korukluoğlu, ''Bunlardan yaklaşık 10 bini yiyecek olarak kullanılırken, 13 bininin ise tıbbi tedaviye destek amaçlı kullanıldığı düşünülmektedir'' dedi Bitkilerden ekstreler hazırlanarak hap olarak kullanılmasının Çin'de MÖ 2700 yıllarına değin uzandığını belirten Korukluoğlu, Anadolu halkının yabani bitkileri ilaç olarak kullanışının ise Hititler'e dek dayandığını anlattı Son 10 yılda tedavi amaçlı bitki satışlarındaki artışın pozitif olduğunu dile getiren Korukluoğlu, sadece ABD'de nebati ürünlerin satışının 15 milyar dolara yaklaştığını bildirdi Türkiye'de halen çare amaçlı kullanılan 1500'ün üzerinde bitki olduğunu ifade eden Korukluoğlu, şu bilgileri verdi: 1548774601 1548774601 gribekarsisarmisakkanserekarsizencefil5c506ccd075f9gribekarsisarmisakkanserekarsizencefil5c506ccd075f9 gribekarsisarmisakkanserekarsizencefil5c506ccd075f9 ''Sarmısağın antimikrobiyal özelliği vaktiyle bu yana bilinmektedir 7 bin sene önce Mısır piramitlerinin yapımında çalışanların sağlıklarını korumaları için her gün sarımsak verildiği bilinmektedir Orta çağda salgın hastalıklardan korunma nedeniyle kullanılan sarmısağın, ezilerek 2 Dünya Savaşı'nda Rus askerlerinin yaralarına konması bu ürünün tarihi hakkında kayda değer bilgiler vermektedir Antimikrobiyal, antiviral ve antiparazit etkisi yer alan sarmısağın, nezle, grip, boğaz ağrısı ve burun iltihabına iyi geldiği bilinmektedir'' Bilhassa kekiğin millet aralarında çoklukla etli yemeklerde tat verici olarak kullanıldığını belirten Mihriban Korukluoğlu, bu ürünün gıda bozucu mikroorganizmalara karşı da zinde bir katkı olduğunu söyledi Adaçayı ve karanfilin bilhassa boğaz ağrısına neden olan virüsler ile enfeksiyonların ve ağız içindeki zararlı mikroorganizmaların gelişmesinin engellenmesinde yararlanılan fazla önemli iki baharat olduğunu anlatan Korukluoğlu, şunları kaydetti: 1548774601 1548774601 gribekarsisarmisakkanserekarsizencefil5c506ccd0d33egribekarsisarmisakkanserekarsizencefil5c506ccd0d33e gribekarsisarmisakkanserekarsizencefil5c506ccd0d33e ' 'Zencefilin ise antibakteriyel, antioksidatif, antiviral ve antitümör etkisi bulunuyor Antitümör etkisi kansere karşı koruyuculuğunu gösteriyor Antiviral ise virüs kaynaklı hastalıklara karşı iyi geldiğini ortaya koyuyor Ama baharat ve tıbbi bitkilerin etki mekanizmaları birbirinden farklıdır Bilhassa herhangi bir ilaçla muhtemel negatif etkileşimin olmaması için titiz ve kontrollü kullanılması gerektiği unutulmamalıdır'' alıntı